2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Vályi Gyula Matematikai Társaság és a SimpleX Egyesület a Vályi Gyula matematikakörön december 8-án kíváncsiságvezérelt matematikatevékenységeket szervezett.


A Vályi Gyula Matematikai Társaság és a SimpleX Egyesület a Vályi Gyula matematikakörön december 8-án kíváncsiságvezérelt matematikatevékenységeket szervezett.

Ezúttal a kört az Európa Gimnáziumban tartottuk. A rendezvény a PRIMAS nevű FP7-es európai projektben zajló, több erdélyi iskolát is érintő tanári továbbképző, illetve tananyagfejlesztő tevékenységsorozat egyik állomása volt.

A foglalkozásokat Zsombori Gabriella (EMTE Sapientia, Csíkszereda), Szilágyi Judit (Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár), Kocsis Zsuzsánna (BBTE, Kolozsvár, matematika-didaktika szak), Nagy Örs (Elektromaros Líceum, Marosvásárhely) és dr. András Szilárd (BBTE, Kolozsvár) tartották.

A tevékenységen ötven tanuló vett részt a csíkfalvi, gyulakutai, kelementelki, marosszentgyörgyi, marosvásárhelyi, szászrégeni és szovátai iskolákból. Megfigyelőként részt vettek a megye helységeiből érkezett gyerekek tanárai és a Vályi Gyula matematikakör egyes tanárai. A tevékenységek nem hagyományos módon (tanár-tábla-kréta) történtek. A gyerekek mértani alakzatokat rakosgattak, vágtak, ragasztottak, rajzoltak és minden tevékenység végén előkerültek a komoly matematikai tartalmak is.

Az ötödikesek különböző színes építőkockák segítségével „fel-építették a számokat”, vagyis vizualizáció segítségével bevezették a prímszám és az osztó fogalmát, és együtt felismertek néhány, ezekre vonatkozó tulajdonságot.

A hatodikosok színes papír, olló, ragasztó segítségével megfogalmazták a matematikában Bolyai–Gerwien néven ismert tételt, mely szerint azonos területű sokszögek (véges számú vágással) átdarabolhatóak egymásba, sőt a kivitelezés módját is megfejtették.

Ezután Sherlock Holmes-nak „segítettek” eligazodni a logikai dzsungelben, mikor egyszerű kis kártyák segítségével megoldották az Einstein logikai feladata néven ismert feladványt. Ezáltal megtapasztalhatták a matematikai logika néhány gyakorlati alkalmazását.

A hetedikesek és nyolcadikosok is megtalálták a kivezető utat a logikai dzsungelből, ők is megoldották a feladatot. Ezt követően színes négyzetek segítségével csem-pézőmesterek által ismert néhány trükkel ismerkedhettek meg. Kiraktak néhány mintázatot, majd néhány vonal behúzásával bizonyították Pitágorász tételét.

A tevékenységek után a diákok közös logikai játszóházban fa
és fém ördöglakatokat, szó-makockákat, Happy-cube készlet darabjait és különböző logikai játékokat próbálhattak ki. Sokat nevettek egy-egy felismerésen, hogy nem elegendő valamit szétszedni, hanem utána össze is kell rakni, nem elég a piros karikát kiszedni, hanem utána vissza kell tenni eredeti formában a helyére. Mindez gyakran „jóleső” nehézséget okozott, amellyel mindenki másképp birkózott meg: volt, aki félretéve az egyik játékot egy másik játékkal próbálkozott, de olyan is volt, aki sokáig kitartott és rátalált a megoldás kulcsára.

Mosolygós néhány óra volt, amely ízelítőt nyújtott egy másik, nem iskolából ismert matematikából.

Közkívánatra a második félév egyik köri tevékenységét szintén a SimpleX Egyesület segítségével szervezzük.

Sebestyén Júlia