2019. szeptember 15., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fiatal és lelkes marosvásárhelyi vállalkozó igyekszik helyet szorítani magának a natúr kozmetikumok piacán. 


Fiatal és lelkes marosvásárhelyi vállalkozó igyekszik helyet szorítani magának a natúr kozmetikumok piacán. A vásárlók az ország különböző részein megszervezett kézműves- és termékvásárokon találkozhatnak Zillmann Zsuzsa Herbio névre keresztelt termékeivel. 
A jogász végzettségű kétgyerekes édesanya kézműves kencéivel – ahogyan ő nevezi a hosszas kísérletezés alapján született termékeit –  visszatérő vendége a marosvásárhelyi Petry Látványműhely udvarán havonta megszervezett helyi termékek vásárának. Bevallása szerint 
legegyszerűbben úgy jellemezhető, amivel foglalkozik, hogy növényi olajokból, az illóolajok terápiás hatását kihasználva készít különféle gyógyhatású kozmetikumokat. Az egyes recepteket ő maga kísérletezi ki, és általában figyelembe veszi a megrendelő lelkiállapotát, bőrproblémáját, és sok esetben egyénre szabott termék születik. 
Zsuzsa természet és a gyógynövények iránti érdeklődése gyerekkoráig gyűrűzik, mint mondja, lelkes cserkész, illetve környezetvédő aktivista volt. A kozmetikumok iránti érdeklődésében valószínűleg a családi hagyományok is közrejátszottak. 
– A szüleim gyógyszerészek, a nagyapám biológiatanár volt, akivel rengeteget kirándultunk, gyűjtöttük a gyógynövényeket, a cserkészeknél pedig én voltam a gyógynövényfelelős. A kozmetikumok mindig is nagyon érdekeltek, minden ilyen profilú boltban egy-egy órát eltöltöttem, tanulmányoztam a címkéket, az egyes termékek összetevőit. A natúr kozmetikumok készítésének ötlete akkor ért meg bennem, amikor otthon voltam gyereknevelési szabadságon, durva asztmás tünetekkel küszködtünk a fiaimmal, a sok gyógyszert nem szerettem volna beadni, így nem volt más kiút, elkezdtem kutatgatni, hogy mit tudnék tenni. Rengeteget olvastam, és így jutottam el odáig, hogy ezt lehet aromaterápiával is kezelni, természetesebb gyógymódokkal. Én magam is küszködtem ekcémával, tehát nagyon hajlottam arra, hogy természetesebb dolgokat vigyek be a szervezetbe mind az élelmiszerek, mind a bőrfelületre felvitt anyagok terén. Emlékszem, nagyon felbosszantott, amikor elmentem egy bioboltba, mivel akartam venni egy ránctalanító bőrápolót, és iszonyú összegért csekély olajtartalmú terméket kínáltak. Akkor határoztam el, hogy jó, akkor inkább elkészítem a sajátomat. Nekifogtam kísérletezni, és valójában az első termékem a dekoltázsápoló volt, mert iszonyú ráncos volt a bőröm – elevenítette fel a kezdeteket Zsuzsa. 
Mint mondta, kizárólag növényi olajokkal dolgozik, az alapanyagokat zömében külföldről szerzi be. A termékeket egyelőre otthon készíti, de most már nagyon megérett az idő arra, hogy egy saját műhelyt alakítson ki erre a célra. Gyógynövényekkel is dolgozik, illetve megvannak a jól bevált beszállítói, például a méhviaszt jól ismert és megbízható méhészektől szerzi be, hogy ne legyen feltöltve paraffinokkal. Az olajokból készült termékek nagyon koncentráltak, az olaj nincs feltöltve más adalékanyagokkal. Minden olajnak megvan a terápiás hatása, annak megfelelően belekerül vagy sem egy adott célnak megfelelő termékbe. 
– Például búzacsíraolajat arcra soha nem fogok használni, mert elősegíti a szőrnövekedést. Ha a megrendelők személyre szabott receptet kérnek, akkor megnézem, melyek az illető bőrének a tulajdonságai, ennek alapján készítem el. Azt is figyelembe veszem, hogy milyen lelkiállapotban van az illető, lehet, hogy bizonyos élethelyzetben egy lökésre van szüksége, és azt én el tudom érni az illóolajokkal. Komplex folyamat, ahol mindennek megvan a maga szerepe. Nem az internetről levett receptek alapján dolgozom, hanem a nulláról kezdem, és felépítem a recepteket az igényeknek megfelelően – fűzte hozzá. 
A fiatal vállalkozónak immár több mint harminc terméke van, például a szappanok között van három típusú arcbőrre való, ugyanakkor borotvaszappan, sampon, testszappan, de azok is inkább terápiás jellegűek. 
– Nemrég készítettem egy nagyon illatos narancsos-fahéjas-szegfűszeges szappant, ami igazán élményszappan. Érdemes tudni például, hogy a mézillatú szappan nem természetes, mert nincsen méz illóolaj, tehát szintetikus illatosítóval készül, ami megdolgozhatja a bőrt. Sokan készítenek szappanokat olajból különböző színezékkel, amivel nincs baj, például céklaporral is lehet színezni, vannak természetes színezők, de én fölöslegesnek tartom. Babáknak való termékeim is vannak. Sokat kínlódtam a saját gyerekeimmel, hogy kiválasszam a nekik megfelelő és hatásos termékeket. Például gyógyhatású termékek a náthásbalzsam, a légzést könnyítő, mellkasra kenhető balzsam, ami nagyon bevált. Ezen a recepten két évig dolgoztam. Vannak kimondottan kozmetikai termékek, mint ajakápoló, testápoló, arckrém, ezek is gyógyítanak, alaposan kitisztítják a bőrt, van, ami igen jól beválik ekcéma ellen. Mindeniknek van valami hatása. Vitaminok szoktak bennük lenni, szintetikus anyagokat egyáltalán nem használok, tartósítószert pedig minimálisat. Óriási előnyük, hogy hagyják lélegezni a bőrt, nem tömítik el a pórusokat – magyarázta a kézműves kencék előállítója. 
Zsuzsa vásárokon értékesíti a termékeit, emellett pedig már van egy kialakult kliensköre, mint mondta, egyre inkább azt tapasztalja, hogy ha valaki vásárol egy terméket, az elkezd bizalommal fordulni a többi felé is, és lassan kicserélődik a család fürdőszobájában a kencekészlet.