2022. július 5., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Literenként 50 banival kompenzálják az üzemanyagok árát július elsejétől a következő három hónapban – jelentette be csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Becslések szerint az árkompenzáció 2 milliárd lejbe kerül, ennek a felét az állami költségvetésből fedezik, másik felét a kőolajipari társaságokra terhelik. Ciucă szerint az intézkedés része annak a kormányzati csomagnak, amellyel a lakosságot és a vállalkozásokat segítik a válság közepette. A kormányfő arra is hivatkozott, hogy Franciaország és Spanyolország hasonló módon védi polgárait.

A töltőállomások által kiállított nyugtákon fel fogják tüntetni az árkompenzáció mértékét.

A miniszterelnök szerint az üzemanyagár-kompenzációhoz szükséges forrásokat nem a beruházásoktól vonják el, a kormány eltökélt szándéka, hogy a GDP hét százalékának megfelelő összeget, mintegy 88 milliárd lejt fordítson beruházásokra és gyorsítsa a helyreállítási alapban, illetve a többéves uniós költségvetésben rendelkezésére bocsátott európai források lehívását.

Alig néhány perccel a kormányfő bejelentése után a nagykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) Facebook-bejegyzésben határolódott el az intézkedéstől.

A közleményben rámutatnak: a PSD az utóbbi napokban több megoldást is javasolt, amellyel jelentős mértékben lehetne csökkenteni az üzemanyagok fogyasztói árát, csütörtökön azonban Nicolae Ciucă az állam és az olajipari vállalatok által közösen finanszírozott, 50 banis egyéges árkompenzációról határozott. A PSD „tiszteletben tartja a kormányfő döntését”, de továbbra is úgy véli, hogy az általa javasolt árkorlátozás vagy a haszonkulcs korlátozása eredményesebb megoldás lett volna. A PSD szerint ugyanis más országok tapasztalata azt mutatta, hogy az árkompenzáció csak néhány hétig segített, aztán az üzemanyag ára már meghaladta azt a szintet, amelyen a kompenzáció bevezetésekor volt.

A versenytanács által működtetett árfigyelő honlap szerint csütörtökön Bukarestben a legolcsóbb gázolaj 9,16 lej, a legolcsóbb benzin pedig 8,56 lej volt literenként. Amennyiben nem lesz több áremelés, akkor az árkompenzáció nyomán július elsejétől várhatóan literenként 8,66 lejért lehet majd gázolajat, illetve 8,06 lejért benzint tankolni a kutaknál. (MTI)