2020. február 28., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Soós Zoltánnal találkoztak a magyar nyugdíjasok

– Harcba indulunk, ez mindannyiunk harca. Ugyanis a felmérések azt mutatják, most van alkalom nyerni – mondta egyebek mellett Soós Zoltán polgármesterjelölt szerdán délután a Magyar Nyugdíjasok Klubja és az Erdélyi Magyar Baloldal közös rendezvényén.

Szerdán délután igencsak szűknek bizonyult a megyei RMDSZ gyűlésterme. A rendezvény meghívottja Soós Zoltán polgármesterjelölt volt, aki elmondta, hogy a Maros megyei múzeum élén eltöltött idő és az ott szerzett tapasztalat nélkül nem vállalná a város igazgatását.


Rossz hangulatú város

Így nevezte Marosvásárhelyt a jelölt, mert minden, a város lakóinak javát szolgáló terv elakadt a városházán. A küzdelmet folytatni kell – mondta –, nem mindig a pénz dönt el mindent, az embereknek érezniük kell, hogy a város odafigyel a polgáraira. Kijelentette: mára már a románok is igénylik a változást, folytatni kell, amit Bernády elkezdett, hatékonyan kell használni a város pénzét, meg kell fékezni a korrupciót, ehhez kérte a magyar nyugdíjasok segítségét. 

A felvezetőt követően a jelenlevők kérdéseket intéztek a polgármesterjelölthöz. Minden hozzászólásból érződött a remény és az aggodalom keveréke. Remény, hogy visszaszerezhető Marosvásárhely, és aggodalom, hogy mi lesz, ha mégsem. Abban mindenki egyetértett, hogy a következő helyhatósági választás lesz talán az utolsó esély a város visszaszerzésére. 

A rendezvényen jelen volt Kerekes Károly volt parlamenti képviselő, aki a Nemzeti Liberális Párt jelöltjére hívta fel a figyelmet, mivel magyar neve van, ez pedig megzavarhatja a választópolgárokat.

Kérdést fogalmaztak meg arról, hogy egy- vagy kétfordulós lesz-e a polgármester-választás, hogy mi lesz a Bethlen Gábor-szoborral, miért halogatják a felállítását, illetve a Sütő-szobor sorsáról.  A polgármester minapi „elszólásáról” úgy vélekedtek, nem volt véletlen, „érzi, hogy szorul a hurok a nyaka körül”, és a nyilatkozat egyfajta menekülés.

Végül a jelölt arra figyelmeztetett, hogy 2020 júniusában nem jár le a kampány.

Olyan vélemény is elhangzott, hogy a magyarok is hibásak a választási eredmények miatt, mert sokan nem mennek el szavazni, abban viszont egyetértettek, hogy „ilyen esély rég nem volt”.

Gál Éva meghívta a polgármesterjelöltet a nyugdíjasklub pótszilveszterére január 24-én 18 órától. 

Fotó: Mózes Edith