2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„A szellemmérkőzések nem jelentik a megoldást, hanem csak rávilágítanak a problémára.” Ezt a mondatot tartalmazó szalagot feszítették ki a 2. Bundesligában szombaton játszott SV Darmstadt 98 – FC St. Pauli mérkőzésen az üresen tátongó lelátóra, nyilvánvalóan az ellen tiltakozásul, hogy a nézők nem látogathatják a mérkőzéseket.

A német szurkolók, akik egyébként rendes körülmények között zsúfolásig megtöltik a stadionokat az első két osztályban, sok helyen saját fényképeiket „küldik” maguk helyett a meccsre, és fizetni is hajlandóak ezért, az országban azonban egyre jobban erősödik a korlátozások elleni hangulat.

Hogy miként került a lelátóra a felirat, az is rejtély, hiszen a szurkolók a meccsen kívüli időszakban sem mehetnek be a stadionokba, illetve a szervezőknek lehetősége lett volna eltávolítani a molinót, így egészen nyilvánvaló, hogy a szervező darmstadti klub vezetői tulajdonképpen egyetértettek a szurkolói megnyilvánulásba csomagolt üzenettel.

Németország a hozzáférhető adatok szerint a nyugat-európai államok közül a legsikeresebben kezelte a járványt, a halálos áldozatok száma meg sem közelíti sem abszolút számban, sem lakosságarányosan a szomszédokét, az új esetek száma pedig napról napra csökken. Az országban elsőként indult újra a labdarúgó-bajnokság – szigorú elővigyázatossági szabályok szerint.

Egyes székekre a szurkolók nevét, másokra az arcképüket is kitették a darmstadti stadionban

Fotó: Getty


Átesett a koronavíruson, majd gólt lőtt a Bundesligában

Kiütéses, 5-0-s győzelmet aratott az RB Leipzig a Mainz ellen a Bundesligában. A lipcseiek egyik gólját az osztrák Marcel Sabitzer szerezte, akit három és fél héttel ezelőtt koronavírussal diagnosztizáltak. Az AC Milannal is hírbe hozott támadó középpályása három és fél héttel ezelőtt adott pozitív mintát. Semmiféle tünetet nem mutatott, társaival együtt letöltötte a kéthetes karantént. Nem volt egészségügyi akadálya a pályára lépésének.

A találkozón Gulácsi Péter őrizte a vendégek kapuját, a 60. percben beállt Willi Orbán, aki őszi sérülése után, több mint féléves kihagyás után szerepelt ismét hivatalos mérkőzésen. Szalai Ádám nem került be a hazai csapat meccskeretébe.

A német labdarúgó-bajnokság 27. fordulójának péntek esti nyitómérkőzésén berlini rangadót játszottak: a Hertha BSC házigazdaként 4-0-ra legyőzte az újonc Union Berlin csapatát. A hazaiaknál első alkalommal került be a felnőttkeretbe bajnoki összecsapáson a korábbi Hertha-vezetőedző, Dárdai Pál középső fia,  Dárdai Márton.


Gyászszünettel emlékeztek a koronavírus áldozataira

A német labdarúgó-bajnokság első- és másodosztályának hétvégi mérkőzései előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a koronavírus-járvány áldozataira. A profi futball ezzel kívánta részvétét kifejezni az áldozatok családjainak, egyúttal jelezni, hogy köszönettel tartozik mindazoknak, akik nap mint nap a járvány elleni küzdelemben vesznek részt. A bajnokság következő fordulójában is így tesznek majd, írták a liga közleményében.
Kapcsolódó cikkek: