2021. április 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marossárpataki Adorjáni Károly általános iskolában jelenleg több mint 500 gyerek tanul. A régi tanintézmény kicsinek bizonyult a tanulók befogadására, ezért a község vezetősége pályázatot nyújtott be a helyzet orvoslására. A sikeres pályázást követően munkateleppé alakult az iskola hátsó udvara, ahol jó ütemben haladnak a munkálatok. Mózes Sándor iskolaigazgató érdeklődésünkre a tanintézményt érintő bővítési munkálatok jelenlegi helyzetéről, illetve az első félévi oktatási eredményekről, nehézségekről tájékoztatott.

A helyi iskola felújításához és bővítéséhez 2019 májusában kezdtek hozzá a szakemberek. A tervek szerint idén szeptemberben kellene befejezzék a munkálatokat. 

Az intézményvezetőtől megtudtuk, hogy a három épületszinten nyolc új osztályterem készül. Minden szinten új illemhelyeket és raktárhelyiségeket alakítanak ki, hogy tárolni tudják a szemléltető didaktikai eszközöket. A régi épületet teljesen felújítják, hét osztálytermet, egy infolabort és az irodákat is. Mindkét épületben új központifűtés- és villanyhálózat készül, térfigyelő kamerákat és füstérzékelőket szerelnek fel, hangosbemondója, internet-csatlakozása és wifihálózata lesz az iskolának. 

– A közeljövőben a helyi önkormányzatnak benyújtjuk a költségvetést, amiben a működéshez szükséges eszközök és berendezések megvásárlásához igénylünk támogatást – szalagfüggönyök, iskolai padok, moduláris szekrények megvásárlására, beszerzésére. Sokan felteszik a kérdést, hogy érdemes-e nagy méretű beruházással foglalkozni, ha mindenfelé apad a gyereklétszám? A válaszom, hogy hála istennek nálunk az utóbbi tíz évben, amióta az intézmény vezetője vagyok, a gyereklétszám nem csökkent – hangsúlyozta az intézményvezető.

Fotó: Berekméri Edmond


Az új tetőszerkezeten dolgoznak 

– Az új épületben, amit bővítünk, már csak a padlóparketta elhelyezése, a fűtésrendszer kialakítása, az ajtók beszerelése, a mosdó csempézése, valamint a külső szigetelés van hátra. A szennyvízrendszert kialakították. A felújított épület részére az új tetőszerkezeten dolgoznak, most éppen megöntötték a koszorúkat. Itt még kezdetleges szakaszban vannak a belső munkálatok, de a villanyszerelés 80%-ban megvan. 

A régi iskola A épületében nem voltak meg a feltételek az oktatáshoz, északi fekvésű, és szűkek az osztálytermek. Az épület tervezésekor figyeltek arra, hogy az ablakok kelet felé legyenek. A napokban helyeztek a földbe, homokágyba fektettek egy tűzoltósági tartályt. Remélhetőleg nem kell majd használni, de ez is hozzátartozik a biztonsági intézkedésekhez.

– Kozma Barna polgármesterrel naponta konzultálunk az építőmérnökökkel, ellenőrizzük a munkafázisokat, s a felbukkanó probléma- helyzetekben az iskolának legmegfelelőbb megoldásokat igyekszünk elfogadtatni a kivitelezővel. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minőségi munkát adjanak át, iskolánk pedig korszerű, versenyképes, minőségi oktatási intézmény legyen – fejezte ki reményét Mózes Sándor. 

Mózes Sándor


Sikerült feldolgozni a tananyagot 

– Az első félévben november 9-ig az iskola adott helyet az oktató-nevelő munkának. Ezt követően, a félév végéig online zajlott a tanítás. Főleg a Google-tanterem és a Meet program segítségével dolgoztak pedagógusaink. A tanulók 70-75%-ban vettek aktívan részt az online tanórákon. Mózes Sándor elmondta, hogy a visszajelzésekből úgy értesült, hogy nem maradtak el a tananyaggal. Nehézségeket tapasztaltak a reál tantárgyaknál, amelyeknél fontos a tanár magyarázata. A következő periódusban ezeket a hiányosságokat szeretnék pótolni. „Az alsó tagozatos pedagógusaink a tanórák után pluszórákat tartva próbálják behozni a lemaradást. A felső tagozaton a tanárok átszervezték a munkatervüket, nagyobb hangsúlyt fektetve a tapasztalt nehézségek kiküszöbölésére. A tanulmányi eredményeket vizsgálva, az első félév végén nem tapasztaltunk visszaesést más iskolai évekhez viszonyítva – mondta az iskolaigazgató.


Szülői egyesület alakult, elköltöztették az irodahelyiségeket 

Tavaly szülői egyesületet hoztak létre, az elsődleges cél a napközi és a hosszított iskolai program fenntartása. A működéshez szükséges anyagiakat a szülői adományokból fedezik. A napközis tevékenység jelenleg zavartalanul működik, de az iskolai hosszított programot egyelőre felfüggesztették, mivel két váltásban tanulnak a gyerekek.

Február közepén egy osztrák alapítvány látogatta meg a sárpataki iskolát. A közismert „cipősdoboz program” keretében ajándékokat hoztak, amelyeket a tanulóknak személyesen osztottak ki, így csak azok részesültek, akik jelen voltak az iskolában.

A második félév megkezdése előtt az irodahelyiségeket átköltöztették az információs és dokumentációs központba. A tanári mellett itt kapott helyet a titkárság, könyvelőség, az igazgatóság. Vezetőtanácsi határozattal (egyelőre húsvétig) a gyerekek jelenleg két váltásban tanulnak, rövidített iskolai programmal.