2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén is sikeres volt a kétnapos faluünnepség

A hét végén, a Marossárpatakért Egyesület és a helyi önkormányzat közös szervezésében, XII. alkalommal került sor néptánc- és huszárfesztiválra. Pénteken a lovasíjász-bemutatóra és a fogathajtó versenyre a Kakas-domb alatti sportpályán került sor, szombaton a hagyományőrző programoknak a faluközpont adott helyet.

A sárpataki lovas íjászokat a csoport oktatója, Simon András tanár mutatta be a népes közönségnek. Megtudhattuk, hogy a csapat alig néhány hónapja, 2019 februárjában alakult, tagjai 11–17 év közötti gyerekek és ifjak, akik a lovas íjászat iránt érdeklődnek. – Jelenleg kilenc tagunk van, akikkel hetente három edzést tartunk. Folyamatban van a hivatalos bejegyzés sportegyesületként, Iobagio Horse Archery néven. Távlati céljaink között szerepel egy szakszerű pálya kiépítése, nemzetközi edzőtáborokba, illetve nyílt nemzetközi versenyekre való eljutás pályázatok által – tudtuk meg a csapat vezetőjétől. A lovasíjász-bemutatón két ősmagyar viseletbe öltözött marosszéki íjász is részt vett, Sükei László és Pál Miklós pontos találatai is elnyerték a közönség tetszését.

Fotó: Berekméri Edmond


Tíz fogat állt rajthoz

A fogathajtó verseny főbírája és szakkomentátora dr. Suba Kálmán mérnök volt, aki a megmérettetés ideje alatt többször is elismerő szavakkal emlékezett a ‘80-as években megrendezett marossárpataki fogathajtó versenyekre. Marossárpatakot a romániai fogathajtás bölcsőjének nevezte, megnevezve azon sárpatakiakat és marosvásárhelyieket, akik elindították és megalapozták a versenyeket: Török János, Nagy Domokos, Vajnár József mérnök, dr. Enyedi Sámuel, dr. László Béla, dr. Elek Barna. A jelenlévők egy perc csenddel tisztelegtek azok emléke előtt, akik közülük már nincsenek életben. „A fogathajtó versenyeket 6-7 évvel ezelőtt megpróbáltuk újjáéleszteni nosztalgiahajtás formájában, de kevés sikerrel. Nagy örömömre szolgál és elégtétel számomra, hogy ez alkalommal sikerült újra megszervezni a versenyt, Benedekfi Levente helyi lovasnak, hagyományőrző huszárnak köszönhetően, aki megpróbálja a fogathajtás történelmét to-

vábbírni és továbbvinni. Reméljük, hogy ez egy új kezdet, aminek lesz folytatása” – nyilatkozta a Népújságnak dr. Suba Kálmán.

A pályaismertetés után megkezdődött a megmérettetés. Először az egyes fogatokat felvonultató versenyzők álltak rajthoz, aztán a kettes fogattal érkezők. A pályán a szervezők 12 akadályt helyeztek el, ezeket egy előre meghatározott, számmal jelölt sorrendben kellett „meghajtani” anélkül, hogy a versenyzők túlhaladták volna az alapidőt. A pályatévesztésért kizárás járt volna, de ilyen eset nem fordult elő a pénteki versenyen. 

Az egyes fogatok viadalát a gernyeszegi Vajda Zsolt hajtó nyerte, segédhajtója Vajda Róbert volt. A kettes fogatoknál a Benedekfi Levente (hajtó) – Cozma Ferenc (segédhajtó) páros diadalmaskodott.

A lovasíjász-bemutató és a fogathajtó verseny ideje alatt a gyerekeknek kézműves-foglalkozásokat tartottak, arcfestéssel és csoportos játékokkal egybekötve.


Focimérkőzés, koszorúzás, fényképkiállítás

Szombaton reggel a mezőcsávási fúvószenekar és hagyományőrző huszárcsapat a település utcáin végigvonulva ébresztette a későn kelőket. A Marossárpataki Tanácsosok – SURTEC Műszaki Barkácsáruház labdarúgó-mérkőzésre az iskola műgyepes pályáján került sor. A Cseh Gábor egykori 2. ligás játékvezető irányította találkozót szoros küzdelem, helyenként látványos játék után a  házigazdák együttese nyerte. 

Délután a történelmi szoborparkban sorakoztak fel a hagyományőrző huszárcsapatok és a település elöljárói. Jelen volt a magyarországi Földes testvértelepülés küldöttsége is, Jenei-Egri Izabella polgármester asszony vezetésével. Az egybegyűlteket Mózes Sándor tanár, műsorvezető köszöntötte, majd Stupár Károly helyi lelkipásztor olvasott fel egy igét a Bibliából, és adta áldását a jelenlévőkre. A földesi és marossárpataki önkormányzatok képviselői a két világháborúban elesett sárpatakiak tiszteletére állított hősök emlékművénél, a huszárcsapatok az 1848-as levert szabadságharcra emlékeztető Sebesült huszár szobornál koszorúztak.

A Berekméri Edmond tanító régi helyi fényképekből összeállított kiállításán bemutatott 114 fotó a kicsi magyar világ idején készült. A pedagógus több mint tíz éve gyűjt régi marossárpataki fényképeket, a 2016-os falunapi rendezvényen már volt egy kiállítása. Néhány hónappal ezelőtt egy közösségi csoportot hozott létre a világhálón, ahol a sárpataki gyökerekkel rendelkező tagság száma meghaladja a 350-et, a bemutatott képek száma pedig megközelíti az ezret. A fényképek bemutatása mellett Berekméri Edmond részletesen beszélt az 1940–1944-es időszak marossárpataki eseményeiről, a bevonulástól az internálásokig.


Ünnepélyes megnyitó

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján jelen volt Vincze Loránt EP-képviselő, Kovács Mihály Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Kolcsár Károly megyei tanácsos. Mindannyian megdicsérték a szervezőket munkájukért, s elismerő szavakkal beszéltek az utóbbi évek marossárpataki megvalósításairól. 

Kozma Barna, Marossárpatak község polgármestere megköszönte a helyi lakosság érdeklődését a rendezvény iránt, majd említést tett a jelenleg zajló beruházásokról. Elmondta, hogy májusban kezdtek hozzá a helyi iskola felújításához és bővítéséhez, július első napjaiban fogtak hozzá a református templom tetőszerkezetének és belsejének a felújításához, a tervek szerint augusztusban fogják befejezni az új kultúrotthont. Ezt követően a polgármester érdemoklevelet és pénzjutalmat adott át az iskola három legjobb tanulójának: Moldován Aurorának, Lakó-Kiss Barbarának és Kali Zsófiának, akik közül Aurora országos első díjjal tért haza a protestáns felekezetek olimpiájáról, amelyet Zilahon rendeztek meg. Díszoklevelet kapott három olyan marossárpataki pár, akik idén ünneplik aranylakodalmukat (László István és Anna, Bincsó Károly és Klementina, Simon Ferenc és Magda). A 90 éves Kádár Annus néni, a település legidősebb polgára szintén díszoklevélben részesült. 

A Marosmenti Leader Egyesület termelői és kézművesvásárán a sárpataki népművészek varrottasokat, hímzett munkákat (Gábor Mária, Nagy Emma, Székely Katalin, Mátyás Erzsébet), csipkéket (Nagy Ilona), karkötőket, nyakékeket, fülbevalókat (Cozma Ildikó) kínáltak megvételre, de Antalfi Zoltán híres marossárpataki pálinkájának legújabb fajtáit is meg lehetett kóstolni.


Néptáncfesztivál, esti koncertek

A néptáncfesztiválon a helyi iskola kis hagyományőrzői mellett meghívott tánccsoportok léptek fel a szabadtéri színpadon. Marossárpatakról három gyerekcsoport szerzett örömet a szülőknek, nagyszülőknek, a sikeres előadást Varró Huba, a Táncolj velünk most! művészeti igazgatója és társai tanították be. Ezt követően a műsorvezető, Cozma Zsuzsa színpadra szólította a jobbágytelkieket, a mezőpaniti Muskátli, a magyarói Csurgó, a mezőkölpényi Vackorvirág két csoportját, illetve a korondi Székely Sasok dobcsapatot. Énekelt a mezőkölpényi népművészet mestere díjas adatközlő táncos, Szabó Teri néni.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a faluünnepség egyik érdekes színfoltja a két napig működő huszártábor volt, ahol a lovas hagyományőrzők hatalmas bográcsban főztek, lovakat gondoztak, nótáztak és beszélgettek.

A néptáncfesztivált pálinkaverseny követte, amelyre hét személy nevezett be. A verseny győztese Mózes András szilvapálinkája lett.

Az esti koncerteket a Betli Duó nyitotta meg, majd a sztárvendég Janicsák Veca és csapata szórakoztatta a népes közönséget. Az utcabálon az Orion két frontembere (Mózes Sándor és Butiurca Tibor) zenélt, pontosan 23 órakor látványos tűzijáték tette emlékezetesebbé a faluünnepséget.