2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Valós alternatíva a bérelhető elektromos hajtány?

Az utóbbi években egyre nagyobb teret kaptak az elektromos hajtányok, egyre több embert láttunk, aki ezekkel közlekedik, és egy valós alternatívának tűnt. Egyszerűen, gyorsan és kényelmesen el lehetett jutni egyik helyről a másikra, anélkül, hogy a dugóban álltunk volna és szennyeztük volna környezetet, vagy leizzadtunk volna, illetve összemocskoltuk volna a ruhánkat.

Két évvel ezelőtt 1500 lej körüli áron elég jó minőségű elektromos hajtányt lehetett vásárolni. Amennyiben pedig utánaszámolunk, akkor egy idő után visszahozta a befektetett összeget. Az akkori értékük és az akkori üzemanyagárak mellett körülbelül fél év, azaz egy szezon alatt hozta vissza az árat, ha egyáltalán nem használtunk gépjárművet a városban való közlekedéshez. Mára a helyzet megváltozott, hiszen az üzemanyagárak az egekbe ugrottak, azonban az elektromos hajtányok ára is – mindenki meglepetésére – emelkedett, a jelenlegi árak mellett 9–10 hónap kell, hogy megtérüljön egy elektromos hajtány, azaz hozzávetőlegesen másfél szezon.

Azonban van egy másik alternatíva is. Ez pedig a Lime, amit Európa, de Románia más nagyobb városaiban is használnak. Egy ideje elérhető Marosvásárhelyen is, ami egyben azt is jelentheti, hogy a város elég nagynak bizonyult ahhoz, hogy a vállalat érdemesnek találja arra, hogy belépjen a piacra, ami önmagában egy jó hír. (Az már egy másik történet, hogy rögtön az első napon több hajtányt is megpróbáltak ellopni, illetve megrongáltak.) 

Maga az ötlet viszont jó, ellenben nem lehet elmenni a tény mellett, hogy nem nevezhető olcsónak. Az indulás 3 lej, ezt követően 60 banit kell fizetni percenként. Lehetséges, hogy ez így első hallásra nem tűnik soknak, de a város egyik szélétől a közepéig 10–15 percre szükség van, ami már 9–12 lejbe kerül. Amennyiben nincs forgalom, ezért az összegért egy taxi is elszállítja az embert, tehát ilyen esetben nem feltétlenül éri meg, már ha nem vesszük figyelembe a környezettudatosságot. Nagy forgalomban már más a helyzet, ebben az esetben egyértelműen látszik, hogy lehet spórolni a hajtánnyal. A másik kérdés, hogy kocsival mennyibe kerülne, ha csak az üzemanyagot számoljuk? Egyértelműen sokkal kevesebbe.

Azonban sok ember használja, így jogosan kelti fel az érdeklődést. Íme egy konkrét ár: az Adó- és Pénüzgyi Hivatal (ANAF) épületétől a Kultúrpalotáig 4,8 lejbe kerül a hajtány bérlése. Azt hiszem, erről az összegről egyértelműen elmondhatjuk, hogy nem kevés. Természetesen hosszabb távokon, arányaiban nézve, kevesebbe fog kerülni. Viszont Marosvásárhelyen nincsenek olyan nagy távolságok, ellentétben más városokkal, így feltehetőleg nem fogja annyira megérni anyagi szempontból a hajtány használata.

Ettől eltérően egy kényelmes és jól használható alternatív közlekedési eszköz, amitől nem kell elzárkózni. A bérlés elindítása és leállítása nagyon egyszerű, kényelmesen és gyorsan lehet vele haladni. Elsőre talán egy kicsit ijesztőnek tűnik a sebesség, de hamar meg lehet szokni. Alkalmas lehet például turistáknak a város bejárására, illetve egy hasznos tapasztalat azoknak, akik hajtány vásárlásán gondolkodnak, hiszen van lehetőségük a gyakorlatban is kipróbálni és annak fényében eldönteni, hogy megéri-e egy sajátot vásárolni. Azonban hosszú távon a bérlés anyagilag nem éri meg.