2020. február 23., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Második alkalommal csatlakozik Szováta város ahhoz az európai kezdeményezéshez, amelynek célja a környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése. 

Az európai mobilitási hét elnevezésű kezdeményezés 2002-ben indult, és egyre több országot, települést és lakost ösztönöz arra, hogy válasszanak aktív közlekedési módokat, illetve kombinálják a sétát és a kerékpározást a közösségi közlekedéssel, ugyanis ezáltal jelentősen javulhat az emberek egészsége és életminősége, valamint erősödik a közösséghez tartozás érzése.  

Sétáljunk, kerékpározzunk többet, használjuk az autóbuszt – erre biztatnak Szovátán is
 Fotó: Gligor Róbert László/archívAz európai mobilitási hetet minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg.  Az idei kampány központi témája a biztonságos séta és kerékpározás, jelszava a Sétálj velünk! A világ 49 országában több mint 2345 város vesz részt különböző programokkal, eseményekkel. Romániában 21 város csatlakozik a kezdeményezéshez, köztük egyetlen Maros megyei településként Szováta is. A fürdőváros önkormányzata különböző médiafelületeken hívja fel a lakosok figyelmét arra, hogy aki teheti, a következő héten közlekedjen autóbusszal, kerékpárral vagy gyalogosan. 

Hétfőn  17 órától egy zumbás villámcsődülettel indul a mobilitási hét a város központi terén, a placcon, míg a hét zárórendezvényeként vasárnap egy rövid városi tekerőtúrára hívják a szervezők a kerékpározni vágyókat. A résztvevők a Parajdi úti Sora töltőállomásnál találkoznak 11 órára, majd a Marosvásárhelyi Rádió Parajd felől érkező csapatához csatlakozva feltekernek a fürdőtelepi Petőfi-parkba.

A Marosvásárhelyi Rádió szerkesztői évente többször szerveznek Gurul a Rádió elnevezésű biciklitúrát, amely során a rádió adáskörzetébe tartozó településeken népszerűsítik mind a műsoraikat, mind a kerékpáros turizmust, és személyesen találkoznak hallgatóikkal. Idén az őszi túrájuk egybeesik az európai mobilitási hét eseményeivel, így a rádiós csapatnak lehetősége nyílik találkozni, megismerkedni, interjút készíteni és egy rövid szakaszon együtt tekerni a szovátai biciklisekkel – tudtuk meg a szovátai városháza szóvivőjétől. Gál Kriszta azt is elmondta: Szováta tavaly csatlakozott a  kezdeményezéshez az ideihez hasonló programmal. A szovátaiak szeretnek kerékpározni, bár kijelölt bicikliutak nem léteznek a településen, ezért főleg a városon kívül, a természetben pattanhatnak nyeregbe a kikapcsolódni, sportolni vágyók.

Amúgy 2018-ban a mobilitási kampány eredménye minden addigi rekordot megdöntött: 54 ország 2792 városa szervezett tevékenységeket az adott héten. A részt vevő városok több mint fele hajtott végre állandó intézkedéseket, összesen 8848-at, elsősorban a mobilitásmenedzsment, az akadálymentesítés, valamint az új vagy felújított kerékpáros infrastruktúra területén.