2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kiemelkedő nemzetközi eredményt értek el a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos hallgatói, akik mindkét selejtezőcsoportjukat megnyerve jutottak a mexikói Universidad Panamericana esettanulmány-versenye, a Business & Management Case Competition nagydöntőjébe, ahol végül a második helyet szerezték meg a kanadai Simon Fraser University mögött, megelőzve a Chinese University of Hong Kong és a Copenhagen Business School csapatát.

2019. október 28. és november 2. között került megrendezésre a mexikói Guadalajarában a Business & Management Case Competition 12 egyetemi csapat részvételével. A verseny két selejtező fordulóból és egy nagydöntőből tevődött össze. A kolozsvári csapatot Barabási Tamás (gazdasági informatika, 3. év, Székelyudvarhely), Boga Balázs (menedzsment, 2. év, Marosvásárhely), Izsák Réka (pénzügy és bank, 2. év, Csíkszereda) és Jakó Zsolt (menedzsment, 3. év, Marosvásárhely) képviselték. A csapat felkészítő tanárai dr. Szász Levente egyetemi tanár, dr. Györfy Lehel-Zoltán egyetemi docens és dr. Rácz Béla-Gergely egyetemi adjunktus voltak.

Az első fordulóban a csapatok a világ egyik vezető pékipari vállalatának, a Bimbo Groupnak kellett stratégiát kidolgozzanak. Ebben a fordulóban kiválóan teljesített a kolozsvári csapat, amely a University of Washington és a kanadai University of Alberta csapatát megelőzve a csoport első helyén végzett.

A második fordulóban egy helyi tequilagyártó vállalatnak kellett nemzetközi értékesítési stratégiát kidolgozni. A kolozsvári csapat ebben a fordulóban is nagyszerű teljesítményt nyújtott, így ismét csoportelső lett az amerikai University of Vermont és a skóciai University of Glasgow csapata előtt, elnyerve ezzel a jogot, hogy a verseny nagydöntőjében szerepeljen.

A nagydöntőbe a négy legjobb teljesítményt nyújtó egyetem csapata jutott be, köztük a kolozsvári is, amely kiváló teljesítményt nyútva végül a dobogó második fokára állhatott fel.

A kolozsvári magyar közgazdászhallgatók e kiemelkedő eredményt röviddel azután érték el, hogy a Norwegian School of Economics nemzetközi esettanulmány-versenyén szintén második helyezést szereztek, mintegy két hét után megismételve az erdélyi magyar nyelvű közgazdászképzés máig legkiemelkedőbb hallgatói teljesítményét. (közlemény)