2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Patrovits Tamás animációsfilm- rendező, egyetemi tanár és fesztiválalapító kapja az idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle nagydíját, a Sárga Csikó díjat – közölte kedden a Filmtett Egyesület.
Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította az erdélyi Filmtett Egyesület, amely évente tüntet ki a díjjal egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. Az erdélyi képzőművészek által készített trófeával – amelyet idén a nagyváradi Szép Jankó Noémi alkotott
– 2015 óta egymillió forint pénzjutalom is jár a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásával. Előző években Durst György, Buglya Sándor, Muhi András és Balogh Zsolt kapta meg a díjat.
A budaörsi Primanima Nemzetközi Animációs Elsőfilmfesztivál alapítójaként is ismert díjazott a Filmtettfeszt október 9-i kolozsvári záróünnepségén veszi át az elismerést. Patrovits Tamás az elmúlt évtizedben rendszeresen tartott animációs foglalkozásokat Erdélyben, főképp a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékén. Évek óta visszatérő műhelyvezető a Filmtett Egyesület nyári alkotótáborában, útmutatása alatt több tucat fiatal erdélyi filmes végzett animációs ujjgyakorlatokat vagy készített animációs rövidfilmet.