2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nevében mindenképpen

Három és fél évvel azután, hogy csődöt jelentett a korábbi hasonló nevű labdarúgócsapat, ismét jelentkezik a marosvásárhelyi ASA a fociporondon. Az augusztus 28-án rajtoló 4. ligában áll rajthoz az új csapat, azzal a nem titkolt céllal, hogy megpróbáljon az új idényben feljutni a harmadosztályba.

Jelenleg Marosvásárhelyen az ASA nevet tartják a város hagyományos csapatának, noha az MSE például sokkal régebbi, 1898-as alapítású, míg az ASA-t csupán 1962-ben hozták létre. Előbbi neve azonban nem hangzik túl jól bizonyos körökben, az ASA-t viszont a múlt század hetvenes éveinek aranycsapata után, amelyben olyan nagy nevű labdarúgók játszottak, mint Bölöni, Hajnal, Fazakas, Sólyom, Ispir, Nagy Miki, Kiss Madocsa, és még hosszan sorolhatnánk, a teljes sportkedvelő közösség magáénak érezte őket. Pedig abban az időben a román hadsereg klubja volt, neve az Asociaţia Sportivă Armata rövidítését jelentette. A rendszerváltás után egy ideig még működött, lassan azonban a társadalom és a jogszabályi háttér is módosult, 2000-től kénytelen volt egyesület (asociaţie) helyett klubként bejegyeztetni magát, így lett CS Armata, aztán 2005-ban az időközben a 3. ligába jutott csapatot és klubot minisztériumi rendelettel megszüntették. 

Utolsó elnöke, Virgil Lăcătuşu megpróbálta a nevet átmenteni, 2007-ben pedig a Maris Sportklub átvette az ASA nevet, azzal a kitétellel, hogy ez csupán egy jelentés nélküli betűszó, nem az Armata rövidítése.

Az ASA név következő használata 2013-ban következett be, amikor a korábbi FCM az élvonalba való visszajutását követően szintén ASA-nak kezdte nevezni magát, miután kiegyeztek Lăcătuşuval. (Ha úgy tetszik, legyen AS Ardealul – találta mondani egyszer Claudiu Maior, aki a polgármesteri hivatal részéről a csapattal szinte teljhatalommal rendelkezve foglalkozott, amikor a betűszó jelentéséről kérdezték.) Az újabb ASA 2018 januárjában ment csődbe, az akkor 2. ligában játszó csapatot a sportági szövetség pedig törölte tagjai soraiból.

A mostani tehát a harmadik (vagy negyedik?) ASA a sorban, bár a klub képviselői határozottan állítják, hogy birtokolják a névvel járó jogokat és a klub eredménylistáját is. Önmagukat pedig a város egyetlen hagyományos csapatának nevezik. Először június 14-én jelentették be egy Facebook-bejegyzés révén, hogy felnőttcsapatot indítanak. Azóta sikerült megtudni, hogy a menedzseri feladatokat Ovidiu 

Văidean látja el, aki hosszú ideig a marosvásárhelyi Gaz Metan csapatának az élén állt, legutóbb pedig a tavaly nyáron, a 3. ligába való feljutás után, hirtelen megszűnő CSM csapatát menedzselte. Vezetőedzőnek Darius Micleát nevezték, a múlt század végi 2. ligás ASA volt játékosát, aki azonban az élvonalban, illetve Magyarországon és Azerbajdzsánban is játszott, és még az előző idényben, 46 évesen is focizott Marosoroszfalu csapatában. Hogy kik lesznek a játékosok, arról még nincs hír.

Egy potenciális rajongó arra a kérdésére, hogy ez vajon a valódi ASA, vagy a Maior-féle, azt a választ kapta, hogy a valódi. És itt érkezünk a legizgalmasabb kérdéshez, hogy ki is támogatja, illetve tartja fenn ezt a csapatot? Ugyanis a hirdetésekből egyből feltűnik, hogy a szintén most indított gyerekcsoportok (ezek edzői Varró Sándor, Cosmin Mileşan és Tanászi János) nem szednek be a szülőktől havi díjat, márpedig a működtetésük (nem kis) pénzbe kerül, hogy a felnőttcsapat költségeiről ne is beszéljünk. Egyelőre csak annyit közöltek, hogy teljes egészében magánpénzből tartják fenn, azaz nem számítanak a város támogatására, az anyagiakat biztosító személyek nevét azonban mély homály fedi, ami teret enged a mendemondáknak.