2020. október 31., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar férfi-labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya örül, hogy végre kiderült, mikor játszik legközelebb a válogatott, ugyanakkor az októberi és novemberi extra meccsek különleges kihívást is jelentenek.

Az UEFA végrehajtó bizottsága múlt héten döntött arról, hogy október 8-án pótolják az eredetileg márciusra tervezett Európa-bajnoki pótselejtezők első mérkőzéseit, vagyis a magyar válogatott ezen a napon lép pályára Szófiában a bolgárok ellen. Marco Rossi szövetségi kapitány a döntést követően elmondta: örül, hogy a bizonytalanság hónapjai után végre kiderült, mikor lép pályára a csapat az Európa-bajnoki részvételért.

„Nagyon örülök, hogy immár tudjuk, mikor játsszuk a következő tétmeccseinket – mondta a szövetség honlapjának Marco Rossi. – És annak is örülök, hogy tíz hónap szünet után nem az idei legfontosabb meccsünkkel, a Bulgária ellenivel kezdünk. Ugyanakkor a hosszú kihagyás ellenére azonnal tétmeccs következik szeptemberben, ami azt jelenti, hogy ha bármilyen új dolgot szeretnénk kipróbálni a bulgáriai meccsre készülvén, azt csakis élesben tudjuk megtenni. Izgalmas kihívás lesz ez mindannyiunk számára.”

Fotó: MLSZ


Ami a válogatott kerettagokat illeti, vannak, akik már hetek óta tétmérkőzéseket játszanak, mások viszont egyelőre nem rázódhattak vissza a bajnoki ritmusba, és akad olyan labdarúgó is, akinek még bizonytalan a jövője. Marco Rossi továbbra is csak azokra a játékosokra számít, akik megfelelő fizikális állapotban vannak és jó formában futballoznak klubjukban.

„A keret összeállítása még a szokásosnál is nehezebb lesz idén ősszel, hiszen vannak játékosaink, akiknek jelenleg nincs csapatuk vagy nem kezdők rendszeresen a klubjukban, és még az is kérdés sok esetben, hogy az adott bajnokság mikor indul újra – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Ebben a helyzetben kiemelten érvényes lesz az a válogatási elvem, hogy csak olyan játékosokat hívok meg, akik fizikálisan csúcsformában vannak, mert a nagyobb meccsszám miatt nagyon minimális időnk lesz a felkészülésre, illetve ami lesz, azt emiatt kizárólag taktikai felkészülésre kell felhasználnunk. Emellett októberben és novemberben egész biztos, hogy a megszokottnál nagyobb játékoskerettel dolgozunk majd, hiszen az egy időszakon belüli plusz egy mérkőzés extra megterhelést és sérülésveszélyt is jelent.”

Mint arról korábban hírt adtunk, az UEFA végrehajtó bizottsága arról is döntött, hogy idén szeptemberben a Puskás Arénában rendezik meg az európai Szuperkupa-döntőt. Marco Rossi különösen örül annak, hogy a magyar futballszurkolók újabb rangos nemzetközi futballeseményen vehetnek részt anélkül, hogy külföldre kellene utazniuk.

„A Szuperkupa-döntő budapesti megrendezése óriási dolog. Mióta én először Magyarországra érkeztem, rengeteget fejlődött az infrastruktúra, ami nélkül most például nem jöhetett volna létre a Szuperkupa-döntő megrendezése. Emellett a labdarúgó-sportdiplomácia is nagyon erős, hiszen a következő években a legkiemelkedőbb, legrangosabb futballrendezvények közül többet is vendégül lát majd Magyarország. Így pedig maximálisan megvalósul az MLSZ-nek az a célkitűzése, hogy a magyar szurkolók minél nagyobb számban és minél rangosabb eseményeken vehessenek részt saját hazájukban” – mondta Marco Rossi.