2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közvitára bocsátotta a mezőgazdasági minisztérium a szarvasmarha-tenyésztők megsegítésére irányuló állami támogatás létrehozásáról szóló sürgősségi kormányrendelet-tervezetet a Covid-19 gazdasági válság kontextusában.


 Fotó: Nagy Tibor (archív)Az állattenyésztést, a hús- és tejfeldolgozást sem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány, különböző nehézségeket okozott. Megemlíteném az értékesítési problémákat, például az étterem- és vendéglátó-ágazat leállása, forgalmának visszaesése a gazdák termékei iránti kereslet visszaesésében is megmutatkozott – mondta el Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára. Hozzátette, az ideiglenes támogatási program célja ezeknek a veszteségeknek a kompenzálása. 

A sürgősségi kormányrendelet-tervezet szerint a szarvasmarha-állomány és/vagy a megtermelt és értékesített tej mennyisége után kaphatnak támogatást az állattartók. Igényelhetik azok a magán-, illetve jogi személyek, akiknek a gazdaságában 2021. január 31-én legalább három 16 betöltött szarvasmarha volt. Ehhez hozzáadhatók a legalább 7 hónapot betöltött egyedek is. A tej esetében bizonyítaniuk kell, hogy 2021 januárjában értékesítettek tejet. 

A pénzt az országos átmeneti támogatásra (ANT) szánt keretből fizetik ki, amelyből egyébként idén szimbolikus 1 eurót kaptak a gazdák. A minisztérium szándéka ezzel az, hogy kiessenek azok az állatok, amelyek már nem léteznek a gazdaságokban, de eddig azért kaphattak utánuk támogatást, mert a 2013-as referencia-időpontban a gazdaságban voltak. Így most az új időpont, amelyekre a támogatásokat folyósítják, 2021. január 31-e – tájékoztatott az RMDSZ-es államtitkár. 

A kéréseket és az igazoló dokumentumokat a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei, helyi vagy bukaresti központjaihoz kell majd beadni vagy elektronikus formá- tumban elküldeni. A benyújtás időtartama 30 munkanap a sürgősségi rendelet hatályba lépésétől. 

A rendkívüli támogatásra szánt pénzösszeg 225.537.713,79 lej. 

(Az RMDSZ Maros megyei szervezete)