2020. október 23., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ünnepre készen állnak tehát Türben, várják a vendégeket, hogy együtt örülhessenek a megvalósult álomnak. 

– Legyünk együtt, maradjunk egyek, mert ez a szórványlét éltetője! – ennek jegyében szeptember 27-én és 28-án második alkalommal szervezik meg a Türi Magyar Napokat, és szentelik fel a Magyar Házat is, amelynek megálmodója és kivitelezője Kémenes Lóránt plébános. Az ünnepségen sok Maros megyei és marosvásárhelyi is részt vesz, akik szívügyüknek érezték a szórványban élő magyarok küzdelmének támogatását.

– A rendezvény szombaton 10 órakor kezdődik az igazoltan 701 éves Fehér megyei településen lovasok és barantások felvonulásával, amelyet óriásgulyás-főzés követ Török Zoltán szakácsmester vezényletével. A főzéssel egy időben barantabemutató lesz, melyet gyermekprogramok követnek, többek között: kézművesség, néptánc és mézeskalács-készítés.

A magyar Szent Korona hiteles másolatát délben helyezik el a Magyar Házban, amit a házszentelés követ. Ugyanitt előadás hangzik el a koronáról. A vendégek közösen ebédelnek a kifogyhatatlan üstből. Délután fél 4 órától ünnepi műsorra kerül sor, majd vallomások hangzanak el Én is ebbe az iskolába jártam címmel. 18 órától szentmisére hívják a híveket, majd este magyar bált szerveznek.

Vasárnap 12 órától kezdődik a szentmise a Remény ének- és zenekar közreműködésével. Ezt követően közös ebéd lesz, amelyre mindenkit várnak.

A támogatók névsorát fürkészve kitűnik, hogy Maros megyéből sokan álltak a türi Magyar Ház ügye mellé, köztük intézmények, cégek és magánemberek: az Erdélyi Magyar Televízió, a marosvásárhelyi Agytop Kft., az Eta Energie Consult Kft., Varga Imre, Benke István, Kocs Lajos, Domahidi István, Peti Péter, Farr László, Gencsi András, Kémenes Hajnal, a jeddi Primer Electro Kft., a nagyernyei Marso Kft., a Magyarói Polgármesteri Hivatal, a marosvásárhelyi Ludas utcai református gyülekezet és további sok jó szándékú magyar ember.

Az ünnepre készen állnak tehát Türben, várják a vendégeket, hogy együtt örülhessenek a megvalósult álomnak.