2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal üléstermében sorsolták ki a női kosárlabda-bajnokság programját és a Románia-kupa első körének párosításait. Akár jelzésértékűnek is tekinthető, hogy itt gyűlt össze a sportágban tevékenykedő csapatok és a szövetség vezetősége. A kosárlabdát irányító szerv nyáron, néhány év szünet után újabb mandátumra megválasztott elnöke, Carmen Tocală nem titkolja, hogy vissza szeretné helyezni Marosvásárhelyt a romániai kosárlabda térképére, ahonnan egy ideje gyakorlatilag hiányzik, vagy csak alig pislákolva van jelen. 

A 2021–2022-es idény női kosárlabda-bajnokságába 14 csapat iratkozott be a tavalyi 12 helyett. Nem indul a Nagyváradi Rookies, amely csak a korosztályos pontvadászatba nevezett, visszatér viszont a Marosvásárhelyi Sirius, valamint jelentkezett a Botosáni Triumf  és a Gyulafehérvári CSU is. 

Éppen az utóbbi két csapat teszi azonban bizonytalanná, hogy mennyire végleges a program, amelyet amúgy emiatt még nem is tettek közzé a szövetség honlapján, csak a Berger-táblázat számait ismerjük. Míg ugyanis 12 klub biztosan indul, a két utoljára említett klub részvétele egyelőre kétséges. Ezeknek a képviselői nem is vettek részt a marosvásárhelyi sorsoláson. Nem hivatalos információk szerint Botosán elég valószínű, hogy részt vesz a bajnokságban, Gyulafehérvár felől azonban semmi hír nincs, és elképzelhető, hogy noha beiratkozott, mégsem áll rajthoz.

Az biztos, hogy a kisorsolt program akkor is érvényes marad, ha 13 együttes vesz részt, legfeljebb mindig áll valaki, ám ha mindkét klub kiesik, akkor a 12 csapatos Berger-táblázat szerint újra kell a programot gondolni. Állítólag ennek a sorsolását is megtartották (a nyilvánosság kizárásával), hogy tartalékban használható legyen.

Hivatalosnak azonban jelenleg a 14 klubos bajnokság tekinthető, illetve hogy az első fordulót egyetlen helyszínen játsszák le október 3-án. Hogy hol, az még nem végleges, de Marosvásárhely jó eséllyel pályázik rá. Ebben a fordulóban a Sirius ellenfele a CSM Târgoviște lenne, ráadásul utóbbi számít házigazdának, így a vásárhelyi csapat van kedvező helyzetben.

A Románia-kupa sorsolása végleges, ha valamelyik csapat nem indul, ellenfele játék nélkül jut tovább. Mint arról beszámoltunk, az első körből eleve játék nélkül jutott tovább a két tavalyi döntős, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC és a Szatmárnémeti CSM, a negyeddöntők mezőnyét a hat első körös párharc győztese egészíti ki. A szeptember 25-én és 29-én oda-vissza rendezett első körben a Sirius ellenfele a Botosáni Triumf lesz.


Fotó: Nagy Tibor
Ambíciós elnöki tervek

Igen ambíciós terveket osztott meg a nyilvánossággal a marosvásárhelyi akció során Carmen Tocală elnök, akinek feltett szándéka, hogy kimozdítsa a romániai női kosárlabdát a holtpontról. Jelenleg ugyanis csak a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC számít nemzetközi szinten is tényezőnek, a többi klubnak nincsenek ilyen ambíciói, sőt, eleve már legfeljebb a második helyet célozzák az érinthetetlennek tűnő háromszékiek mögött. Tocală bejelentette, hogy a magyar modellt tartja követendő példának, hisz a magyar bajnokságból kilenc klub vesz részt különböző nemzetközi sorozatokban. Megvalósítható célként 16 csapatos bajnokságot jelölt meg legkésőbb három év múlva, illetve ugyanakkor az a célja, hogy három év múlva Romániából az euroligás szereplésre aspiráló Sepsi SIC mellett még négy klub induljon különböző európai kupákban.

Az 1. forduló programja

* Románia-kupa (szeptember 25. és 29.): Marosvásárhelyi Sirius – Botosáni Triumf, CSM Alexandria – Gyulafehérvári CSU, Kézdivásárhelyi KSE – Aradi FCC, Bukaresti Agronomia – Brassói Olimpia, CSM Târgoviște – Bukaresti Rapid, Kolozsvári U – Konstancai Phoenix CSU Simona Halep;
 * Nemzeti Liga (október 3.): Aradi FCC – Brassói Olimpia, CSM Alexandria – Bukaresti Rapid, CSM Târgoviște – Marosvásárhelyi Sirius, Gyulafehérvári CSU – Kézdivásárhelyi KSE, Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC – Botosáni Triumf, Konstancai Phoenix – Kolozsvári U, Bukaresti Agronomia – Szatmárnémeti CSM.