2020. március 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Szent Márton Borlovagrend szervezésében

Dicsőszentmártonban 40. alkalommal szervezték meg a borosgazdák és a közösség számára nagy jelentőséggel bíró borversenyt. A borkóstolással egybekötött vacsorán zsúfolásig megtelt a Három Fenyő étterem, és vidám hangulatban zajlott a díjkiosztó ünnepség.

A rendszerváltást követően alakult nonprofit borlovagrendek hagyományosan megszervezik az Alsó- és Felső-Kis-Küküllő menti borversenyeket. A dicsőszentmártoni, kelementelki, balavásári versenyeket a baráti találkozások vidám hangulata jellemzi, de elmaradhatatlan a magyar nóta és tánc is. A szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkozó gazdák szerint a borversenyek számukra nem kimondottan a versengés miatt fontosak, bár az sem elhanyagolandó, ha a borpincéjükben oklevél tanúsítja a minőségi munkát. A hasonló érdeklődési körű társaságok számára tapasztalatszerzést, fejlődési és tanulási lehetőséget jelentenek a bel- és külföldi megméretések. 

Dicsőszentmártonban a kétnapos rendezvény február 14-én, pénteken kezdődött, a díjkiosztási ceremónia és az azt követő ünnepség szombaton zajlott a Három Fenyő vendéglőben. Amint Orbók Ferenc nagymester az eseményről beszámolt, a jó hangulatot a szászcsávási cigányzenekar, a Tűzvarázs régizene-együttes és a Kökényes Néptáncegyüttes előadása adta, amely átragadt a jelenlévőkre is. Kertész István, a borverseny titkárságvezetője arról tájékoztatott, hogy a 40 aranyérem mellett 70 ezüstérmet, 64 bronzot és 48 dicsérő oklevelet osztottak ki.

A nemzetközi megméretésen a helyi és környékbeli bortermelők mellett magyarországi és vajdasági meghívottak is részt vettek, Budapestről a Promontórium Borlovagrendet dr. Séra Péter képviselte, a külföldről érkezett vendégeknek külön programokat is szerveztek. 


A borversenyre kétszázhuszonkét bormintát küldtek, ebből 23 vörösbor, 8 rozé és három gyümölcsbor volt: két feketeribizli- és egy áfonyabor, ami újdonságnak számított, a többi fehérbor. A 40 aranyérem mellett a nagyarany is kiosztásra került, az egrestői Farkas Károly ottonel muskotály bora nyerte el az első díjat és a nagyaranyat. Második díjazott a dicsőszentmártoni Seprődi József sauvignon bora lett, a harmadik díjat a balavásári Iszlai-pincészet nyerte tramini borával, negyedik helyezést a szénaverősi Onetiu Ioan vegyes bora ért el. A Szent Márton Borlovagrend zászlós bora az olasz rizling, ezért a borversenyek különszámaként a legjobb olasz rizlingnek járó díjat is rendszeresen odaítélik, ezúttal Rieisz Rudolf horgosi borász ilyen bora nyert aranyat. A versenyre Magyarországról és a vajdasági Horgosról is küldtek bormintákat, és mint kiderült, az idei megmérettetésen a balavásári Kisküküllő Borrend mellett a horgosi bortermelők is taroltak a díjak elnyerésénél. A vörösborok között az első és második díjat is a horgosi Bálint-pincészet nyerte, illetve rozéval nyert aranyat az ugyancsak horgosi Bíró Nándor borászata. Feketeribizli-borával a koronkai Bandi Attila szerzett aranyérmet.

A külföldieken kívül a felhozatal Nagykároly, Horgos, Bogács, Segesvár, Medgyes, Dicsőszentmárton és környékének bormintáiból állt össze, a bírálóbizottság szigorú volt, ennek ellenére egyetlen bormintát sem kellett kizárni a versenyből. „Ha a borversenyen a bírák 20%-ban ítélnek oda aranyérmet, az elfogadható, ha ennél többet osztanak ki, fennállhat a gyanú, hogy nem voltak elég szigorúak, ez is igazolja, hogy a bírák ezúttal is szigorúan osztályoztak, mert most 18% volt az arany” – hangsúlyozta a borrend nagymestere. A bírálóbizottság összetételében a helyieken kívül határon túliak is voltak, és az öt bírói csoport közül egyik a vörösborokat értékelte, majd az öt asztal két-két legjobbnak ítélt borát újra rangsorolták, és így ítélték oda a nagyaranyat a legmagasabb pontszámot elért bornak.


Tízévente egy nagyarany…

Az egrestői Farkas Károly, a dicsőszentmártoni borlovagrend ceremóniamestere, a jelek szerint tízévente elnyeri a borversenyek nagyarany díját. 2010-ben Balavásáron, az idén, 2020-ban Dicsőszentmártonban nyert első díjat, és a nagyaranyat is elvitte száraz ottonel muskotály borával, így most kíváncsian várja az idei balavásári borversenyt. 

Arra a kérdésre, hogy miért fontos számára részt venni az Alsó- és Felső-Kis-Küküllő menti borversenyeken, a tapasztalatszerzés fontosságát említette, valamint azt, hogy a közösségi együttlét rendkívül fontos számára. „Kilencven százalékban ugyanaz a társaság vesz részt a megyében szervezett borversenyeken, ezáltal a találkozás és a szakmai beszélgetések egyaránt építő jellegűek. Tanulni akarok, és úgy érzem, még sokat kell tanuljak, ez pedig csak úgy lehetséges, ha részt veszek azokon az eseményeken, ahol olyan emberekkel beszélgethetek, akik szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkoznak” – hangsúlyozta. 70 ár szőlősét önerőből, mindenféle támogatás nélkül 2012–2018 között telepítette a Csombordról és Balázsfalváról beszerzett – muskotály, királyleányka, cserszegi fűszeres, szürkebarát, zalagyöngye, bianka stb. – oltványokkal, egymaga dolgozza, és munkahelye mellett tevékenykedő hobbiborásznak tartja magát. A tavalyi szőlőtermését jónak tartja, igaz, több alkalommal is permetezett, a dicsőszentmártoni borversenyre pedig hat-hét bormintával nevezett be.

Farkas Károly