2021. augusztus 4., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megyei tanfelügyelőségek által szerda délig közölt adatok értelmében az ország 9304 tanintézményében a zöld forgatókönyv szerint, azaz személyes jelenléttel zajlik a tanítás, 4959-ben a sárga forgatókönyv szerinti, azaz hibrid oktatás folyik, 3393 tanintézetben pedig a piros forgatókönyv alapján, kizárólag online oktatják a tanulókat.

A szaktárca megjegyzi, hogy 385 iskolában a tanulók és tanárok körében jegyzett koronavírusos megbetegedések indokolják a digitális tanrendet, 3008 tanintézetben pedig részben a településen regisztrált magas esetszám, részben pedig javítási munkálatok miatt tértek át az online oktatásra. 

A minisztérium hangsúlyozza, hogy az iskolák igazgatótanácsa egyrészt a járványhelyzet alakulása, másrészt a tanintézet infra-struktúrája és a rendelkezésre álló erőforrások függvényében tesz javaslatot az alkalmazandó forgatókönyvre, illetve ennek esetleges módosítására. 

Az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete értelmében a forgatókönyv kiválasztásakor a fő járványügyi szempont az adott településen az előző 14 nap jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve.