2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bár korábban Florin Cîţu miniszterelnök, valamint Ludovic Orban PNL-elnök is arról beszélt, hogy 2022 januárjától 20%-kal emelkedik a gyermeknevelési pótlék, a képviselőház munkaügyi bizottsága kedden úgy döntött, hogy 2022. január elsejétől csak az infláció mértékének megfelelően növelik a gyermeknevelési támogatást.

A testület módosítások nélkül hagyta jóvá a szenátustól érkező, a 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó jogszabálytervezetet.

Az alsóház munkaügyi bizottságának elnöke, Oana Ţoiu elmondta, legközelebb 2022. január elsején fog nőni a gyermekpénz az inflációs ráta mértékével. A jogszabálytervezetről szerdán szavaz a képviselőház plénuma.

Ţoiu becslése szerint jövő év január elsejétől valamivel több mint 10 lejjel fog nőni a gyermekpénz.

A gyermeknevelési pótléknak egy korábban elfogadott jogszabály szerint 2021 júliusában, valamint 2022 elején is növekednie kellett volna. Ezt a jogszabályt azonban a kormány decemberben módosította.

A 2 és 18 év közötti gyermekek után járó gyermeknevelési pótlék 2021 januárjától havi 214 lej, míg a 2 év alatti, valamint a 18 év alatti fogyatékkal élő gyermekek esetében havi 427 lej.


A differenciált gyermeknevelési támogatás bevezetését javasolja az RMDSZ

A család jövedelme függvényében differenciált gyermeknevelési támogatás bevezetését javasolta a koalíciós pártok hétfői ülésén Kelemen Hunor.

Az ülést követően az RMDSZ elnöke rámutatott, a gyermekpénz kapcsán egyetértés van a koalíciót alkotó pártok között abban, hogy – amint azt a szenátus által első házként már elfogadott tervezet is előírja – legközelebb jövő év elejétől nő a juttatás összege, 20 százalékkal.

A szövetség ugyanakkor javaslatot tett arra, hogy a család jövedelmétől tegyék függővé a gyermekpénz összegét, illetve hogy az legyen leírható a személyi jövedelemadóból – mondta Kelemen, aki szerint az elképzelést az év folyamán még megvitatják, és 2023-tól léphetne érvénybe.

Az USR–PLUS társelnöke, Dan Barna megerősítette, hogy érkezett egy ilyen javaslat az RMDSZ részéről, még nem tárgyaltak róla részletekbe menően, de meg fogják vitatni a lehetőséget.