2022. június 30., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közösen kitakarították!

A Marosvásárhelyi Rádió idén is megszervezte a Közösen kitakarítjuk! szemétgyűjtési akcióját, amely több újdonsággal is bővült. A takarítóakció öt helyszínen zajlott, a szép idő pedig lehetőséget biztosított a kajakozásra, a felhőtlen gyermekprogramokra és az eseményt záró koncertre is.

A vasárnapi eseményről Szász Attilát, a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztőjét, az esemény szervezőjét kérdeztük.

– Hány résztvevő volt idén a Maros-parton?

–Az idei Közösen kitakarítjuk! akción körülbelül 350-en vettek részt, összeszámolva mind az öt munkapontot. A legtöbben a kompnál voltak, mert ott tartottuk a legtöbb kiegészítő foglalkozást is. A másik négy munkapontnál, külön-külön számolva, körülbelül 50-60 személy gyűjtötte a szemetet. Hozzá kell tenni, hogy kevesebben voltak, mint az előző években, de figyelembe kell venni, hogy a városban ezzel párhuzamosan rengeteg esemény zajlott, mint például Critical Mass, országos duatlonbajnokság, egy nappal korábban volt a Múzeumok Éjszakája, civil szervezetek vására, és még lehetne sorolni. Az alacsonyabb résztvevő- szám ellenére 5 teherautónyi szemetet gyűjtöttünk össze, ami kevesebb, mint az előző években, és ez jó hír, hiszen nem volt több. Tizennégy kajak és egy motorcsónak segítségével (utóbbit a katasztrófavédelmi szolgálat bocsájtotta a rendelkezésünkre) amennyire tudtuk, és lehetett, a vízből is kiszedtük a szemetet. Sajnálatos módon a vízen lévő szeméttel az a helyzet, hogy az folyamatosan érkezik, így csak ideiglenesen lehet összeszedni. Bízzunk benne, hogy a parton maradandóbb lesz a tisztaság, és mind kevesebben fogják kivinni a szemetet a Maros-partra, az ideális természetesen az lenne, ha egyáltalán nem vinnék ki. Nem mellesleg az építítőanyag-törmelékből, valamint a piknikezők és halászok által otthagyott csomagolópapírból van a legtöbb.

– Mennyire voltak vonzók a különböző programok? Volt olyan, aki kimondottan csak ezekért ment el?

– Természetesen volt olyan személy, aki csak a programokra jött el, és a szemétszedést kihagyta. De az eseményt úgy hirdettük meg, hogy egyfajta fesztivál jelleget adunk neki, ezért nagyon sokan a szemétszedést valamilyen szinten másodlagossá redukálták. Ez végeredményben nem baj, hiszen a célunk is az volt, hogy a nevelést hozzuk előtérbe, mert csak így érhető el, hogy egyszer ténylegesen tiszta legyen és maradjon is a Maros-part. Azt, hogy csak a gyermekfoglalkozásra jöttek el vagy csak a koncertre értek oda, egyáltalán nem vesszük rossz néven, örülünk, hogy eljöttek, és jól érezték magukat.

– Hogyan értékeli az idei Közösen kitakarítjuk! akciót?

– Az a legfontosabb, hogy sikerült jó hangulatban egy közösségi élményt nyújtani, és még az időjárás is velünk tartott. Továbbá a célunkat is elértük, hiszen a Maros-parton levő szemetet sikerült összegyűjteni. Összességében egy nagyon sikeres akcióként könyvelem el.

Zsákokban a szemét

A vízből is kiszedték a szemetet

A képek forrása a Marosvásárhelyi Rádió Facebook-oldala