2020. február 22., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kutyavilág a Ligetben

Ezernél is több szépséges négylábú népesíti be a hét végén a marosvásárhelyi Ligetet. A Maros Megyei Ebtenyésztők Egyesülete a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatallal együttműködésben szervezi meg újra a 14 éve Dracula Dog Show néven futó nemzetközi kutyakiállítást, amelyre több mint 30 országból érkeznek versenyzők. 

A szemle részleteit a tegnapi sajtótájékoztatón ismertették az illetékesek.

A kutyaszépségversenyt két évtizede szervező Lokodi Csaba Attila, a Maros Megyei Ebtenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a marosvásárhelyi a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény az országban, és a résztvevők száma évről évre – idén 10%-kal – nőtt. A megmérettetésen a tavalyi 31 után ezúttal 33 ország képviseltetik. A benevezett ebek számát illetően – akárcsak a múlt évben – Románia után a második helyen Finnország, majd Svédország áll, de Thaiföldről és Amerikából is jönnek versenyzők. A hazai tenyésztők 300 ebet hoznak versenyezni. Norvégia egy járvány miatt idén kimarad. Mint minden évben, ezúttal is találunk majd ritka fajokat, ilyen az Ausztráliából származó Tenterfield terrier, amely első alkalommal vesz részt a marosvásárhelyi rendezvényen, valamint az amerikai toy terrier. 

Lokodi Csaba Attila
Fotó: Nagy Tibor


A szemle hat kiállítást foglal magába, a rendezvény két napján összesen 4600 bíráskodásra kerül sor. A kutyaszépségeket értékelő bizottságban két amerikai, két belga, egy hollandiai, egy szlovéniai és egy magyarországi bíró lesz. 

A program szombat reggel 9 órakor kezdődik a Ligetben, a bíráskodás ezen a napon 15 órakor ér véget. A fajtagyőztesek zsűrizésére és díjazására, a látványos Best in Show programra idén is a vár előtti téren kerül sor szombaton 18 órától. Vasárnap szintén 9 órakor kezdődik és várhatóan 17 órakor zárul a bíráskodás a Ligetben. A nemzetközi megmérettetések mellett hazai versenyek is lesznek, erre utal a Transilvania Dog Show védjegy, amely a Dracula Dog Show márkanév után szintén bekerült a köztudatba.

Lokodi Csaba Attila a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a polgármesteri hivatalnak a támogatásért, illetve a helyszín biztosításáért. A városvezetés nevében Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója gratulált a szemle főszervezőjének, és elismeréssel szólt azokról a marosvásárhelyi kutyatartókról, akik lelkiismeretesen, a higiéniai szabályokat betartva gondozzák négylábú kedvenceiket. A sajtótájékoztató után a szintén jelen levő Magyary Előd RMDSZ-es helyi tanácsos a rendezvény sokadik megszervezése fölötti örömének adott hangot, és azt is hozzátette, hogy ezzel egy régi marosvásárhelyi hagyomány él tovább.

A ligetbeli szemlére a napi belépő 20 lejbe kerül, a gyermekjegy ára 10 lej. A vár előtti téren zajló szombat délutáni programra a korábbi évekhez hasonlóan nem kell jegyet váltani.