2019. február 18., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bányai Kelemen Barna Kaszás Attila-díja után ismét marosvásárhelyi siker született Budapesten: Székely Csaba drámaíró vehette át a magyarországi Színházi Kritikusok Céhe gálaestjén a legjobb, új magyar drámáért járó díjat.

Bányai Kelemen Barna Kaszás Attila-díja után ismét marosvásárhelyi siker született Budapesten: Székely Csaba drámaíró vehette át a magyarországi Színházi Kritikusok Céhe gálaestjén a legjobb, új magyar drámáért járó díjat. A Bányavirág című darabbal kiérdemelt kitüntetést a szerző vasárnap este, a budapesti Nemzeti Színházban vette át Esterházy Pétertől.

A gálán tizenöt kategória győztesét hirdették ki 48 jelölt között – az elmúlt évad legkiemelkedőbb teljesítményeiért a Színikritikusok Díjait vehették át a nyertesek.

Egy kategória nyertesét már korábban kihirdették: az életműdíjat idén Senkálszky Endre, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, Európa egyik legidősebb, aktív színésze vehette át a Színházi Kritikusok Céhétől szerdán, Kolozsváron. A díj ünnepélyes átadásán készült felvételt levetítették a Nemzeti Színház közönségének.

A legjobb előadásnak járó elismerést a Katona József Színház A mi osztályunk című produkciója kapta. A díjat Andrei Şerban adta át Máté Gábornak, aki a díjat átvéve elmondta: arra számított, hogy a darab nagyobb társadalmi vitát generál a Magyarországon és Közép-Európában történtekről és a mai helyzetről. Ezek a viták elmaradtak – mondta, ugyanakkor megköszönte a kritikusoknak, hogy díjukkal jelezték: fontos dolog, amiről az előadás szól.

A legjobb rendezésért Zsótér Sándor vihette haza a díjat: ő a Vágyvillamos című előadást állította színpadra a Radnóti Színházban. A díjat Hajdu Szabolcs adta át a művésznek.

A legjobb női főszereplő díját Kováts Adélnak ítélték, a Radnóti Színház Vágyvillamos című előadásában nyújtott alakításáért, az elismerést Király Levente adta át. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Fekete Ernő vihette haza a Radnóti Színház Protokoll című produkciójában nyújtott szerepéért. A díjat Básti Juli adta át.

A Színházi Kritikusok Céhe 32. alkalommal ítélte oda az elismeréseket. Az ítészek évi (legkevesebb) kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra, akire a legtöbb szavazat érkezik, az kapja a Színikritikusok Díját. A tizenöt kategória mindegyikében három-három – vagy szavazategyenlőség esetén több – jelölt versengett. Az, hogy ki nyerte el az elismerést, csak az ünnepélyes díjátadón derült ki.

 

 

 
Kapcsolódó cikkek: