2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megváltozott helyzethez igazodva

A járvány okozta új helyzetben – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházhoz, valamint a Maros Művészegyütteshez hasonlóan – az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház is szabadtéri előadásokkal várja július közepéig az aprónépet. Bár az utóbbi hónapokban a bábművészek nem játszhattak a megszokott formában, mégis – az online világba költözve – nap mint nap előrukkoltak egy kis meglepetéssel, esti mesével, előadásokkal a közönségüknek. És hozzátehetjük, hogy óriási sikerrel, hiszen volt nap, amikor húszezren hallgatták meg az esti mesét a bábszínészek előadásában.

A több hónapos kényszerszünet után július első felében szabadtéri előadásokat játszanak az Ariel bábszínészei; a nyári miniévadban, ami a tervek szerint július közepéig tart, két előadást kínálnak a kis nézőknek: a Csihi-puhi történeteket, ami egy fergeteges vásári komédia, valamint a zöldségekből, gyömölcsökből készült bábokkal előadott Csipkerózsát. Az előadásokra a bábszínház belső udvarán kerül sor a megfelelő távolságtartási előírások betartásával. Előzetes foglalás szükséges, ugyanis a helyek száma korlátozott, egyszerre mintegy harminc-harmincöt fős közönséget tudnak fogadni – tudtuk meg Gavril Cadariutól, az Ariel igazgatójától. Mint mondta, a két szabadtéri produkciót a tervek szerint július közepéig játsszák, azonban a kollégái jelezték, hogy ha a továbbiakban lesz rá igény, és a pihenőszabadságuk idején itthon tartózkodnak, szívesen játsznak még.


Több tízezres nézettség

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház művészei a járvány miatti szükségállapot idején sem hagyták magukra a közönség legapróbb tagjait, az online felületre költözve próbálták úgy alakítani az életüket, hogy az előadások kényszerű szüneteltetése alatt se álljon le a tevékenységük. Amellett, hogy rendszeresen tettek közzé előadásokat, amelyeket otthon, a képernyő előtt ülve megtekinthettek a gyerekek, esténként a bábszínház csapatának a tagjai esti mesével örvendeztették meg a négy fal közé kényszerült családok kisebb-nagyobb tagjait. 

Gavril Cadariu elmondta: annyira pozitívak voltak a gyerekek és szülők visszajelzései, hogy az online mesélés a továbbiakban sem marad abba, ha nem is az eddigi gyakorisággal, hiszen az elmúlt időszakban mindennap mesét mondtak esténként a bábszínház művészei. Hozzátette, az ötlet a kollégáitól származik. Úgy érezték, ha már élőben nem játszhatnak, ne szakadjon meg a kapcsolat a közönséggel, hanem a bábszínház, a művészek naponta rendszeresen jelen legyenek a gyerekek életében. Ha már nem tudnak bábszínházba jönni, akkor közeledjenek ők hozzájuk. Óriási sikerük volt ezeknek a meseesteknek, több ezren voltak kíván-csiak rájuk, de olyan nap is volt, amikor húszezren nézték az esti mesét. Rengeteg pozitív visszejelzés érkezett, voltak gyerekek, akik a saját játékaikat felhasználva bábelőadásokat állítottak össze, és ők kedveskedtek ezzel a művészeknek. Az igazgató szerint ez tartotta bennük, a bábművészekben a lelket, sokan biztatták őket, hogy rukkoljanak elő újabb és újabb újdonságokkal, mert kíváncsian várják. 

– Mindig is mondtam, hogy a színház nemcsak a miénk, a színészeké, hanem a városé, a gyerekeké. Ezt ez a helyzet nagyon szépen igazolta, bebizonyosodott, mennyire fontos az életükben a színház, mennyire fontosak vagyunk számukra mi, az, amit mi csinálunk, és ez óriási elégtétel. Azt jelenti, hogy az évek során sikerült igazodnunk a mai gyerekek elvárásaihoz. Ugyanakkor ez a visszajelzés kötelez bennünket a továbbiakra nézve is, hogy jobban odafigyeljünk arra, hogy mi az, amit ők várnak tőlünk – mutatott rá Cadariu.

Mint mondta, a bábszínház csapata a kényszerszabadság idején is dolgozott, ötletekkel rukkoltak elő, előkészítették a népszerű esti meséket, majd május 15. után, amikor a szükségállapot lejártával visszatérhettek az intézménybe, az elmaradt előadásokon dolgoztak, ugyanakkor készülnek a következő évadra, hiszen mindkét társulat bemutató előtt áll, ezekre szeptemberben kerül majd sor, hogy milyen körülmények között, az majd akkor dől el. 

Ősszel az új évadot a magyar társulat egy klasszikus előadással nyitja majd, amelynek a rendezője Sramó Gábor, a pécsi Bóbita színház igazgatója, aki a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz című előadást is rendezte. Ugyanakkor tervezik, hogy felújítják a Brémai muzsikusok produkciót, de újabb előadásokra is készülnek az új évadban. Remélhetőleg lehetővé válik, hogy ezeket majd a megszokott körülmények között, a bábszínház épületében vigyék majd színre. 

– A színház akkor színház, ha a néző fizikailag jelen van, érezzük az energiáját, a tekintetét, ez az, ami nagyon hiányzik – jegyezte meg az igazgató.