2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az eddigi eredmények alapján a második legjobb csapatot fogadták a Marosvásárhely CSM férfi kosárlabdázói az 1. liga 8. fordulójában.

A mérkőzés azt volt hivatott tisztázni, hogy George Trif csapata ott lehet-e legalább az alapszakasz végén az első kettőben, illetve felmérni, hogy a döntő tornán milyen szintű ellenállásra számíthat a vélhetően szintén odajutó Lagunától. Nos, miután a vendég bukarestiek nélkülözték ezen a meccsen az idegenlégiósaikat, Ilija és Luka Štefanovićot, akik igen ponterősek, és a három élvonalbeli tapasztalattal rendelkező társuk, Orbeanu, Dani Popescu és Stăncuț mellett a csapat legjobbjai, a 29 pontos marosvásárhelyi siker nem biztos, hogy a valós különbséget mutatja. Azt viszont jelzi, hogy a két hiányzóval felálló Laguna ellen is jó esély lesz a sikerre a döntő tornán.

A mérkőzésen a hazai csapat már az első percektől jelentős különséget alakított ki, és utóbb sem igen engedte ki a kezéből a találkozót. Martinić, aki a szerényebb képességű ellenfelekkel szemben sokszor unottan, kelletlenül játszott, az első igazi tétmeccsen máris a hátára vette a csapatot, és 26 pontja (ebből hat tripla!) mellett kiosztott tíz gólpasszt is a CSM egyetlen dupla duplájáért. Mellette azonban a többieken is látszott, hogy sokkal jobban megbecsülik a játékszert, mint az előző meccseken. Erről a mindössze 13 eladott labda tanúskodik. Ha Sánta Szabolcs ezúttal kevésbé volt eredményes, mert az átlagnál lényegesen jobb ellenfél őrizte, megnyitotta az utat Borșa és Șolopa előtt, akik 32 pontot hoztak össze. Külön ki kell emelni a mindössze 16 éves Vlad Nistor teljesítményét, aki 15 pontja mellett három lepattanót is begyűjtött, és adott egy gólpasszt is. Ha pedig megemlítjük az ötpontos, 15 éves Kiss Rolandot is, akkor világossá válik, hogy lesz aki átvegye a lassan kiöregedő generáció helyét a marosvásárhelyi csapatban.

A nyolc forduló után is veretlen alakulat számára a hét végén újabb komoly vizsga következik, hiszen a másik veretlen együttes, a Bukaresti Știința otthonába látogat, a mérkőzés pedig feltehetően megadja az alaphangot ahhoz a párharchoz, amely a döntő tornán dől majd el a feljutásért folyó küzdelemben.


A máskor unottan kosárlabdázó Martinić (7) ezúttal hátára vette csapatát. Fotó: a CSM közösségi oldalaJegyzőkönyv

Kosárlabda 1. liga, 8. forduló: Marosvásárhelyi CSM – Bukaresti Laguna 96:67 (31-15, 20-17, 28-25, 17-10)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 500 néző. Vezette: Tudor Crișan (Kolozsvár), Molnár Csongor (Marosvásárhely), Adela Vilt (Kolozsvár). Ellenőr: Marian Oprea (Brassó).

Marosvásárhelyi CSM: Martinić 26 pont (6), Șolopa 21 (3), Nistor 15 (3), Borșa 11, Sánta 9, Tălmăcean 7, Kiss 5 (1), Bölöni 2, Engi-Rosenfeld, Szilveszter.

Laguna: Stăncuț 20 pont (6), D. Popescu 11, Mitrică 10 (1), Orbeanu 8 (1), Stoian 7, Pușcașu 6, Pătran 2,Rusu 2, David 1, Niță, Iacob.

Eredményjelző

Kosárlabda 1. liga, 7. forduló: Bukaresti Laguna – Bukaresti Agronomia 81:76; 8. forduló: Jászvásári Politehnica – CSU Craiova 54:103, Marosvásárhelyi CSM – Bukaresti Laguna 96:67, Brassói Ralph – Nagyszebeni CSU II 64:71 (korábban játszották), Bukaresti NN Ulisse – Kolozsvári U 63:100 (korábban játszották).