2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új típusú szelektív hulladékgyűjtés Marosszentannán

Marosszentanna községben is február elsejétől a szemétcsökkentés és a környezet megóvása érdekében áttérnek a háztartási hulladék új típusú szelektív gyűjtésére. Marosvásárhelyen január 17-étől kezdik az újrahasznosítható anyagok elkülönített gyűjtését, egyelőre csak a családi házak bevonásával; a műanyag zsákok kiosztása folyamatban van. 


Marosszentannán felszámolják a szelektív gyűjtőpontokat 
 Fotó: Nagy TiborAz elkülönített hulladékgyűjtés az a folyamat, mely során a háztartásokban keletkező, feleslegessé vált, de hasznosítható anyagokat külön gyűjtik, és megfelelő módon és állapotban adják tovább hasznosításra, feldolgozásra. A szelektív hulladékgyűjtés célja a környezetvédelem, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés csökkentése, a hulladéklerakóba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése, valamint a másodnyersanyagok (pl. papír, üveg) kinyerése és hasznosítása, a természeti erőforrások kímélése. A szelektíven gyűjtött hulladék szállítása a vegyes háztartási hulladéktól elkülönítve történik, nem a lerakóba szállítják, hanem megfelelő kezelést követően újrahasznosítják. 

A környezet megóvása a lakosságnál kezdődik, hangsúlyozta Marosszentanna polgármestere, Moldovan Dumitru, aki tájékoztatott az új típusú szelektív gyűjtés módozatáról, a kommunális hulladék mennyiségének csökkentésében reménykedve. A megyeszékhely vonzáskörzetében lévő községben megszűnnek a szelektív gyűjtőhelyek, amelyeket az utóbbi időben egyesek szemétdombnak véltek, és a gumiabroncstól az elhullott állattetemig minden elképzelhető hulladékot és szemetet a műanyag palackok és kartonok mellé hajították. 

Tavaly, 2021-ben, július 12-től december 31-ig a községből összesen 757 tonna háztartási hulladékot szállítottak el 340.000 lej értékben, ekkora összeg pedig bármelyik önkormányzat számára hatalmas érvágást jelenthet – hangsúlyozta a községvezető. Mivel nagyon megnőtt a kommunális szemét mennyisége és az elszállításával megbízott cégnek fizetett összeg, a község csatlakozott a metropoliszövezet kezdeményezéseihez, és stratégiát váltva szeretné csökkenteni a szemétmennyiséget, ezért új típusú szelektív gyűjtéssel próbálkozik. Ugyanakkor eleget kell tenni az EU környezetvédelmi akcióprogramjai keretében leszögezett környezetvédelmi előírásoknak is, melyek bírságokat írnak elő, amennyiben az újrahasznosítható anyagok begyűjtését nem szorgalmazzák. 


Fotó: Marosszentannai Polgármesteri HivatalKörnyezetvédelem és újrahasznosítás 

A községben idéntől az új szemétszállító a mezőcsávási Sylevy Salubriserv Kft., amely versenytárgyalás útján nyerte el a szolgáltatást, és szerződést kötött a községi önkormányzattal. A műanyag zsákokba szelektíven gyűjtött újrahasznosítható anyagokat a szolgáltató munkatársai az átvétel előtt személyesen ellenőrzik, és amennyiben szabálytalanságot fedeznek fel, nem szállítják el. 

A februártól startoló szelektív hulladékgyűjtés módozatáról kétnyelvű szórólapokon is tájékoztatják a község lakosságát annak érdekében, hogy tartsák be a környezetvédelemre vonatkozó előírásokat, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltató ajánlásait, és a háztartási hulladékot kategóriánként (háztartási szemét, karton/papír, műanyag, vas stb.) elkülönítve adják át a szolgáltatónak. Különböző színű műanyag zsákokat osztanak ki: kéket a papír és a karton, sárgát a műanyag számára. A begyűjtés az alábbi program szerint történik majd:

– háztartási szemét: a régi menetrend szerint hétfőn Szentanna, kedden Udvarfalva és Várhegy, szerdán Bárdos és a Horgosa lakótelep;

– szelektív hulladék – műanyag és fém, papír, karton – : csütörtökön Szentanna, Udvarfalva és Várhegy, pénteken Bárdos és Horgosa;

– az üveget minden hónap utolsó szerdáján szállítják majd el.

Az újrahasznosításra szánt hulladékot tartalmazó zsákokat nem kell bekötni, mivel annak tartalmát egy alkalmazott ellenőrzi, hogy ne kerüljön bele oda nem illő anyag, ha összevegyítik, nem szállítja el a szolgáltató. A gyűjtési program alatt a szemétszállító vállalat az önkormányzat segítségével osztja ki a színes zsákokat. A lomtalanítás, a nagy méretű hulladék gyűjtése évente kétszer történik: a tavaszi és őszi nagytakarítás alkalmával.

A hulladékszállítási illetéket a Marosszentannai Polgármesteri Hivatal pénztárában kell törleszteni, a helyi tanács tavaly decemberi 101-es határozata alapján 2022-ben ez személyenként havonta 10 lejbe kerül. 

A lakosság megértését és együttműködését előre is köszönve az önkormányzat abban reménykedik, hogy közös erővel sikerül tisztábbá tenni a község településeit. A szemétszállítással kapcsolatos kérdésekkel az önkormányzat munkatársát, Vass Tamást lehet kérdezni a 0741-650-430-as telefonszámon.