2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Városi Sportklub öt olyan tehetséges sportoló leigazolását jelentette be, akikben potenciált látnak, hogy kijussanak a 2024-es párizsi olimpiai játékokra. Az ennek szentelt sajtótájékoztatón elhangzott: a Városi Sportklub most jutott el arra a szintre, hogy sikerült minden tartozását rendeznie, gyakorlatilag most van az a „nulladik momentum”, amelytől kezdődően ismét fejlődő pályára helyeznék a város előző adminisztrációja idején erősen megtépázott tekintélyű klubot.

Első lépésként az egyéni sportágak szakosztályait próbálják rendbe tenni, ez ugyanis sokkal könnyebb, és kevésbé költséges, mint a csapatsportok esetében. A sajtótájékoztatón jelen lévő Soós Zoltán polgármester kiemelte: egyik elsőrendű célja volt, hogy a helyi tehetségeket hazahozzák, vagy itthon tartsák, és megfelelő szinten támogassák, hogy nemzetközi szinten is Marosvásárhelyt tudják képviselni. Az erre irányuló az első lépésnek voltunk most tanúi.

Az öt sportoló közül hárman úszók, akik az utóbbi időszakban kénytelenek voltak máshol készülni és sportolni, mivel Marosvásárhelyen hónapokig nem működött használható uszoda, és a támogatás is hiányzott. A mellúszó számokban eredményes Fángli Henrietta, illetve két vegyes úszó, Mészáros Balázs és Daniel Nicuşan edzőjük, Bartalis Károly szerint már az idén közel álltak az olimpiai szint teljesítéséhez, és amennyiben megfelelő támogatást kapnak, és semmi nem zavarja meg az edzésmunkát, a párizsi játékokig meg lehet nekik a részvételi szint. Ebben természetesen a VSK támogatása mellett igen jelentős szerepet jászhat a Május 1. strand helyén épült olimpiai méretű uszoda átadása. A városi tanács pénteken szavazta meg, hogy kérik a minisztériumtól az uszoda adminisztrálási jogát, és ha ezt megkapják, mint ahogy Novák Eduárd sportminiszter korábban már megígérte, akkor felgyorsulhat a létesítmény beüzemelése is, amely pillanatnyilag azért nem nyitotta meg a kapuit, noha technikailag ennek semmi akadálya (bocsánat a közbevetésért, de egy jól működő államban ilyen soha nem történhetne meg), mert nincs aki működtesse a személyzet alkalmazásának csigalassúságú, bürokratikus folyamata miatt.

A három úszó mellett az Iskolás Sportklub két birkózója is a Városi Sportklub színeiben folytatja. A serdülő világbajnoki ezüstérmes Biró Krisztián, aki 19 évesen felnőtt országos bajnokságot nyert az idén, azért nem lehetett jelen, mert a ma kezdődő ufai ifjúsági világbajnokságra utazott, ahol a 74 kg-os súlycsoportban indul. Georgiana Lircă az idén lett a bulgáriai Szamokovban serdülő Európa-bajnok, 57 kg-ban. Edzőjük, az ISK igazgatói tisztségét is ellátó Gyarmati Ferenc elmondta: mindkettejükben hatalmas potenciál van, és ennek a kiaknázását segítheti a VSK nyújtotta támogatás. A birkózók továbbra is az ISK-nál készülnek, kettős leigazolással lesznek a VSK sportolói, ami perspektívát teremt arra, hogy ne kelljen más város klubjához igazolniuk, amikor „kiöregednek” az Iskolás Sportklubból. Úgy vélte, mindkettejüknek van esélye kijutni az olimpiára.

A tokiói olimpián egyetlen marosvásárhelyi sportoló indult, az asztaliteniszező Szőcs Bernadette, aki azonban már tízéves kora óta nem a város klubszíneiben szerepel.