2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az országos egészségügyi stratégia kudarcának tartja az ombudsman (nép ügyvédje) azt, hogy Romániában jelenleg 212 településen nincsen családorvos, és 665 családorvosi állás betöltetlen. A megyei közegészségügyi igazgatóságoktól begyűjtött adatbázisok alapján készült statisztika azt mutatja, hogy a szóban forgó települések elsősorban Fehér, Krassó-Szörény, Szilágy, Buzău és Hunyad megyében találhatók. 

A vidéket mindig is nehezebben választotta az orvos, és most nem a nagyvárosok közelében levő településekre gondolunk. Az ombudsmanhelyettes elsősorban annak tulajdonítja az egészségügyi ellátórendszerben tapasztalt egyenlőtlenségeket, hogy a törvénykezés nem igazodik a romániai realitásokhoz, az illetékes intézmények között nincs együttműködés, ugyanakkor a hatóságok, önkormányzatok sem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy az orvosok számára a vidék vonzó legyen. Sok nyugdíjba vonult családorvos helyét nem tölti be senki, másutt egyszerűen bezárták a rendelőket. 

A nép ügyvédje jelentésében azt is megfogalmazta, hogy mi a teendő annak érdekében, hogy ismét vonzó legyen a vidéki családorvosi pálya. A javaslatok nyomán alapvetően a helyi önkormányzatokra hárulnának kötelezettségek. Az ombudsmani hivatal szerint arra kellene kötelezni a helyhatóságokat, hogy támogassák a háziorvosi rendelők megnyitását. A kellőképpen homályos megfogalmazás vélhetően azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak kellene helyiséget kiutalni rendelőnek, adókedvezményt nyújtani, vagy olcsóbb haszonbérleti díjat felszámolni (vagy akár díjmentesen rendelkezésükre bocsátani a helyiségeket), ezzel párhuzamosan pedig a szaktárca kellene pénzt adjon a rendelők felszerelésére korszerű diagnosztikai eszközökkel. A családorvosi listákra felvett biztosítottak minimális létszámát is meg kellene határozni, akik esetében a biztosítópénztár szerződést kötne a családorvossal. Egy másik javaslat pedig olyan projektek kigondolását célozza, amelyek az egyetemi hallgatókat fordítanák a családorvosi pálya irányába. Természetesen vidéken. 

Ismét egy sor jó tanács, kötelezettség, arról azonban megfeledkeznek, hogy hány településen vannak nagyon rossz életkörülmények, egy orvosnak pedig a megfelelő bérezés és munkakörülmények, az ingázási költségek támogatása is fontos szempont. Az önkormányzatok eddig is elég sokat tettek azért, hogy családorvosa legyen a közösségnek, a szaktárca részéről kellene nagyobb támogatottsága legyen az ügynek, hiszen, ha minden marad a régiben, a vidéki családorvos elérhetetlen luxus lesz, a betegek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének joga sérül, a vakcinaterv családorvosokra hárítása elbukik. Éppen ott, ahol a legnagyobb szükség lenne rá.