2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Július 10-éig meghosszabbították a jelentkezést

A Hagyományok Háza hetedik alkalommal szervezi meg az országos fiatal népi ékszerkészítők tehetséggondozó táborát a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a találkozó által már közel száz fiatal tehetség juthatott táborozási lehetőséghez. Idén Tápiószentmártonon, augusztus 10-14. között rendezik a programot. Jelentkezőket az egész Kárpát-medencéből várnak.

Az országos fiatal népi ékszerkészítők tehetséggondozó táborának célja annak bemutatása, hogyan lehet átmenteni, beilleszteni a népi ékszereket a XXI. század viseletkultúrájába. A hagyományos sárközi ékszerek készítése mellett idén tanácsadással egybekötött foglalkozásokat is terveznek. Ezen a résztvevők az ékszerkészítés és -tervezés különböző technikájának elsajátításával is gazdagodhatnak. 

A táborban való részvétel pályázathoz kötött. 14-25 év közötti kézművesek pályázhatnak – legyenek akár tanulók, egyetemi hallgatók, egyéni alkotók vagy népi iparművészek. Pályázni három tárggyal vagy kollekcióval lehet, ami mellé egy egyoldalas motivációs levelet kell csatolni, és ki kell tölteni a Hagyományok Háza honlapján található online jelentkezési lapot.

A pályázók feladata új, egyedi, esztétikus ékszerek készítése, nem feltétel, de előnyt jelent a magyar népművészet gazdag forma- és mintakincsének felhasználása. Fontos, hogy az ékszerek használhatók, hordhatók legyenek, feleljenek meg a kortárs divatnak és a gyöngyfűzés, gyöngyszövés vagy gyöngyhímzés technikájával, esetleg ezek kombinációjával készüljenek. A tábort augusztus 10-14. között tartják meg Tápiószentmártonon, a részvételhez július 10-éig lehet pályázni. 

A pályamunkákat postai úton várják a Hagyományok Házába, az 1011 Budapest, Corvin tér 8. címre. Bővebb információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/4760