2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Reakciók Cîţu miniszterelnöki megbízására

Az államfő szerdán Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert bízta meg kormányalakítással. Természetesen nem maradtak el a reakciók sem. 

Románia céltalanul sodródik, és úgy tűnik, a politikusoknak nincsenek megoldásaik a válságból való kilábalásra – nyilatkozta Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő, a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke. Csütörtöki Facebook-bejegyzésében a miniszterelnök-jelölést és az előre hozott választásokat „komoly dolgoknak” nevezte, amelyeket egyetlen párt sem kezelhet „bohóckodásként”. 

Meglátása szerint az országnak mélyreható alkotmányreformra van szüksége, amelynek során tisztázni kell az egyes állami szereplők pontos feladatkörét, ellenkező esetben „Románia a régi pártok fogságában marad, akik vagy megértik egymást, vagy eljátsszák, hogy kormányoznak, játszanak a költségvetéssel, a közigazgatással és az igazságszolgáltatással, amikor pedig már nem tudnak megegyezni, hosszadalmas politikai válságba kerülünk. Az ország mindeközben stagnál. Románia sajnos jelen pillanatban céltalanul sodródik, és úgy tűnik, a politikusoknak nincs tervük, nincsenek megoldásaik a valós vagy a maguk kreálta válságra”. 


Az államfő döntése elmélyíti a válságot

– jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. „Az államfő azon döntése, hogy Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással, nemhogy véget vetne a válságnak, inkább elmélyíti azt, mert nyilvánvaló, hogy a PNL képtelen parlamenti többséget szerezni, ami lehetővé tenné a kormány beiktatását. A politikai válság elmélyül, és ez hátrányos következményekkel jár az ország számára, különösen hogy szembesülnünk kell egy további problémával, a koronavírus-járvány kockázatával, valamint az aszállyal, amelynek következményei már érezhetők az országban.”

Egyetlen lehetséges megoldásnak egy független miniszterelnök kijelölését nevezte, és kijelentette, úgy tűnik, az államfő és a PNL számára a legfontosabb cél az előre hozott választások kiírása, nem pedig az, hogy véget vessenek a válságnak. 


A PNL-nek jelen pillanatban nincs legitimitása, csapata, kormányprogramja

Ezt a Pro Románia elnöke jelentette ki, hozzátéve, hogy a párt törvényhozói nem fogják megszavazni a Florin Cîţu vezette kormány beiktatását. Victor Ponta rámutatott, a Pro Románia az Orban-kormányt sem szavazta meg novemberben, és akkori döntésük okai nem változtak azóta.

„A PNL-nek jelen pillanatban nincs legitimitása, nincs csapata, nincs kormányprogramja, nincs megfelelő parlamenti támogatása ahhoz, hogy jól kormányozzon” – mondta, és hozzátette: Romániának szakértői kormányra lenne szüksége, amely az ország, és nem a PNL problémáinak megoldásával foglalkozik.


Rosszul számolnak, akik előre hozott választásról beszélnek

Az RMDSZ azt követően dönti el, hogy megszavazza-e a Cîţu-kabinet beiktatását, hogy megismeri a miniszterjelölteket és a kormányprogramot – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Találgatásoknak nevezte azokat a forgatókönyveket, amelyek szerint ha a törvényhozók nem szavaznak bizalmat a Cîţu-kabinetnek, feloszlatják a parlamentet, mivel az Orban-kormányt nem utasították el kétszer, amint azt az alkotmány előírja az előre hozott választások esetén.

„A második Orban-kormányt nem utasította el a parlament. Most nem a második kísérletnél tartunk, mivel a második Orban-kabinetről nem szavazott a parlament. Tehát rosszul számolnak azok, akik előre hozott választásról beszélnek, amennyiben Cîţu nem kap elég szavazatot” – jelentette ki Kelemen, hozzátéve: türelmetlenül, de izgalmak nélkül várják a kormánynévsort és a kormányprogramot, és csak ezután döntenek arról, hogy támogatják-e a kormány beiktatását vagy sem. 


Kizárt, hogy a PSD megszavazza a Florin Cîţu által vezetett kabinetet 

Kizárt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) megszavazza a Florin Cîţu által vezetett kabinetet – nyilatkozta szerdán este Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke, aki nevetségesnek nevezte, hogy Klaus Iohannis Cîţut bízta meg kormányalakítással.

„Jobban szerettem volna, ha Florin Cîţu beszámol arról, hogy hogyan sikerült tízmilliárd euró kölcsönt felvennie három és fél hónap alatt, és főleg hogy mire költötte el. Cîţu az, akit éjjel üldöznek az orosz kémek, szóval egyszerűen nevetséges, hogy az államfő őt bízta meg kormányalakítással” – mondta a PSD ügyvivő elnöke. 

A PSD vezetője szerint Klaus Iohannis államfő és a Nemzeti Liberális Párt feladata, hogy kezelje a válságot. Úgy vélte: változatlanul az előre hozott választásokat erőltetik, amivel a PSD-nek semmi gondja nincs, de valakinek felelnie kell ezért az egész politikai válságért. Szerinte a szerdai konzultációk azért zajlottak olyan gyorsan, mert a döntést már előre meghozták. 


Az elnök döntése összhangban van a PNL szándékával

A Nemzeti Liberális Párt üdvözli és támogatja Klaus Iohannis államfő döntését, miszerint Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással – nyilatkozta szerdán este Ludovic Orban ügyvivő kormányfő a Victoria-palotában.

Orban azt mondta, fontos döntést hozott Iohannis, aminek célja kimozdulni „a Szociáldemokrata Párt által mesterségesen előidézett patthelyzetből”. „Az elnök döntése összhangban van a PNL szándékával. (…) Támogatni fogjuk ezt a javaslatot” – fogalmazott Orban.

Hangsúlyozta, támogatni fogja Florin Cîţu kijelölt kormányfőt minden elkövetkező lépésben: a miniszteri lista összeállításában, a kormányprogram elkészítésében. Florin Cîţu a garancia arra, hogy a PNL folytatja megkezdett munkáját az ország élén: megpróbálja kijavítani a rengeteg katasztrófát, amit a felelőtlen PSD-kormányok előidéztek, és megpróbálja fellendíteni az ország gazdasági fejlődését. 


Nemcsak államtitkárokkal, hanem miniszterekkel 

Dan Barna, a Mentsétek Meg Romániát (USR) Szövetség elnöke szerint Florin Cîţu jelölése előre látható volt, és követi Iohannis elnök célját. „A következő napokban az USR részt fog venni a kijelölt kormányfővel zajló tárgyalásokon, és igyekezni fog többséget kialakítani, amely lehetővé teszi a kormány beiktatását, és kivezeti Romániát a válságból. Egyértelműen készek vagyunk részt venni ebben a kormányban, ha létrejön egy többség, szem előtt tartva azokat az egyértelmű célkitűzéseket, amelyeket az USR Florin Cîţu kijelölt kormányfő elé fog terjeszteni, éspedig a kétfordulós polgármester-választásra vonatkozó rendeletet, amely a kormányprogram első számú célja” – mondta a párt elnöke.  (hírösszefoglaló)