2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kilencedik alkalommal szervezték meg

Egyéves megszakítás után szombaton kilencedik alkalommal szervezte meg az Agrárakadémiát a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács a Nyomáti-tetőn, a Kovács-farmon, ahol mintegy félszáz megyebeli gazda találkozhatott ismét, illetve hallhatott első kézből származó információkat az idei várható lehetőségekről és nehézségekről.


Dr. Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkárA szeles, hűvös idő miatt félig nyitott fészerbe ültek be az érdeklődők előadást hallgatni, de amint a nap előbújt a felhők mögül, a szabadtérinek szervezett rendezvény vissza is költözött a természetbe, és senkit nem zavart az, hogy állva kellett tartania vagy hallgatnia az előadást, vagy válaszolnia a felmerülő kérdésekre.

 Kovács Sándor házigazda és Karácsony Károly nyárádgálfalvi polgármester üdvözlő szavai után Péter Ferenc megyei tanácselnök fejezte ki örömét, hogy végre ismét találkozhattak a gazdák, hiszen az Agrárakadémia egy fontos megyei kezdeményezés, ahol a termelők tapasztalatot tudnak cserélni, és tanulni lehet, újdonságokat hallani a pályázati lehetőségekről. A megyei önkormányzat a lehetőségeihez mérten segíti a gazdatársadalmat, de inkább az önkormányzatokat tudja támogatni, hogy falvaink élhetőbbek legyenek, ahol a fiatalok megtalálják számításaikat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a mezőgazdaság egyre több megélhetési lehetőséget biztosít, és remélhetőleg egyre több fiatal fogja ezeket a szakmai találkozókat igényelni, továbbá pályázni és erős mezőgazdasági vállalkozásokat vezetni. A mezőgazdaság az ország fenntartható gazdaságának egyik alappillére, és Maros megye örvendetesen fejlett mezőgazdasággal rendelkezik, az országelsők között van. A járvány talán a mezőgazdaságot érintette a legkevésbé negatívan, és fontos, hogy a gazdák továbbra is meg tudják termelni a társadalomnak szükséges élelmiszert – taglalta a megyei önkormányzat vezetője.


Nagy Géza és családja kis húsfeldolgozót üzemeltet Csíkmindszenten


Fel kell készülni az önállóságra

Dr. Barabási Antal Szabolcs, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára a sajtónak nyilatkozva elmondta: jelenlétével segíteni szeretne a Maros megyei gazdáknak, hogy a hamarosan megnyíló pályázati forrásokra minél több kérelmet nyújtsanak be, hiszen most nagyobb összegek állnak a rendelkezésükre. A gazdaságok helyzete nem nevezhető rózsásnak, amihez a tavalyi aszály és a járvány is hozzájárult, ezért most a gazdáknak ki kell használniuk a pályázati lehetőségeket, hiszen ha most nem fejlesztenek, az meglátszik majd a farmok helyzetén. Márpedig az Európai Unió előbb-utóbb el fogja engedni a romániai gazdák kezét, azaz támogatások nélkül, önállóan is élniük kell, és fel kell venniük a piaci versenyt a már stabil, többgenerációs nyugati gazdaságokkal.

A gazdáknak tartott előadásában az államtitkár mindenkit pályázásra buzdított, hiszen az Európai Unión belül sosem voltak olyan kedvező lehetőségek Románia számára, az utóbbi időszakban akár 90%, az elkövetkezőkben pedig akár 70% is lehet a pályázati támogatások aránya. Voltak ugyan kudarcok is, ezért hangsúlyt kell fektetni a pályázati és a menedzsment-szaktanácsadásra is – emelte ki.

Meghosszabbította a kormány a pályázati lehetőséget azoknak a fiatal gazdáknak, akik külföldről hazatérve ebben az ágazatban szeretnének tovább dolgozni, júliusban pedig megjelennek a termékfeldolgozó gazdaságok támogatásáról szóló 4.1. és 4.2. pályázati kiírások is. Ehhez viszont rendezni kell a telkek tulajdonjogát – hívta fel a figyelmet a szakpolitikus.


Mintegy félszáz gazda és érdeklődő érkezett az idei AgrárakadémiáraKolcsár Károly parlamenti képviselő az értékesítési láncok kialakításának szükségességéről beszélt a gazdáknak, illetve arról, hogy az állam miként kellene a helyi termelőket előtérbe helyezze a nagy üzletláncok politikájával szemben. A hazai gazdaságokból hiányzik a technológia, ezért magasak a termelési költségek, ennek megoldása mellett segíteni kellene az öko- és biotermesztésre való átállást, viszont tudatosítani kell a fogyasztókban, hogy hazai termékek vásárlásával a hazai gazdaságot és gazdát támogatják. „Szabad a piac, de a kiskapukat be kell zárni” – hangsúlyozta a politikus, reagálva azokra a felvetésekre, miszerint az üzletláncok külföldről behozott alapanyagokból gyártanak bizonyos termékeket, majd a „román termék” és „romániai termék” megnevezéseket felelőtlenül használva megtévesztik a tudatos vásárlót is.

Göröngyös az út 

Az interaktívvá vált szabadtéri beszélgetésen a gazdák a politikusok segítségét kérték a „hegyvidéki törvény” átdolgozásában, hiszen ez sokszor nem segíti az amúgy is hátrányos földrajzi övezetben levő községeket. Felvetődött, hogy a gazdák időben hozzák a polgármesteri hivatalok tudomására, hogy hol szeretnének mezőgazdasági beruházásokat eszközölni, hogy ezek a helyek belterületként kerüljenek be az épp most készülő általános területrendezési tervekbe (PUG). Törvénykezdeményezés is született, hogy a külterületeken végzett mezőgazdasági beruházások esetén ne legyen szükséges a részletes övezeti terv (PUZ), amelynek elkészítése és jóváhagyása sok időt és pénzt igényel a gazdáktól.


Érdekes és kényes kérdéseket egyaránt megvitattak a szakemberek és a gazdákFazakas Miklós, az RMGE Maros szervezetének elnöke egy Maros megyei agrár egyeztető kerekasztal szükségességére hívta fel a figyelmet, ugyanis a gazdáknak megvannak a sajátos problémáik; vannak szakemberek is, de nincs fórum, ahol ezeket a kérdéseket meg lehetne vitatni, meg lehetne szövegezni, és eljuttatni az agrárpolitikai szakértőknek.

Parajdi Borbála, egyik pályázatíró iroda ügyvezetője az aktuális és kilátásban levő pályázati lehetőségeket ismertette. A hazatelepülő fiatal gazdák támogatására 50 ezer euró igényelhető, ami 100%-os támogatást jelent, míg a termékfeldolgozást segítő 4.1. és 4.2. kiírások akár 1,5 millió euróig mehetnek el, de ezek csak 50%-os támogatást jelentenek, tehát komoly saját erőforrás nélkül nem vitelezhetők ki, míg a banki vagy a kis- és közepes vállalkozásoknak szánt kölcsönökhöz is igen nehezen lehet hozzájutni, nem beszélve egyéb feltételekről, mint a jogi személyiség megléte – hívta fel előre a nehézségekre és a csapdákra a gazdák figyelmét a szakember.

Vannak még lehetőségek 

Bordi-Kacsó Zsolt Attila, a Maros Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség aligazgatója a mezőgazdasági támogatások helyzetéről szólt a gazdáknak, akik egy Hargita megyei kisgazdaság termékfeldolgozóját is megismerhették. A csíkmindszenti Nagy Géza és családja saját és háztáji gazdaságokban nevelt sertéseket dolgoz fel a tíz év alatt önerőből kiépített egységben, a közel 40-féle terméket autós mozgóüzlet révén értékesíti a környéken, így 12 személynek nyújt megélhetést.

A rendezvény végén a házigazda Kovács Sándor farmját is megismerhették a vendégek: a gazda belicei, hosszú szőrű juhot tenyészt, állományát 700 fejősállat és ugyanennyi bárány teszi ki, mintegy 160 hektár saját és 30 hektár bérelt területet használ, amelynek háromnegyede legelő, a többin a téli takarmányt termeli meg.