2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Különleges virágvasárnapjuk volt a matematikával szorosabb barátságot kötött, „brenyós” társaik közül kiemelkedő kisdiákoknak. 

A Gömböccel ismerkedtek a versenyzők. Fotó: Nagy Tibor


Különleges virágvasárnapjuk volt a matematikával szorosabb barátságot kötött, „brenyós” társaik közül kiemelkedő kisdiákoknak. A hét végén tizedik alkalommal tartották meg a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban a Brenyó Mihály pontszerző matematikaverseny országos döntőjét, és vasárnap délelőtt a tudás- és tehetségpróba zárómozzanatára, az ünnepélyes díjátadásra került sor a tanintézet dísztermében.
A jelen levő diákokat, pedagógusokat és szülőket Pop Ágnes tanítónő, a verseny főszervezője köszöntötte, majd a tanügyminisztérium képviseletében Fodor Sándor József tanácsos gratulált szervezőknek és versenyzőknek egyaránt. A tanácsos arra biztatta a harmadikosokat, hogy jövőben is induljanak a pontszerző versenyen, a negyedikes diákok pedig a csillagszerzőn tegyék próbára tudá-sukat, ugyanakkor az élet más területein is szerezzenek pontokat, csillagokat.
Dr. Oláh-Gál Róbert matematikatörténész, egyetemi adjunktus, a verseny értékelő bizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a komoly szellemi erőfeszítést igénylő feladatokkal valamennyi versenyző megbirkózott, mindenkinek sikerült pontot szereznie, így mindannyian győztesek.
– Őrizzétek meg a matematika iránti szeretetet és ezt a szigorú munkaszellemet, mert akkor mindig élvezet lesz számotokra a tanulás – zárta beszédét a bizottság elnöke.
Mátéfi István, a Bolyai líceum igazgatója, a versenybizottság alelnöke egy olyan csodálatos világnak nevezte a matematikát, amely mindig tartogat felfedeznivalót. 
– Most nyílnak a kapuk előttetek – mondta az intézményvezető a „brenyósoknak”, akikre ötödik osztálytól számos új, izgalmas verseny vár. 
Dr. Fejes Réka Maros megyei szaktanfelügyelő, a verseny titkára a pontszerzőre készülő diákok, a felkészítő pedagógusok és a szülők csapatmunkáját méltatta, majd a tágabb, szűkebb tanítói közösség együttműködéséről, illetve a tanügyminisztérium és a megyei tanfelügyelőség támogatásáról szólt.
A Gömböccel is megismerkedtek
Szilágyi Emőke bolyais matematikatanár az értékelőbizottság tagjaként a megmérettetés lényegét, jellegzetességét fogalmazta meg.
– A Brenyó Mihály pontszerző verseny iskolánk szellemiségében az új, más világ teremtésének szándékával indult. A tankönyvtől eltérő matematikát kívántuk megvalósítani, népszerűsíteni olyan, nem hétköznapi feladatokkal, amelyekben minden szónak nagy jelentősége van. Valamennyien ügyesen megálltátok a helyeteket, és büszkék lehettek arra, hogy ezt az újszerű matematikát hazatérve osztálytársaitoknak megmutathatjátok. 
Szilágyi Emőke nemsokára egy izgalmas magyar találmánnyal, a mindig talpra álló Gömböccel is elkápráztatta a színpad elé sorakozó kis matematikusokat, akik valamennyien meg akarták érinteni, ki akarták próbálni Domokos Gábor és Várkonyi Péter zseniális alkotását.
Az elkövetkezőkben a bolyais néptánccsoport tette rövid műsorával ünnepibbé a hangulatot, majd Pop Ágnes megyénként szólította színpadra a versenyzőket, akik a szokásos ajándékcsomag mellé egy-egy festett tojást is kaptak. A gyermekeket a főszervező az elmúlt napok élményeiről kérdezte. Többen magát a versenyt, a feladatok szépségét dicsérték, mások a megmérettetés utáni programokat, a városnézést és a mozizást említették. Miután a megyék névsora szerint utolsóként szólított csapat is elhagyta a pódiumot, a legizgalmasabb pillanat, az eredményhirdetés következett. 
A díjak átadása után a szervezőknek, támogatóknak nyújtottak át emléklapokat, majd dr. Oláh-Gál Róbert egy zenélő húsvéti tojás nyertesét sorsolta ki. A szép ajándékot a negyedikesek mezőnyében bronzérmes sepsiszentgyörgyi Ráduly Roland-Márk vihette haza, aki elárulta, hogy első alkalommal kedvez neki a szerencse tombolahúzás során. 
 
Díjazottak
Az idei országos pontszerző versenyen 12 megye – Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Szatmár, Szilágy, Szeben, Temes – összesen 38 diákja mérte össze tudását, találékonyságát. 
A harmadikosok mezőnyében a Napsugár folyóirat különdíját a nagyváradi Szatmári Patrick Roland (Szacsvay Imre Általános Iskola) és a Szatmárnémetiből érkezett Nagy Milán Krisztián (10-es Számú Általános Iskola) kapta. Az Erdélyi TV különdíját a sepsiszentgyörgyi Váncsa Ákos (Székely Mikó Kollégium) és a Szatmárnémetiből jött Szerény Dávid (10-es Számú Általános Iskola) vihette haza. Dicséretben Siklódi Csongor Áron, a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola tanulója, Márton Zsófia bolyais diák és Ureczki Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákja részesült. A harmadik díj Márton Ágnest, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákját illette meg, második díjas Margulescu Eszter, a marosvásárhelyi Református Kollégium tanulója, első díjas pedig a Bihar megyei, micskei Miskolczy Károly Általános Iskolából érkezett Erős Jóó Kristóf Béla lett.
A negyedikesek versenyében Napsugár-különdíjjal Kacsó Milánt, a marosvásárhelyi Református Kollégium diákját és a bolyais Tar Brigittát jutalmazták. Dicséretet a margittai Horváth János Elméleti Líceumból érkezett Timár Dóra Andrea, Oláh József Gergely, a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola diákja és a Brassó megyei négyfalui George Moroianu középiskolából jött Nagy Csaba kapott. Harmadik helyezett Ráduly Roland-Márk, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákja, második a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumot képviselő Szikszai Balázs lett, az első díjat pedig Bartha Előd, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum katolikus osztályának diákja vihette haza.
Lapunk minden évben jutalmazni szokott két „brenyós” diákot, idén sem volt ez másként. A Népújság-különdíjat ezúttal két negyedikes, Bács Anna, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákja és Márton Bence, a kolozsvári Nicolae Titulescu Általános Iskola tanulója kapta.