2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Garabonciások Forgószélben

A Hagyományok Háza Forgószél és Garabonciás néven hon- és népismereti levelező versenyt hirdet. A szervezők – a korábbi években a versenytársak harmadát kitevő – külhoni diákok jelentkezését is várják. A részleteket Legeza Márta, az intézmény közművelődési munkatársa foglalja össze.

„A Forgószél és Garabonciás országos hon- és népismereti vetélkedő célja, hogy olyan diákokat szólítson meg, akik vagy nem tanulnak az iskolában hon- és népismeretet, vagy kifejezetten érdeklődnek a néphagyományok iránt, s szeretnének elmélyedni a tradíciók gazdag világában. A versenyt két korosztályi csoportra – egyéni versenyként – hirdetjük meg: a „Forgószelesek” azok az 5–6. osztályosok, akik játékos feladatlapok segítségével ismerkednek a néphagyományokkal. Minden évben három – őszi, téli és tavaszi – fordulóban küldjük ki az anyagot a tanároknak, ők sokszorosítják a feladatlapokat, s eljuttatják a versenyzőknek. Mintegy kétszáz fiatal vesz részt a megmérettetésen az egész Kárpát-medencéből. A legjobbak a középdöntőbe kerülnek, amit szintén levelező módszerrel szervezünk. A negyven legjobb fiatal a három helyszínen szervezett döntőben személyesen méri össze a tudását. Közülük is a kiemelkedők egyhetes jutalomtáborban vehetnek részt nyáron, de a többiek is értékes jutalmakkal térhetnek haza.

A 7–12. osztályos „Garabonciások” önálló kutató munkával három fordulóban mérik össze tudásukat. Minden évben egy kiemelt témához kapcsolódó kérdéssort kapnak. Idén a népi táplálkozás áll a fókuszban mindkét korcsoportban, így a versenyzők elmehetnek 

nagyszüleikhez, ’konyhatündér’ idős ismerőseikhez, s kifaggathatják őket a népi táplálkozás egykori szokásairól, fortélyairól. Emellett a témához illő népszokásokat, mondókákat, népdalokat kötnek csokorba. Munkájuk eredményét fogalmazásban összegzik.

A levelező módszer a járványos időszakban az elmúlt évben is hatékonynak bizonyult, s a dolgozatok színvonala évről évre magasabb lesz. A jutalomtáborozásban idén negyvenen vehettek részt Tihanyban a Dunántúli Bourdon Zenei Tábor keretein belül, festői környezetben. A kézműves-foglalkozásoknak – többek között nemezelésnek, bőrözésnek és csontfaragásnak – egy juhhodály adott otthont, emellett a résztvevők néptánc- és népdalfoglalkozásokon lehettek együtt. A játékos munka mellett kikapcsolódásra is nyílt lehetőség: fürdés, métázás, népi játékok szerepeltek a palettán. Úgy látjuk, akik már egyszer indultak a versenyben, a következő évben sokkal motiváltabban vetik bele magukat a megmérettetésbe.”

Jelentkezési határidő: szeptember 25.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/oktatas/program/