2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mezőgazdasági gépek, alkatrészek értékesítése és szervizelése Szőkefalván

A jó gazda időben elvégzi a mezőgazdasági munkálatokat, illetve a szükséges gépek beszerzéséről is gondoskodik, amint a szólásmondás tartja, nyáron készíti a szánt és télen a szekeret. Erre figyelmeztet a mezőgazdasági gépek, alkatrészek és felszerelések értékesítésével, szervizelésével és tanácsadással foglalkozó, német alaptőkével és szőkefalvi székhellyel rendelkező cég képviselője is. Mint hangsúlyozta, a járványhelyzet miatt megnőtt a gyártási és leszállítási idő, ezért aki a tavaszi munkálatokat korszerű mezőgazdasági gépekkel szeretné végezni, már most el kellene döntse, ki kellene válassza és meg kellene rendelje az eszközöket a képviseleti üzletben a következő évre. 

A németországi farmerekből álló szövetkezet egyik ágazata, a szőkefalvi székhelyű ZG Raiffeisen Technik Kft. alkatrészek, használt és új mezőgazdasági gépek értékesítésével, szervizelésével és a gazdáknak nyújtott tanácsadással foglalkozik. A Maros megyei területi képviselőt, Czirmai Leventét arra kértük, ismertesse a szőkefalvi udvarházzal szemben, a főúton működő cég tevékenységi körét. Mint megtudtuk, anyavállalatuk egy olyan szövetkezet, mely 4.400 német farmert tömörít, és a gabonafelvásárlástól a műtrágya- és építőanyag-kereskedésen át igencsak sokrétű tevékenységet folytat. Az 1911-ben alakult szövetkezet mára 200 németországi telephelyen mintegy 2.000 alkalmazottat foglalkoztat, az éves forgalmuk hatmilliárd euró. Annak érdekében, hogy a román piacot is kiszolgálhassák, 2017-ben létesítették a ZG Raiffeisen Technik Kft.-t, amely az anyacég által forgalmazott – de nem csak – alkatrészek, használt és új mezőgazdasági gépek értékesítésével, szervizelésével és a gazdáknak nyújtott tanácsadással foglalkozik. Köztük olyan traktorok is vannak, amelyek csupán 50, 100 vagy 300 órát működtek, mivel többnyire mezőgazdasági bemutatókon, továbbképzéseken használták őket. Ugyanakkor rendelésre vadonatújakat is leszállítanak. Mint kifejtette, a cég honlapján megtekinthető választékból lehet rendelni. Saját lerakatukban azért nincs nagyobb felhozatal, mert amennyiben a törvény által megszabott határidőn belül nem sikerül eladni a külföldről behozott gépeket, ki kell fizetni utánuk a héát (TVA), amire azonban sok gazdálkodó nem hajlandó. 

Fotó: Czirmai Levente


Híres gyártók képviselete

A Kis-Küküllő menti település képviseleti üzletében jó minőségű traktorokat és gépeket forgalmaznak, és olyan híres gyártók képviselete, mint a Massey Ferguson traktorok, a Lemken, Amazone, Köckerling, Monosem, Maschio Gaspardo, Güttler, Hatzenbichler, Oros, Farmtech, Tehnos, Ino stb. mezőgépek. Egy nagyobb értékű traktor, mezőgazdasági gép, kombájn vásárlásánál azonban már érdemes elutazni, és Németországban élőben megtekinteni, kipróbálni a megvásárolni kívánt eszközt, főleg ha használtról van szó. A cég ottani, románul/magyarul is beszélő ügynökei mindenben segítenek – mondta beszélgetőpartnerünk. A járványhelyzet miatt megnőttek a beszállítási határidők, ezért arra kérik és intik a gazdákat, hogy időben ütemezzék be, milyen mezőgazdasági gépet szeretnének vásárolni. Ha időben rendel a gazda, a képviselet is időben tud rendelni, az árak sokkal jobbak, a gépek a gazda/megrendelő kívánságai szerint vannak összeállítva és felszerelve, idejében érkezik a rendelés, nincs kapkodás. Mint hangsúlyozta, amikor lehetőségük van, a gyártóktól kapott katalógusok szerint állítják össze – a gazda igényei szerint – a traktorokat, gépeket, legyen szó ekéről, trágyaszóróról vagy más felszerelésről. A német gyártókkal és a romániai képviseletekkel is közvetlen kapcsolatuk van, akárcsak a Pro Economica Alapítvánnyal és a Romániai Magyar Gazdák Marosi Egyesületével, amelyeknek eseményein részt vesznek, és elméleti, illetve gyakorlati gépbemutatókat tartanak. 


Környezetbarát legelőtakarító

Arra a kérdésre, hogy melyik az a mezőgazdasági gép, amely újdonságnak számít mifelénk ebben az évben, a mezőgazdasági gépészmérnök a legelőtakarító gépet említette, amely levágja és megőrli a bokrokat, cserjéket, majd szétszórja a maradványt a letakarított területen. Ennek a gépnek a tavasszal Nádason tartott bemutatójára meghívták a Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) képviselőit is, mivel köztudott, hogy a területalapú támogatásokat megvonhatják azoktól, akik nem gondozzák a legelőként bejegyzett területeiket. Egy ilyen speciális legelőtakarító gép ára akár 17 ezer euróba is kerülhet. Az elhanyagolt legelőket kisebb befektetéssel szakszerűen és gyorsan meg lehet tisztítani a cserjéktől, akár úgy is, hogy több gazda társul, és közösen vásárol egy ilyen gépet – mondta a szakember. A német farmerek szövetkezésének a jelmondata is a szövetségek megalakításának jelentőségét hangsúlyozza, mint állítják, több gazdának egyetlen ernyő alá tömörülve sokkal gazdaságosabb és egyszerűbb jó eredményeket elérni. Ugyanakkor, ha a gazda tagja egy ilyen szövetkezetnek, az EU-s pénzek megpályázásánál több pontszámot tud összegyűjteni, ami növeli a sikeres pályázás esélyét.