2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Passzív korrupcióval és vesztegetés kísérletével vádolták meg Rio de Janeiro korábbi főpolgármesterét, Eduardo Paest.

A szövetségi ügyészi hivatal szerint a 2016-os ötkarikás játékok alkalmával a Deodoro Olimpiai Park kivitelezési eljárásán mintegy 40 érdeklődő jelentkezett volna, ám annyira komplex volt a kiírás, hogy végül csak a győztes cég pályázatát minősítették érvényesnek. Feltételezik ezért, hogy a konzorciumot előre kiválasztották a célra, főleg, hogy az OAS nevű cég csak azért volt társ benne, hogy a megfelelő referenciáit „kölcsönözze” a pályázónak, a kivitelezésben egyáltalán nem vett részt.

A projekt a Whitewater Stadion, a BMX Centrum, a hegyikerékpáros park, a gyeplabdacentrum, a sportlövőközpont, az Ifjúsági Aréna és a Deodoro Stadion egyes épületeinek kivitelezését foglalta magába, 660 millió reál (562,4 millió lej) értékben.

Eduardo Paes tagadta a vádakat, egyben jelezte, furcsának és gyanúsnak tartja, hogy nem sokkal azután merülnek fel ilyen abszurd gyanúsítgatások vele szemben, hogy bejelentette, ismét harcba száll a főpolgármesteri címért. Az 50 éves korábbi városvezetőt többször vádolták már kenőpénzek elfogadásával az olimpia kivitelezései kapcsán, ám ezek a vádak vagy nem jutottak el a bíróságra, vagy ejtették őket.