2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A COVID-19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó intézkedései keretében az Európai Bizottság a minap iránymutatást tett közzé annak biztosítása érdekében, hogy az uniós utasjogok az EU egész területén egységesen érvényesüljenek.

A tagállami kormányok különböző intézkedéseket, például utazási korlátozásokat és határellenőrzéseket vezettek be. A minap közzétett iránymutatás célja biztosítani az utasokat afelől, hogy jogaik védelmet élveznek.

Jogbiztonságot kíván nyújtani

Adina Vălean közlekedésért felelős biztos így nyilatkozott: „A COVID-19-világjárvány következtében az utasok és a fuvarozók tömegesen szembesülnek járattörlésekkel és késésekkel, ezért a Bizottság jogbiztonságot kíván nyújtani az uniós utasjogok alkalmazásának módját illetően. Járattörlés esetén a fuvarozó köteles visszatéríteni a jegy árát, vagy átfoglalást kell biztosítania az utas számára. Ha az utas maga dönt úgy, hogy lemondja az utat, a jegy árának visszatérítése a jegy típusától függ, és a vállalatok későbbi utazásokhoz felhasználható utalványokat ajánlhatnak fel az utasnak. A ma közzétett iránymutatás igencsak időszerű, ugyanis jogbiztonságot fog nyújtani azzal kapcsolatban, hogy miként kell összehangoltan alkalmazni az uniós utasjogokat az EU egész területén. Továbbra is figyelemmel kísérjük a gyorsan változó helyzetet, és szükség esetén további lépéseket teszünk.”

Adina Vălean
 Forrás: euobserver.com


Ez az iránymutatás segítséget nyújt majd az utasok, az ágazati szereplők és az országok hatóságai számára ebben a példa nélküli helyzetben, amelyben a tagállami kormányok jelentős utasforgalmi korlátozásokat vezettek be, és ennek hatásai EU-szerte továbbterjedtek a közlekedési szolgáltatásokra. Az egyértelműség biztosításával az iránymutatások várhatóan a költségek csökkentéséhez is hozzájárulnak a járvány által súlyosan érintett közlekedési ágazatban. Az iránymutatás kiterjed a légi, a vasúti, a hajóval történő, az autóbuszos, a tengeri és a belvízi közlekedést igénybe vevő utasok jogaira, valamint a fuvarozók megfelelő kötelezettségeire.

Ha például egy utas járatát törölték, választhat a jegy árának visszatérítése és egy, a végső célállomásra tartó későbbi járatra való átfoglalás között. Ugyanakkor az iránymutatás egyértelművé teszi, hogy a jelenlegi körülmények rendkívüliek, vagyis bizonyos jogokra – például az indulás időpontja előtt két hétnél rövidebb időn belül történt járattörlés esetén nyújtandó kártalanításra – nem lehet hivatkozni. 

Az egyetlen olyan terület a világon, ahol a polgárokat teljes körű utasjogok védik

Az Európai Unió az egyetlen olyan terület a világon, ahol a polgárokat teljes körű utasjogok védik, függetlenül attól, hogy repülővel, vasúttal, hajóval vagy autóbusszal utaznak. A járatok törlése esetén a fuvarozók kötelesek visszatéríteni a jegyárat, vagy átfoglalást biztosítani az utasoknak. A fuvarozóknak emellett étkezést és szállást is biztosítaniuk kell az utasok számára. A kártalanításra vonatkozó szabályok közlekedési módonként eltérőek. 

Milyen jogok illetik meg az utast az unióban?

Számos tagállam utazási korlátozást vezetett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A szigorú szabályok a mi életünkben is okozhatnak fennakadást, ezért fontos, hogy ismerjük a jogainkat, és érvényesíteni is tudjuk őket.

Az Európai Bizottság részletes útmutatást adott ki március 18-án arról, hogy milyen szabályok védenek, és milyen jogaink vannak utasként az új körülmények között. Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat.

Törölték a járatomat, mi a teendőm?

Járattörlés esetén a légitársaságoknak kötelességük felajánlani az alábbi három lehetőséget:

a) jegyár-visszatérítés

b) átfoglalás a lehető legkorábbi időpontra

c) átfoglalás egy későbbi időpontra

Amennyiben az átfoglalást választjuk, fontos észben tartani, hogy a járvány okozta korlátozások miatt a szokásosnál kevesebb járat közül válaszhatunk.

Gondoskodik a légitársaság az ellátásomról?

A légitársaságoknak kivétel nélkül mindig biztosítaniuk kell ételt, italt és szállást azoknak az utasoknak, akiknek törölték a járatát, és a lehető legkorábbi időpontra az átfoglalást választották.

Jogosult vagyok kártérítésre?

Alapvetően kártérítés akkor illet meg minket, ha a légitársaság nem értesített a járattörlésről legalább 14 nappal a menetrend szerinti indulás előtt. Ilyen esetekben, ha kártérítést kérünk, a légitársaságnak kell bizonyítania, hogy megfelelő időben szólt a változásról.

Nem jár viszont kártérítés, ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy rendkívüli körülmények miatt kellett törölnie a járatot. A koronavírus-járvány visszaszorításáért hozott hatósági intézkedések tartozhatnak a rendkívüli körülmények kategóriájába.

Mi történik, ha én döntök úgy, hogy nem utazom?

Amennyiben ez a saját döntésünk, a jegyár visszatérítése a jegyünk típusától függ, és a jogokat és kötelezettségeket meghatározó részben találjuk meg a feltételeit. 

Az Európai Unió az egyetlen hely a világon, ahol minden repülővel, vasúton, hajóval és busszal utazót széles körű védelem illet meg.

Veszélyben a légi közlekedési ágazat

A jelenlegi európai szabályok értelmében azoknak a légitársaságoknak, amelyek a következő évre szeretnék megtartani az idei repülőtéri résidejüket, a jelenlegi menetrendi időszakban számukra kiosztott résidők legalább 80%-át fel kell használniuk. A Bizottság most ennek a szabálynak az időleges felfüggesztésére tett javaslatot, hogy elkerülje az üresen repülő, úgynevezett „szellemjáratokat”.

Az EP közlekedési szakbizottsága támogatja a javaslatot, amelyet a március 26-i rendkívüli plenáris ülésen fogadtak el a képviselők. Hatályba akkor lép, ha a Tanács is jóváhagyja.

(Forrás az EP Magyarországi Kpacsolattartó Irodája)