2020. április 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Március 21-én, csütörtökön kezdődik és vasárnap zárul a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) huszadik Tudományos Diákköri Konferenciája.


Március 21-én, csütörtökön kezdődik és vasárnap zárul a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) huszadik Tudományos Diákköri Konferenciája, melyre – jubileumi eseményről lévén szó – újdonságokkal is készültek a szervezők. A hagyományos helyszínen, a Kultúrpalotában zajló fórum részleteit a tegnapi sajtótájékoztatón ismertették.

A tudományos igényű, magyar nyelven zajló ülésszakra idén 240 dolgozat érkezett, ezek egyharmadát magyarországi egyetemek hallgatói küldték be, kétharmadát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjai írták. A legtöbb dolgozat a kardiológia területéhez kapcsolódik, a sebészet második a népszerűségi listán. Az ünnepélyes megnyitóra péntek reggel 9 órakor kerül sor a Kultúrpalota nagytermében, a dolgozatok bemutatása viszont már csütörtökön reggel megkezdődik a kisteremben. Az előadás-sorozatot szintén csütörtökön déli 12 órakor dr. Kun Imre-Zoltán, a MOGYE endokrinológiai tanszéke tanárának előadása nyitja. A meghívottak között számos külföldi előadó van: az Amerikai Magyar Orvosszövetséget képviselő dr. Baffy György, a budapesti Kardiológiai Központból érkező dr. Merkely Béla igazgató, egyetemi tanár, dr. Gulyás Gusztáv, a budapesti Országos Onkológiai Intézet egyetemi tanára, a szegedi egyetemről érkező dr. Rakonczay Zoltán fogorvos és dr. Hohmann Judit gyógyszerész, dr. Szűts Dávid molekuláris biológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, dr. Prohászka Miklós, a budapesti Semmelweis Egyetem tanára. Műhelymunkát dr. Lorenzovici László orvos, egészségügyi közgazdász, a Hospital Consulting Kft. igazgatója tart csütörtökön 16.30-tól a Kultúrpalota kistermében Karriertervezés és karrierkilátások Erdélyben a végzős orvosok, fogorvosok és gyógyszerészek számára címmel, ezt megelőzően délelőtt 10 órától az Ortopédiai és Traumatológiai Klinikán térdízületi akut sérüléseket bemutató élő műtéten vehetnek részt a diákok. A jubileumi rendezvény újdonsága a Kultúrpalota előcsarnokában megrendezésre kerülő kiállítás, amelyen az elmúlt húsz év TDK-s programfüzetei, illetve egyéb dokumentumai lesznek megtekinthetők. Az ülésszakra egyébként a korábbi főszervezők is hivatalosak. Szintén újdonságnak számít, hogy a konferencia ideje alatt lehetőség nyílik laparoszkópos gyakorlásra egy úgynevezett training boxon. Az ülésszakot záró ünnepélyes díjkiosztásra szombaton 18 órától kerül sor, vasárnap Parajdra kirándulnak a TDK résztvevői.

– A Tudományos Diákköri Konferencia azért is hasznos a diákok számára, mert az itt bemutatott dolgozatokat különféle pályázatok összeállításánál is felhasználhatják, ezzel pluszpontokat szerezhetnek. Emellett mindez egy első megmérettetés is az államvizsga-dolgozatok megvédése előtt, illetve lehetőség a magyar orvosi szaknyelv használatára, alaposabb elsajátítására – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az ülésszak részletes programja a www.tdk.mmdsz.ro honlapon tekinthető meg.