2021. február 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nagyenyedi Balog Csilla és férje, Csaba, a Hip-Tep egyesület vezetői március 23-án, szombaton már másodjára szerveztek konferenciát a sérült gyerekek esetében alkalmazott kiegészítő terápiák fontosságáról.


A nagyenyedi Balog Csilla és férje, Csaba, a Hip-Tep egyesület vezetői március 23-án, szombaton már másodjára szerveztek konferenciát a sérült gyerekek esetében alkalmazott kiegészítő terápiák fontosságáról. Kiegészítő terápiát jelent például a ló és a kutya használata a kezelésben, amelyet már nálunk is sikeresen alkalmaznak. Ennek az előnye az, hogy a gyermeknek a kezelés nem megterhelő, mert játékként fogja fel.

A szakemberek szerint minden száz gyermek közül egy autizmusban – genetikai sérülékenységen alapuló agyi fejlődési zavar – szenved, és ez az egész életét meghatározza. Nem játszik gyerekekkel, csak ha a felnőtt erőlteti, segíti; egyoldalúan kommunikál, a válaszra nem figyel, kerüli a kontaktust, a kortárskapcsolatokat, a változások ellen tiltakozik. Számos speciális központ és alapítvány jött létre a segítségükre, néhányan ezek közül mutattak be különleges kezelési módokat a nagyenyedi konferencián.

Az Aut-Pont Alapítvány Békéscsabán – Szántó Tamás vezetésével – 13 éve működik. (Szántó Tamás maga is egy 19 éves autista gyereknek az édesapja.) Fontosnak tartják mind a nappali intézményekben zajló terápiákat, mind a szaktanácsadást hozzátartozóknak. Zöldi Emese klinikai pszichológus a csíkszeredai ELF Alapítványtól, valamint Lavinia Chereji pszichológus a kolozsvári Minte-Forte Alapítványtól a speciális kutyaterápiáról számolt be, ahol a négylábú segédterapeuta segíti a gyerek játék-, illetve személyiségfejlesztését és bizalomtudatát.

„Mind egyenlőek vagyunk” mottóval zajlik a nagyenyedi Hip-Tep Alapítvány speciális lovas terápiája, amelyen a sérült gyerekek egyensúlyérzékét erősítik, önbizalmát fejlesztik, de ugyanakkor segít az önuralom gyakorlásában is. Balog Csilla logopédus és hipoterapeuta valamint a temesvári Erika Kempf Weisz fizio-kinetoterapeuta tartott előadást a lovas terápiás kezelésről. A rendezvényen jelen volt Vargancsik Iringó, a marosvásárhelyi Alpha Transilvana aligazgatója, aki a konferencia után ellátogatott a Nagyenyedtől 7 km-re eső Lőrinclévére, ahol – távol a város zajától – a lovas terápia zajlik.

Az élet fája címmel Orbán Imola a székelykeresztúri Bóbita Alapítványtól és Barbir Andrei pszichopedagógus Paşcani-ból a zeneterápiát, a közös foglalkozást, a játékokat és a művészetekkel való terápiát emelték ki.

A szeretet nem elég, szükség van szakszerű segítségre is. Számos szakember, oktatási intézmény, alapítvány segít – támogatókkal egyetemben – a viselkedésproblémák enyhítésében, a kommunikációs, értelmi és mozgásos képességek fejlesztésében. 

Kleindl László