2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az ENSZ kisebbségi fórumán

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat munkatársai az ENSZ éves kisebbségi fórumán vettek részt Genfben, november 28-29-én. A fórum témái az oktatás, a nyelv és a kisebbségek jogai voltak. 

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája közleményben számolt be az ENSZ november végi kisebbségi fórumáról, amelyen a szervezet képviselői felszólalásukban arról beszéltek, hogy bár Romániában biztosított a kisebbségek anyanyelvi oktatása, ennek minősége gyakran elmarad az országos szinttől. 

Példaként említették a magyarul tanuló diákok idei képességvizsga-eredményeit, amelyek – elsősorban az alacsony román nyelv és irodalomjegyek miatt – továbbra is elmaradnak az országos átlagtól. Ez azt bizonyítja, hogy a hivatalos állami nyelv oktatásának módszertana nem megfelelő a kisebbségben élők számára. Egyrészt a módosított tanterv csak VII. osztályig van bevezetve, ahol viszont a diákok továbbra is nélkülözik a tankönyvek jelentős részét, köztük a román nyelv és irodalmat is. Másrészt a tanárok a módosított tantervvel sincsenek teljes mértékben megelégedve, véleményük szerint a módszertanban, valamint a tankönyvekben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kommunikációs készségek fejlesztésére.

Az egyesület munkatársai javaslataikban rámutattak arra, hogy a kisebbségi oktatás kérdése nem tekinthető megoldottnak pusztán azért, mert egy adott államban a kisebbségeknek van lehetőségük az anyanyelvükön tanulni. Az oktatás minőségére is hangsúlyt kell fektetni, illetve biztosítani kell az ehhez szükséges feltételeket, másként a magyar diákok már hatévesen jelentős hátrányba kerülnek a román társaikhoz képest, és ez a lemaradás csak fokozódik az évek során, így az egyenlő esélyekhez való jog is sérül. 

„Minden lehetőséget megragadunk, hogy elmondjuk a romániai magyarokat ért jogsértéseket, hátrányos megkülönböztetéseket. Ennek egy kiváló színtere az ENSZ kisebbségi fóruma is, ahova nem először tértünk vissza. Idén ez már a harmadik nemzetközi rendezvény, ahol ismertettük a romániai magyar oktatás hiányosságait, a magyarokat érintő inzultusokat, és ahol éves jelentésünket átadtuk az európai kisebbségvédelem képviselőinek. Továbbra is megragadunk minden lehetőséget, hogy széles körű tájékoztatást nyújtva hallassuk hangunkat a romániai magyarok helyzetéről” – nyilatkozta Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat igazgatója.