2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagyszabású produkcióval készülnek

125 éve született Tamási Áron, az évforduló alkalmából pedig Tamási-emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága mind Magyarországon, mind a határon túli, magyarlakta területeken. Az ünnepségsorozatból Marosvásárhely is kiveszi a részét, olyannyira, hogy január 22-én, a magyar kultúra napján, illetve annak előestéjén itt kezdődik az eseményekben gazdag rendezvénysorozat. 


Fotó: Henn AttilaA marosvásárhelyi nyitórendezvényt – egy év kihagyást követően – ismét Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezi, együttműködve a Magyarság Házával és a Maros Megyei Tanáccsal. Ez évben a szóban forgó emlékévnyitó produkció a Tamási Áron Tündöklő Jeromos című drámájából készült színházi előadás, amely a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes közös munkájaként valósult meg, és a jeles alkalomból a Kultúrpalotában kerül bemutatásra. 

A magyar kultúra napi Tamási-előadással, valamint a kezdődő Tamási Áron-emlékévvel kapcsolatosan szerda délelőtt a Kultúrpalota kistermében tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, Tóth László elmondta, hagyománnyá vált, hogy a magyar kultúra napja alkalmából a konzulátus Marosvásárhelyen ünnepi eseményt szervez. 

– A tavaly a vírushelyzet miatt ez elmaradt, az idei évre készülődve sem tudtuk, hogy lehet-e rendezvényt szervezni, de a partenereinkkel egyetemben mégis úgy döntöttünk, hogy ha legrosszabb esetben csak online részvétellel is, de sor kerül az idén a magyar kultúra napi előadásra. Idén van Tamási Áron születésének 125. évfordulója, ennek tiszteletére a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága kedden Tamási-emlékévet hirdetett, amelynek keretében az év folyamán számos rendezvényre kerül sor Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában is. Nagy megtiszteltetés a konzulátus számára, hogy ennek az emlékévnek a nyitórendezvényét Marosvásárhelyen tarthatjuk a magyar kultúra napján. A Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes előadását valószínűleg sokan ismerik, hiszen már bemutatták, de ekkora színpadon és ilyen formában még nem játszották. A magyar kultúra napi előadást pedig január 21-én egy Tamási-album bemutatója előzi meg a Teleki Tékában. A kiadvány a tavaly jelent meg Szabó Magda szerkesztésében, itt lesz a szerkesztő, az előtanulmány szerzője. Az előadásra jegyeket keddtől lehet vásárolni. A korábbi években is árultunk jegyet, a teljes bevételt pedig minden évben jótékony célra fordítjuk. A korábbi években ezt hagyományosan egy művészeti iskolában tanuló gyereknek ajánlottuk fel kvázi ösztöndíjként, az idén – tekintettel az előadás jellegére – egy fiatal néptáncos tehetség továbbtanulását segítjük vele. A mai, értékválsággal küszködő világban abba, amit Tamási Áron képvisel, bele tudunk kapaszkodni, mi pedig ezt az értékrendszert szeretnénk közvetíteni, ezért az emlékév keretében az Ábel-trilógia díszkiadása is meg fog jelenni.

A csíkszeredai főkonzulátus és a magyar kormány rendkívül fontosnak tartja, hogy a külhoni területeken a magyar kultúrát megőrző szervezeteket felkarolja, támogassa, arra biztassa őket, hogy a legnehezebb körülmények között is működjenek, készítsenek előadásokat. Továbbra is meggyőződésünk, hogy a kultúrának megtartó ereje van, felemel, erősebbé teszi a közösséget, és segít nekünk megmaradni. A főkonzulátus egy államigazgatási szerv, amelynek elsődleges feladata nem a kultúraszervezés, de számunkra fontos, hogy ha már itt vagyunk, akkor részt vegyünk a kulturális életben is annyira, amennyire erőnkből és anyagi forrásainkból telik. 


Fotó: Henn AttilaPéter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke hozzátette: megtiszteltetés mindannyiunk számára, hogy Marosvásárhelyen kezdődik a Tamási-emlékév, és megköszönte a szervezők munkáját, igyekezetét. 

– A partnerségünk kötelez, amikor a magyar kultúra napjáról vagy hasonló ügyről van szó, akkor mi is részt veszünk ezek szervezésében. 

A Tamási Áron-emlékévvel kapcsolatosan a Magyarság Házának igazgatója, Csibi Krisztina is felszólalt, ő Budapestről online vett részt a sajtótájékoztatón. 

– Létrejött a Tamási Áron-emlékbizottság, és nagy öröm számomra, hogy az emlékév fővédnökségét elvállalta Kövér László házelnök úr. Az év során számos rendezvényt szervezünk, úgy terveztük, hogy programjainkkal jelen legyünk az egész Kárpát-medencében. A Magyarság Háza életében a nemzeti összetartozás mindig kiemelt szerepet játszik, a programjainkat ezért is helyezzük ki számos helyszínre. 

Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója elárulta: nagy megtiszteltetés számukra, hogy részt vehetnek a Tamási-emlékév eseményeiben. 

– A művészegyüttes eddig is szerepet vállalt a magyar kultúra napi ünnepségeken, ám az idén különleges és megtisztelő felkérést kaptunk. Ez a produkció az összefogás jegyében született, Tamási világa pedig a Maros Művészegyüttes világa is. A Spectrum Színházzal közösen a Tamási-emlékév keretében több előadást tervezünk, közöttük például az Ábel bemutatóját is. A január 22-i esemény szintén az összefogás jegyében született, és ezen összefogás fogja jellemezni a következő időszakot is.

Török Viola, a Tündöklő Jeromos rendezője elmondta, Tamási Áron 125 éve született ugyan, de minél távolabbiak az évszámok, annál aktuálisabbá válnak az író művei. 

– Ez egy csoda, hiszen az ő értékeit nem kell újraértékelni, mert önmagukról beszélnek. A világjárvány, a félelmeink, az életünkkel kapcsolatos gondolataink kapcsán is nagyon sokat segített Tamási világa, hiszen azt az értékrendszert képviselte, amiben lehet hinni, amely erőt tud adni nekünk. 2019-ben már elkezdtük a próbákat, amelyek éppen az említettek kapcsán folyamatos erőforrásnak bizonyultak, noha a vírushelyzet miatt csak kevésszer adhattuk elő a produkciót. Így érkeztünk meg az emlékévhez, és közben megért az előadás, a néptáncokkal, népzenével pedig egy új Tamási-képet tudtunk színpadra vinni, kibővítettük az üzenetét. A mű az évkezdés, a téli ünnepkör üzenetét hordozza az adventtől a tavaszi megújulásig, ugyanakkor az embereknek a saját erejükbe és saját értékrendszerükbe vetett hitét is hangsúlyozza. Természetesen az elkövetkezendőkben több Tamási-előadás során is hirdetjük majd ezt az üzenetet, és nagyon szeretnénk az év folyamán ezekkel a produkciókkal eljutni például a Székelyföldre, valamint a teljes magyar nyelvterületre. Reméljük, hogy Tamási segítségével mindenki megleli az otthont a világban.

A magyar kultúra napi, emlékévkezdő előadás január 22-én 18 órától lesz a Kultúrpalota nagytermében. A Tündöklő Jeromos című Tamási-mű Török Viola rendezésében kerül színpadra, a főbb szerepekben Pál Hunor, Györffy András, György Károly, Farkas Sándor Csaba és Márton Emőke-Katinka lesz látható. Zene: Kelemen László, koreográfia: Horváth Zsófia és Varga János. Az előadás a járványügyi szabályok betartásával tekinthető meg, a belépés oltási igazolással lehetséges. A belépő ára 20 lej, jegyek korlátozott számban kaphatók a Kultúrpalota jegypénztáránál.