2019. szeptember 15., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Harmadik alkalommal ad teret a fiatal erdélyi iparművészek alkotásainak a marosvásárhelyi Cuza Vodă utcai G Café. A kétnapos KézMűvész kávézó tegnap délelőtt nyílt meg, ma 11 órától du. 5 óráig látogatható.

Fotó: Nagy Tibor


Harmadik alkalommal ad teret a fiatal erdélyi iparművészek alkotásainak a marosvásárhelyi Cuza Vodă utcai G Café. A kétnapos KézMűvész kávézó tegnap délelőtt nyílt meg, ma 11 órától du. 5 óráig látogatható.

– Ezúttal tizenöt kiállító hozta el a termékeit Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Csíkszeredából, és természeseten vásárhelyi alkotók is jelen vannak. A koncepciónk továbbra is a fiatal, innovatív kézművesek, iparművészek bemutatása, illetve az, hogy alternatívát kínáljunk a hagyományos vásárokhoz szokott közönségnek – mondta Simó Orsolya főszervező, aki a kínálat újdonságai kapcsán az újrahasznosított anyagból készített táskákra, természetes alapanyagú kozmetikumokra és a gyurmaékszerekre hívta fel a figyelmet, illetve azt is megjegyezte, hogy több alkotó első alkalommal gazdagítja a KézMűvész kávézót. A G-ben megfordulók minden kézműves-termék megvásárlása után tombolát is kapnak – a sorsjegy egyébként 3 lejért is megvehető –, a fődíj pedig egy Thália-túra, azaz egy kulturális programokban bővelkedő, színházi előadást és múzeumlátogatást is tartalmazó magyarországi hétvége. A sorsolás időpontja november 10-e, a székely-udvarhelyi Pop-up Store iparművészeti bolt megnyitója.

Mesés díszítésű kanalak, bögrék

Luka Szabó Katalin első alkalommal hozta el Vásárhelyre gyurmából készített miniatűrjeit. A mesevilágot idéző, parányi alkotások nemcsak fülbevalók, de evőeszközök, bögrék, cukortartó díszeként is csalogatták a nézelődőket.

– Arra törekszem, hogy alkotásaimnak használati szerepük is legyen, ne csak „porfogóként” álljanak a lakásban – mondta a csíkszeredai iparművész, aki a gyurma mellett textilanyagokkal is dolgozik, szezonális termékeket, ebben az időszakban például kötött táskákat is készít, illetve kisgyermekes szülőknek babakendőt, plüssből készített játékmackót kínál.

Bőr ékszerek X-faktorosokon

Izgalmas látványt nyújtottak a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum egykori diákja, a gyergyó-szentmiklósi Török Réka bőr ékszerei, a pávatollas, illetve söröskupakokkal díszített fülbevalók és a színes nyakláncok.

– Három éve dolgozom a bőrrel. Kezdetben az újrahasznosítás volt a koncepcióm, régi bőröket használtam, de aztán annyira kinőtte magát ez a vállalkozás, hogy most már csak új bőrből készítem az ékszereket. A termékeim nem korosztályfüggők, a bevállalós vásárlóknak szólnak – mondta a fiatal alkotó, aki „félig-meddig” Angliában él, és ott is vannak megrendelései, akárcsak Budapesten.

– A pesti közönség merészebb, bevállalósabb. Több X-faktoros énekes is viseli az ékszereimet – tette hozzá Réka, majd azt is elmondta, hogy évente kétszer állít össze kollekciót, egy tavaszit és egy télit, és a bőr ékszerek készítése mellett jelmeztervezéssel foglalkozik.

Nagy az igény a természetes kozmetikumok iránt

A marosvásárhelyi Zillmann Zsuzsa tavaly márciusban bőrpanaszok orvoslására, családtagjai számára készített először természetes alapanyagú termékeket, komolyabban egy éve kísérletezik krémek, szappanok, balzsamok előállításával.

– Ami a recepteket illeti, van egy kiindulási pont, de mindig én alakítom ki a végterméket. Több mint ötven illóolajom és húszféle növényi eredetű olajom van otthon, több helyről, többek között Magyarországról, Németországból rendelem az alapanyagokat – mesélte Zsuzsa, aki először az idei Vásárhelyi Forgatagra vitte el kínálatát, és akkor meggyőződhetett arról, hogy komoly igény van a natúr kozmetikumokra, sőt különféle irányvonalak alakultak ki, például van, aki az őserdők védelmében elutasítja a pálmaolajból készült termékeket.

– Jó érzés ezeket a kozmetikumokat létrehozni. Ugyanakkor az eredmény nagyon függ a hangulatomtól, például ha mérgesen dolgozom, elromlik a kenőcs.

A bemutatottak mellett festett üvegórák, fából, gipszből készített időmérők (Antal Váradi Judit díszítései), fa ékszerek, kötött táskák és még sokféle termék várja ma is délelőtt 11 és délután 5 óra között a látogatókat a kézművészek konvencióktól mentes, szabad találkozóhelyén.