2022. június 30., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Utólag kapják majd meg a juttatást a véradók

Néhány hete nem kapnak étkezési utalványokat azok, akik a Marosvásárhelyi Vér-transzfúziós Központban adnak vért, ugyanis az egész országban kártyára cserélik az eddigi nyomtatott utalványokat. Amint elkészülnek a kártyák, minden személyt, aki ebben az időszakban adott vért, értesítenek, hogy utólag átvehesse a neki járó utalványt.


Fotó: Nagy TiborÁprilis végétől nem kapnak étkezési utalványokat azok, akik vért adnak a Marosvásárhelyi Vértranszfúziós Központban – erősítette meg a hírt Marinela Lazăr, az intézmény sajtószóvivője. Közölte: országos jelenségről van szó, egy ideiglenes helyzetről, ugyanis változik a véradásért járó juttatás odaítélésének a módja. Eddig nyomtatott étkezési utalványokat kaptak a véradók, ezután azonban egy kártyát kapnak majd, amire fel lesz töltve a megfelelő, élelmiszervásárlásra költhető összeg. A szóvivő hozzátette: a nyomtatott étkezési utalványok már elfogytak a központban, a kártyák viszont még nem készültek el, emiatt egy ideje nem tudják biztosítani a juttatást a véradóknak, azonban mindenkinek feljegyzik az elérhetőségét, és amint megérkeznek a kártyák, értesítik az érintetteket, hogy utólag vegyék át a 7 étkezési jegynek megfelelő összeget.

Újra útnak indulhat a mobil vérközpont

Országszerte jelentősen csökkent a véradók száma, legutóbb márciusban számoltunk be arról, hogy az Országos Transzfúziós Hematológiai Intézet, valamint az Egészségügyi Minisztérium rendelkezése értelmében egy ideig meghosszabbított nyitvatartással működtek a vérközpontok, hogy próbálják pótolni a hiányzó készleteket. Marinela Lazăr elmondta: nálunk is csökkenés tapasztalható, ami nem annak tudható be, hogy ideiglenesen nem tudják biztosítani a véradóknak járó juttatást, hiszen már azelőtt is a szükségesnél jóval kevesebb véradó jelentkezett a központban. Átlagban naponta 45-50-en adnak vért, habár az utóbbi időben, a korlátozások feloldásával megnőtt a sebészeti beavatkozások száma a kórházakban.

A szóvivő hozzátette: jó hír, hogy a járványügyi korlátozások feloldásával ismét igénybe vehetik az egészségügyi szaktárca által évekkel ezelőtt egy buszban berendezett mobil vérközpontot, amellyel nagyobb cégeknél, intézményeknél, illetve vidéki településeken szerveznek majd véradó akciókat. 

Így, kétévi kényszerszünet után, május második felétől ismét kiszállásokat szerveznek, elsőként Szászrégenben, majd a mobil vérközpont a nyáron több ízben száll majd ki különböző helyszínekre. Május 20-ig tart az egyetemisták által kezdeményezett Adj vért, légy hős! című, véradásra buzdító kampány, emellett pedig május 17-én a Sapientia campusánál szerveznek véradási akciót. Ugyanakkor május 14. – július 3. között zajlik országszerte a Blood Network elnevezésű véradási kampány, amelyet az Untold és a Neversea fesztiválok szervezői kezdeményeztek az ország vértranszfúziós központjaiban, valamint abban a 12 városban, ahol a karaván állomásozni fog. Marosvásárhelyen június 25-26-án várja majd a véradókat a karaván. Akik a szóban forgó napokon reggel 8 és délután 14 óra között adnak vért, és feliratkoznak a „Şi eu donez” adatbázisba, nemes gesztusukért egy bérletet kapnak az idei Untold vagy a Neversea fesztiválra, illetve egy száz lej értékű vásárlási utalványt a Kaufland Románia jóvoltából. A karaván keretében a rendelkezésre álló helyek függvényében lehet vért adni – mutatnak rá a szervezők a lapunkhoz is eljuttatott közleményükben.