2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A BBTE két év után ismét Kolozsvárra várja Erdély középiskolásait

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet szeptember 22. és 24. között tizedik alkalommal szervez egyetemi nyílt napokat az erdélyi magyar  középiskolások részére Középiskolások hosszú hétvégéje a BBTE-n címmel. A rendezvényt idén ismét személyes részvétellel tartják meg.

A program célja, hogy a középiskolás diákok betekintést nyerhessenek az egyetem kutatói, illetve oktatói munkájába, valamint a kolozsvári diákéletbe. A szervezők ismeretterjesztő előadásokra, illetve közösségápoló, személyiségfejlesztő interaktív programokra várják a résztvevőket.

A rendezvény mottója: Fedezd fel Kolozsvárt! A térképet mi adjuk hozzá! Ennek jegyében a szervezők középiskolásoknak olyan jellegzetes helyszíneket, érdekességeket mutatnak meg, amelyek révén Kolozsvár élete összefonódik az egyetemi élettel, hiszen ezek a helyek életük szerves részét fogják képezni egyetemi éveik során.

Pénteken és szombaton az egyetem oktatói és doktoranduszai ismeretterjesztő előadásokkal mutatják be a karukon zajló kutatói tevékenységeket. A bemutatók a tudományos témák széles spektrumát érintik. Szó lesz mesterséges intelligenciáról, méhekről, Nemes Nagy Ágnesről, játékelméletről, de a BBTE oktatói és doktoranduszai zenei menedzsmentről, modern teológiáról, GIF-ekről, sporteseményekről is szót ejtenek, sőt a diákok még egy finn nyelvű gyorstalpalóba is bekapcsolódhatnak.

A tudományos bemutatókat követően a diákok karriertanácsadáson vehetnek részt, kincskeresésen bejárhatják Kolozsvárt, illetve ellátogathatnak az egyetem múzeumaiba, csillagvizsgáló tornyába.

A szervezők egész Erdélyből várják a végzős középiskolásokat, mintegy 230 résztvevőt.