2019. április 25., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hét végén Marosvásárhelyen zajlott a református kollégiumok országos bibliaismereti vetélkedője. 


A hét végén Marosvásárhelyen zajlott a református kollégiumok országos bibliaismereti vetélkedője. Ezen a két évtizedes múltra visszatekintő rendezvényen tíz iskola vett részt, három iskola a partiumi egyházkerületből, hét iskola pedig az erdélyi egyházkerületből. Jelen volt: a Szatmárnémeti Református Kollégium, a Lorántffy Zsuzsanna Református Kollégium Nagyváradról, a Zilahi Református Kollégium, a Kolozsvári Református Kollégium, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum szintén Kolozsvárról, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium Székelyudvarhelyről, a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium, a Kézdivásárhelyi Református Kollégium és nyilván a házigazda, a Marosvásárhelyi Református Kollégium.
A verseny szombaton zajlott, volt egy elméleti és egy gyakorlati része. Négyfős csapatok mérték össze tudásukat.
 Az idei feladott tananyag Dániel könyvének 1-9. fejezete, illetve a teljes Lukács evangéliuma volt. 
Az eredményhirdetésre és a díjkiosztásra vasárnap délelőtt került sor a Vártemplomban ünnepélyes istentisztelet keretében. 
Első helyezett a Szatmárnémeti Református Kollégium lett, második helyezést egyenlő pontszámmal a székelyudvarhelyi és a marosvásárhelyi kollégium, III. helyezést pedig a zilahi kollégium ért el. Dicséretben részesült a 
nagyenyedi Bethlen-kollégium. A marosvásárhelyi csapat tagjai: Madaras Szilvia (XI. beta), Nagy Ágota (XI. beta), Simon Dorottya (X. beta) és Vass Áron (X. beta).
Minden csapat elmondhatja: Veni, vidi, vici, vagyis: Jöttünk, láttunk, győztünk. Mindenki gyarapodhatott bibliaismeretben, helytörténeti ismeretben, hitben. Új barátságok szövődtek, és ami nagyon fontos: újra megélhettük az erdélyi kollégiumok nagy családjának az összetartó erejét. 
Márton Előd