2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Oázis Nyárádszereda szomszédságában

A több hónapos bezártság után igazi oázisnak bizonyult a kisgyerekes családok számára a Nyárádszereda szomszédságában immár két hétvégén megszervezett levendulafesztivállal egybekötött családi hétvége. A csodás környezetben fekvő Greenwood Campingben a család apraja-nagyja jól érezte magát.

A Nyárádszereda szomszédságában, egy hatalmas tisztáson fekvő Greenwood Camping idén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, a szervezők úgy gondolták, a több hónapi bezártság után a családok megérdemlik, hogy a város zajától távol, friss levegőn, festői környezetben eltölthessenek néhány kellemes órát. És tegyük hozzá, jól gondolták, hiszen igen nagy érdeklődés mutatkozott a rendezvény iránt, nagyon sok környékbeli, illetve marosvásárhelyi család kapcsolódott be a változatos szabadtéri programokba. Volt tematikus beszélgetés Kádár Annamária pszichológussal, a Halmágyi Éva és Bonczidai Dezső bábművész páros jó hangulatú előadással szórakoztatta az aprónépet, akiknek a szervezők a szabadtéri mozgásra is bőven biztosítottak lehetőséget: volt zsákban ugrás, kötélhúzás, lábtenisz, célba lövés, fóliacsúszda, tiroli csúszópálya, favágó verseny, de mesesarok, pólófestés és kézművessarok is várta a kikapcsolódásra vágyó gyerekeket, akik a helyszínen finom sóváradi kézműves fagyit is kóstolhattak.

Fotó: Greenwood Camping


Nyolchektárnyi természet

Érdeklődésünkre, hogy honnan jött a családi hétvégék ötlete, Bota Trombitás Melinda szervező elmondta: – A történetünk a helyszínnel, akárcsak annak kisugárzása, kissé romantikus, ugyanis maga a hely volt az, amely „megkeresett” bennünket, mi pedig nem tudtunk ellenállni a csábításnak. Ennek már egy éve, viszont jelenlegi külleme az elmúlt két hét fesztiváljával hozható összefüggésbe. Maga a domborzat, annak vadregényes változatossága volt az, ami beindította a fantáziánkat, és mertünk álmodni. Sokan kérdezik, miért éppen a levendulát választottuk. Divatos hóborttá vált ennek az autentikus növénynek a népszerűsítése, nemhiába, hiszen a rejtett képességei mellett igen dekoratív, egyedi különlegesség. Ám a mi esetünkben ez az élmény teljes pompájában még várat magára, friss ültetvényről lévén szó, ez a negyvenezer tő csupán esztétikai elem, a hab a tortán. Prioritást élvez a mindezt körülölelő 8 hektárnyi természet. Úgy vélem, ebbe a hangulatba szerettek bele az első héten ellátogató családok is, akik másodjára is bizalmat szavaztak nekünk, illetve a teljes célközönség, amely végül az általunk kínált hétvégi programokra szavazott. A mennyiségbeli érdeklődés és az egyelőre csupán pozitív visszajelzések melegsége lepett meg minket leginkább. Nem hittük volna, hogy saját álmunk, elképzelésünk ennyire népszerűvé válhat. Családunk minden tagja hozzájárult valamilyen formában a tervezéshez, szervezéshez. Azt hiszem, ezért is sikerült ennyire sokszínűvé tenni a helyszínt és a programokat egyaránt. Pontosan a rengeteg kezdeti ötlet adta az apropót egy, majd a bevállalt második hétvége felhozatalához, a teljes fesztivál kirajzolódásához. Három generáció elvárásai szólaltak meg családunkon belül, amikor ötletbörzéztünk egy délutánon. Van közöttünk egész apró, kisiskolás, tinédzser, fiatal és érettebb korú egyaránt, mindenki más-más eddigi tapasztalattal, érdeklődési körrel. Egyszóval családunk sokszínűsége köszönt vissza a programok változatosságában, így próbálva egyúttal megfelelni az esetleges elvárásoknak. De maga a berendezés, elrendezés is a táboron belül hasonlóan zajlott: legyen lehetőségük akár tombolni is a hosszú bezártságot követve a gyerekeknek a természetközeli hintákon, kis tirolin, vagy akár szocializálódni egy hűvös, lombkorona alatti, ugyancsak gyerekek által vezetett kreatív sarokban, miközben a szülők vagy egyedülálló fiatalok félrevonulva pihennek a függőágyakban, vagy éppenséggel napoznak, söröznek, vagy akár a szomszédos Bekecset szemlélik a táboron belüli sétájuk alkalmával. Természetesen szükségünk volt egy szakmabeli külsősre is, aki mindezt a megfelelő keretekben és közegben tudta tálalni a résztvevőknek – mutatott rá a szervező. Mint mondta, igen népszerűnek bizonyult a két családi hétvége, nagyjából ezer főre tehető a látogatók, érdeklődők száma. 

– Tudtuk, hogy igény van egy, a városhoz közel eső, természetbarát helyszínre, viszont minket is meglepett, de fel is töltött ez a számszerű végső tapasztalat. Igazán köszönjük a bizalmat és a türelmet, hiszen jól tudjuk, bőven van még hova fejlődnünk.A bábszínháztól a sportvetélkedőkig

A két jó hangulatú hétvégén igen színes programmal kedveskedtek a családok idősebb-fiatalabb tagjainak: a könyvbemutatótól a bábszínházi előadásig, valamint a felnőtteknek szóló tematikus beszélgetésig, a sportvetélkedőig, kézműveskedésig, valamint a hegyimentők bemutatójáig mindenki talált kedvére valót.

– A Kádár Annamária pszichológussal való beszélgetésünk nemhiába került kiemelt helyre. A tematika, a bezártság utáni természetjárás jótékony hatása az egyénre és a személyközi kapcsolatokra egyben a teljes fesztivál tárgyát is képezte. Tisztában voltunk azzal, hogy a gyerekek személyesen is kívánnak már megtapasztalni olyan, máskor akár hétköznapi élményeket, melyek a járvány okozta megszorítások miatt háttérbe szorultak. Így esett a választásunk a felnőttek számára is élvezhető és szórakoztató bábelőadásra. A mesét, a mesélést ki nem hagytuk volna! Tulajdonképpen mesés foglalkozásokat még terveztünk, ellenben a kisebb korosztály annyira örült a programok sorozatának, a szabadban való szaladgálásnak, hogy ezek kissé háttérbe szorultak. 

A hegyimentősök vezette beszélgetés és gyakorlati tevékenység is rendkívül hasznos volt, egyrészt még inkább vágyódunk a természetbe a hosszú bezártság után, másrészt pedig tele vagyunk kételyekkel, kérdésekkel, netalán félelemmel, bizonytalansággal. Mind a kicsiket, mind a nagyobbakat lekötötte a beszélgetés, a különféle eszközök bemutatása, azok kalandosnak számító kipróbálása. 

Természetesen a gyerekekben volt a legtöbb energia, így a jógázásba is ők kapcsolódtak be. Különleges élmény volt számomra is a természetben egy minimalista, nagymamámtól ránk maradt rongyszőnyegen jógázni, egymásra és magamra odafigyelve lelassulni. Második vasárnapunk utolsó programpontja egy hosszabb és nagyobb projekt végállomásaként mutatta be a tavalyi Négyszögletű Kerek Erdő irodalmi gyerektábor közösen alkotott meseszövegeit, amelyeknek a rajzait úgyszintén gyerekek készítették a tavalyi nemzetközi könyvvásár keretében meghirdetett illusztrációi pályázat keretében. Számomra csodás tapasztalat volt ezeket a kreatív, fantáziadús szövegeket szerkeszteni, csinosítani, párosítani a kis részleteket egy-egy vidám rajzzal. Legcsodásabb élményem ennek kapcsán pedig, hogy az első munkámat a 33 gyerek mellett kislányommal közösen alkothattam meg, ugyanis a borító az ő alkotása. Mi több, a bemutatóra Brassóból is ellátogatott hozzánk egy család, amelynek a gyereke tavaly novemberben bekapcsolódott az illusztrációi programba. A programban mindemellett pólófestés is szerepelt, Molnár Júlia rajz szakos pedagógus bírálta el a munkákat, vele már előzőleg, a könyvbemutató kapcsán kellemeset beszélgethettünk a gyermekrajzokról, valamint a rajzolásról – számolt be a programokról Bota Trombitás Melinda.

Érdeklődésemre, hogy ha már ennyire pozitívak voltak a visszajelzések, lesz-e folytatás, a szervező igennel válaszolt. Mint mondta, a pozitív tapasztalatok, az irántuk tanúsított bizalom folytán már tervezik is a következő alkalmakat, melyek tematikájukban autentikusak és családbarátnak ígérkeznek. Július 26–27-én Bekecs családi néptánchétvégére készülnek, amelynek a programjával hamarosan előrukkolnak. Addig is sátorozókat, kirándulókat van lehetőségük fogadni, egyelőre szerény körülmények között, de a szükséges higiéniai elvárásoknak eleget téve – fűzte hozzá a szervező.