2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sikeres volt az I. marosvásárhelyi gyermekkonferencia

Több mint száz gyermek várta hetek óta november második szombatját, hogy a Maros Művészegyüttes kövesdombi székhelyén másokkal is megoszthassa tehetségét, kreativitását. A Csíki Andrea pszichológus, nevelési tanácsadó szervezésében Az én kreatív világom címmel első alkalommal sorra kerülő gyermekkonferencián marosvásárhelyi, marosszentgyörgyi, nagyernyei és szászrégeni fellépők mutatták be produkcióikat. 

A résztvevők négy kategóriában szórakoztatták közönségüket, a háromórás rendezvény során színházi és bábjelenetek, motivációs kiselőadások, versek, illetve táncok, dalok váltották egymást, ugyanakkor a programban egy rövid rockkoncert is helyet kapott. 

Fotó: Nagy Tibor


Kiskorúak vezette szakmai összejövetel

– 108 kreatív szakemberpalánta jelentkezett erre a rendezvényre. Ez egy kiskorúak által vezetett szakmai összejövetel, ahol sokat tanulhatunk egymástól – hallhattuk Csíki Andrea felvezetőjében. A konferencia szervezője a támogatók mellett kiemelten mondott köszönetet a Marosvásárhelyi Református Kollégium 10. alfa osztálya 21 diákjának, akik önkéntesként segítették a konferencia lebonyolítását, majd máris színpadra szólította a színházi és bábjelenetek első fellépőit, a szászrégeni Csimm-Bumm ifjúsági színjátszó csoporthoz tartozó testvérpárt, Mester Zsoltot és Balázst, akik Boborján Duó-s jeleneteikkel az együttlét alatt többször is megnevettették a publikumot. Az ötödikes Mihály Kincső tanár-diák viccekkel dobta fel a hangulatot, majd a Kozsik József vezette Kamaszok színtársulat következett. A tizenéves csapat a mókás produkciók után másfajta húrokat pengetett, Szent Péter, a jegyszedő című, tabutémákat feldolgozó jelenetével lepte meg, gondolkoztatta el a nézőket. A színházi és bábjelenetek sorát a Művészeti Szaklíceum harmadikosainak, Csizmadi Csilla tanítványainak Mese a hivatásról című bábjátéka zárta.


Pónik, matricák, könyvszobrok

A motivációs előadások előtti szünetben – és a többi kategória színpadra lépése előtt tartott pihenők alatt is – gyermekek készítette alkotásokból válogathattak, vásárolhattak az érdeklődők. Több asztalnál testvérek és barátnők kínálták együtt termékeiket. A 10 éves Janka és nővére, a 13 éves Réka tenyérnyi pónikat varrt, egérkét nemezelt, gyöngyből fülbevalókat készített, kis képeket festett, és muffint is sütött erre az alkalomra. Standjukat egy baráti testvérpárral, a 12 éves Zsófival és a 9 éves Mesivel osztották meg, akik karácsonyi kreációkat hoztak a vásárra. A négy lány a Navarra Dance tánccsoport tagjaiként a későbbiekben a színpadon is megmutatta kreativitását, ügyességét.

A szemközti asztalnál a Magic Quilling nevű csapat – Tímea, Orsi, Vivi, Henrietta, Beáta és a kis Anna – papírcsík technikával készült csecsebecséit sorakoztatta fel. Tímea elmesélte, hogy a csapatalapítás játéknak indult – igaz, tollal írt „hivatalos okmánnyal” is szentesítették –, végül pedig igazi szenvedéllyé vált, így, amikor csak tehetik, közösen kézimunkáznak a lányok.

Egy másik standnál fából készült asztali díszek és Zsolt’s games feliratú matricák vonzották a tekintetet. Készítőjük, a 15. életévéhez közeledő Bernád Zsolt a konferencián YouTube-csatornáját (is) népszerűsítette, amelyre egyébként már 153-an iratkoztak fel.

Útban a nagyterem felé egyedi hajtogatott könyv origamik, úgynevezett könyvszobrok késztettek megállásra. A Szent Erzsébet Társulás marossárpataki gyermekotthonában élő alkotók, a 14 éves Csongor és Alexandru elmesélték, hogy az internetről inspirálódtak, és a tetszetős munkák elkészítéséhez nemcsak kézügyességre, hanem sok türelemre is szükségük volt. 


Életről, sakkról, otthontanulásról

A Szent Erzsébet Társulás standjánál találkoztunk Gábor Erzsébettel is, aki a marossárpataki otthonból idén került át a marosvásárhelyibe. A meleg tekintetű, 15 éves lány meghatóan őszinte motivációs előadással és furulyajátékkal készült a rendezvényre. A színpadon élettörténetét mesélte el, és arra biztatta családban nevelkedő kortársait, hogy vigyázzanak egymásra, és örüljenek mindannak, ami az ő gyermekkorából kimaradt. A motivációs előadások kategóriájában Szombathi Vilmos díjnyertes sakkozó a kihívások és győzelmek megéléséről beszélt, egy magántanuló a tömegoktatáson kívül zajló fejlődés lehetőségeit körvonalazta, továbbá a Transbolyai rádió csapata és egy DJ-iskola néhány diákja is bemutatkozott. Márton Kincső a tehetséggondozó Start-programot ismertette. A Református Kollégium diáktanácsának tagjai interaktív előadással pörgették fel még jobban a hangulatot – Hogy hívják az ország vezetőjét? – kérdezték egyebek mellett, amire a kisebb nézők egyszerre kiáltották, hogy „király, király” –, és cukorkát is osztottak.


Három év alatti szavaló

A vers kategóriát tíz fellépő tette színessé, változatossá, közülük ketten – Székely Lola és a Magic Quilling csapatot alapító Zsidó Tímea Emese saját alkotást adott elő. A gyermekkonferencia legfiatalabb résztvevője, a havadtői gyermekotthonban élő 2 és fél éves Blanka szintén verssel örvendeztette meg a hallgatóságot.

A tánc-zene-ének kategória fellépői között szerepelt a marossárpataki gyermekotthon négy neveltje – a lányok modern táncot mutattak be –, a marosszentgyörgyi Kis Táltos néptánccsoport és a Navarra Dance tánccsoport, ugyanakkor egyéni fellépők is megmutatták tehetségüket. Ezt követően népdalok és modern dalok csendültek fel a színpadon, végül pedig a Rocksuli diákjaiból alakult Lady & the Tramps zenekar zárta a produkciók sorát. Az együttlét a nyertes tombolák kisorsolásával és a résztvevők megajándékozásával zárult. 

A gyemekkonferenciát jótékonysági jelleggel rendezték meg, a begyűlt összegből a marossárpataki és a havadtői gyermekotthonok kapnak hasznos ajándékokat.