2022. július 4., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Borsika-ünnep a Maros Művészegyüttesnél

Közel kétszáz népviseletbe öltözött gyermek teremtett tánccal, dallal ünnepi hangulatot szombat délután a marosvásárhelyi Borsika néptáncegyüttes harmadik karácsonyi előadásán. A Maros Művészegyüttes zsúfolásig telt termében délután a kis- és középcsoportos, este a nagycsoportos „borsikások” léptek közönség elé.

A fergeteges produkciók előtt Törzsök Hunor, az együttes egyik alapítója köszöntötte az egybegyűlteket. 

– Ünnep a mai nap: ünnepeljük gyönyörű gyerekeinket, illetve a hároméves Borsika néptáncegyüttest. Mondhatjuk azt is, hogy mindez 27 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Zsuzsit és Leventét (sz.m.: Törzsök Zsuzsanna és Nagy Levente Lehel, a Borsika táncoktatói) is, önökhöz hasonlóan, a szüleik elvitték a Maros Művészegyüttes utánpótlás-csoportjába, a Napsugárba néptáncot tanulni. Füzesi Albert néptánc iránti szeretete, tudása és a gyermekekkel való munkája alapozta meg mindazt, amit ma Zsuzsi és Levente továbbvisz és átad a borsikás gyerekeknek a próbákon, a táborokban – körvonalazta az együttes megszületésének előzményeit az est házigazdája, és a továbbiakban az elmúlt három esztendő fontosabb pillanatait elevenítette fel.

Fotó: Nagy Tibor


A hiánypótló gondolat

2016 őszén Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója bátorításával fogalmazódott meg az alapítókban a 4-5 éves korosztályt is megszólító néptáncoktatás gondolata. Ezt addig intézményesített formában senki nem vállalta fel, mi több, a romániai oktatási rendszer a mai napig sem biztosítja a hivatásos együttesek számára a néptáncos- utánpótlást. A Borsika megszületésekor 4-8 éveseknek kezdtek népi gyermekjátékokat és táncokat tanítani. A próbákon már közvetlenül az indulás után közel 40-50 gyermek vett részt. 2018 nyarán szervezték meg az első nyári Borsika-néptánctábort, amelyben a nagycsoport vett részt: 45 gyermek tanult néptáncot, népdalt, és kézműveskedett három napon át Magyarón. 

– Mérföldkőnek tekinthető ez a tábor, mivel ott tapasztaltuk meg, hogy a gyermekek között akár életre szóló kapcsolatok, barátságok születnek, egy összetartó, egymást biztató és segítő csoport alakul ki – emelte ki Törzsök Hunor. 

A továbbiakban a jogi keret megteremtéséről, a 2018 tavaszán alakult Borsika Néptáncegyüttes Egyesületről is szó esett. Az egyesület pályázási lehetőséget jelentett az anyagi és szakmai fejlődés biztosításához. Az együttes a Bethlen Gábor Alapnál, a Csoóri Sándor-programban, a Communitas Alapítványnál és nem utolsósorban helyi vállalkozók között is támogatókra talált. Így sikerült a tavalyi karácsonyi előadást és az idei négynapos székelyvarsági nyári tánctábort is megszervezni, illetve a környékbeli Gyöngykoszorú-néptánctalálkozókra eljutni. 

– Közösségünk számára nagy öröm, hogy a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma a Csoóri Sándor-program keretében másfél millió forint értékű támogatást hagyott jóvá az egyesületnek – hangsúlyozta az est házigazdája. 

A Borsika jelene kapcsán az alapító elmondta, hogy 180 gyermeket foglalkoztatnak a nagyszülői szellemi örökség, a néphagyományok, népszokások átadásáról szóló heti együttléteken. A továbbiakban Törzsök Hunor a néptáncos aprónép szüleinek – kiemelten pedig a nagycsoportos szülőknek –, a Borsikát a Napsugár mellett a Maros Művészegyüttes utánpótláscsoportjának tekintő, helyszínt és fellépési lehetőségeket biztosító Barabási Attilának és az együttes vezetőinek – Törzsök Zsuzsa és Nagy Levente néptáncoktatóknak – is köszönetet mondott. 

– Bízunk benne, hogy pár év múlva egy egykori borsikás táncosnak izgulhatunk majd a Maros Művészegyüttes bemutatóján – zárta beszédét az est házigazdája.


Nyárádmenti gólya, vajdaszentiványi forduló

A továbbiakban az 50-60 fős korcsoportok vették birtokba a színpadot. Mind a kis- és középcsoport, mind a nagycsoport műsorát Balogh Krisztián köszöntője nyitotta meg. A kiscsoport János-napi köszöntőt és zalaegerszegi népi gyermekjátékokat, a középcsoport zalaegerszegi, kálócfai, pozsonyi és ,,zsidós” táncokat adott elő. A kicsik csoportjából Törzsök Écskától és László Enikőtől felcsíki énekeket hallhatott a lelkes, minden műsorszámot tapssal köszöntő nagyérdemű. A továbbiakban Fábián Ingrid, Varga Boris és Kónya Orsolya énekelt, majd a középcsoport nyárádmenti táncai – csárdás, régi négyes, ,,gólya” – következett. A kis- és középcsoport közös karácsonyi énekekkel zárta műsorát.

A nagycsoportosok esti előadása a gyermekek legfrissebb produkciójával kezdődött, a szülők és támogatók jóvoltából készíttetett pompázatos népviseletben a vajdaszentiványi táncokból mutatták be a fordulót. A továbbiakban nyárádmenti táncok következtek, majd a lányok tánckara küküllőmenti karikázóval gyönyörködtette a publikumot. A táncok szüneteit szebbnél szebb népdalok töltötték ki Székely Tamara, Kiss Erika, Szőcsfrunza Nóra, Török Nóra, Ferenczi Anita, Zilinszky Dorottya, Fonoage Kriszta és Farkas Boglárka előadásában. Kún Zsolt hegedűn játszott, Száva Jázmin karácsonyi dalokat énekelt. A színvonalas produkció felcsíki táncokkal zárult. Az együttlét végén, a táncosoknak és oktatóiknak járó ajándékok kiosztása előtt az előadásokat kísérő Donáth zenekar muzsikájára három borsikás esztendő színes pillanatai vetítődtek ki a néptáncos gyermektömeg színpada fölé.