2020. február 22., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kilencedik alkalommal szervezte meg múlt héten a szokásos nyári táborát kisiskolások számára a Szovátai Népi Játszóház – értesítette lapunkat Gál Kriszta, az önkormányzat munkatársa, akit megragadott a tábori hangulat és a lelkes gyerekek nyüzsgése.

A Szovátai Népi Játszóház a népi kultúra terjesztését tűzte ki célul a gyerekek körében, idei táboruk is ennek jegyében zajlott. Azonkívül, hogy a programjuk révén egy hétig jó értelemben vett „gyerekmegőrzőként” is segítettek a szülőknek, igazából tartalmas és élménygazdag napokat szerettek volna biztosítani a vakációzó gyerekeknek – mondta el lapunknak Kiss Enikő tanítónő, a játszóház vezetője. A 2010 óta szervezett tábor tulajdonképpen része a szervezet éves programjának, mintegy koronája is annak, és mára annyira népszerűvé vált, hogy a felső határokat is elérte a jelentkezők száma, ezért már azon gondolkodnak, hogy a jövőben akár két tábort is szervezzenek, mert idén is 80 gyereket fogadtak, viszont jó néhány jelentkezőt el kellett utasítaniuk az infrastrukturális keretek miatt.

A szervezők természetes környezetben, a Teleki-kertben ütötték fel az idei hadiszállást, és érdekes mesekeretbe foglalták a helyi kisiskolásoknak szervezett programokat. A gyerekeket Absolon király hívta meg mulatságba születésnapja alkalmából, de csakhamar kiderült, hogy a Medve-tó körüli erdőkben egy hétfejű sárkány vert tanyát, fenyegetve a vidék lakosságát. Ezért az „alattvalók” számos kézműves-tevékenység során „felfegyverkeztek”, felkészültek a fenevaddal való találkozásra és leszámolásra: szükség esetére gyékénylovakat készítettek, a fiúk buzogányokat nemezeltek, a lányok tarisznyákat, amelyekbe a szükséges holmi került, de készültek ékszerek, igazmondó varázstükrök és agyagtálak is a varázsitalok számára, hogy a földi halandók szebbé, erősebbé váljanak. Míg a csapat fele ezekkel fáradozott, addig a többiek Moldován Emese vezetésével és az Üver zenekar muzsikájára néptáncot tanultak, majd foglalatosságot cseréltek. Így ment ez napokon át, míg csütörtök este a táborhelyre „erősítésként” felvonuló szülők szeme láttára a kis hősök véget vetettek a rettegésnek és a sárkány erdei uralmának, így boldogan ülhettek lakomát a király udvarában.

A tábort azért is szervezik, mert iskolai keretek között kevesebb lehetőség van ennyi kézműves-foglalkozásra, táncra, a kreativitás, szépérzék, kézügyesség fejlesztésére, ezt sem az idő, sem az anyagi keretek nem teszik lehetővé tanórákon. Az idei tábort Szováta önkormányzata és a Maros Megyei Tanács támogatta pályázat útján, és része a Hagyományok Háza erdélyi hálózata részét képező, a Szovátai Népi Játszóház által szervezett programoknak, amelynek megvalósításához a pedagógusok önkéntes munkája és a szülők hozzájárulása is nagy segítséget jelentett a szervezetnek.

Idén nagyon sokan vonultak be a királyi udvarba

Fotó: Szovátai Népi Játszóház