2020. december 4., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön délelőtt iktatta az RMDSZ Maros megyei szervezete a jelölési dossziékat a december 6-i parlamenti választásokra a Maros megyei körzeti választási irodában. A szövetség Maros megyei jelöltlistáját több mint 22 ezren támogatták aláírásukkal, mondta el Kovács Levente, az RMDSZ ügyvezető elnöke a dossziék leadása után. 

„Hálásak vagyunk minden Maros megyei szavazónak, akik az önkormányzati választásokon az RMDSZ-t és jelöltjeit támogatták. A Maros megyei magyarok szeptember 27-én történelmi győzelmet arattak” – hangsúlyozta Kovács Levente.

Hozzátette, „ennek ellenére nem bízhatjuk el magunkat, hiszen de-cember 6-án ismét fel kell mutatnunk közösségünk erejét, ugyanis egy jó önkormányzati eredmény erős parlamenti támogatottság nélkül nem sokat ér. Ahhoz, hogy helyi és megyei terveinket és céljainkat sikerre vigyük, erős parlamenti képviseletünk kell legyen a parlamentben” – fogalmazott a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. 

A jelölési dossziék benyújtásánál jelen voltak a listavezető helyeken szereplő képviselő- és szenátorjelöltek is. 

A parlamenti választások tétje kapcsán a képviselői lista vezetője, Kolcsár Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarságnak Bukarestben is erős érdekképviselete kell legyen, hogy szükség esetén megvédhesse a közösséget. „Itt, Maros megyében különösen tudjuk, milyen az, amikor valaki a magyarok ellen munkálkodik. A mostani választáson is meg kell védenünk közösségünket azoktól, akik keresztbe akarnak tenni nekünk”. 

Csép Éva-Andrea képviselő szerint a mindenkit érintő világjárvány miatt nehéz időket élünk, de ez az élethelyzet is erősítheti közösségünket. „Most mindennél fontosabb, hogy megvédjük családunkat, közösségünket, településeinket. Ez csak akkor lehetséges, ha erős hangunk van az ország döntéshozatalában” – emelte ki a második parlamenti mandátumára készülő politikus.

Császár Károly szenátor úgy véli, a december 6-i választáson megmutathatjuk, hogy bár nem értünk mindenben egyet mi, magyarok, ha kell, a nehéz időkben össze tudunk fogni. A szenátor szerint a 2020-as magyar összefogásnak minden romániai magyar érdekképviselet részese lett. Hangsúlyozta, nem húzhatunk szét, ilyen időkben az egymás közötti harc megengedhetetlen.

 A parlamenti választások kapcsán létrejött magyar politikai összefogást méltatta Novák Csaba Zoltán szenátor is. „Úgy gondolom, az erdélyi magyar összefogás, amit a mostani parlamenti választások alkalmával felmutatunk, példaértékű lehet az egész Kárpát-medence számára. Csak összefogva dolgozhatunk eredményesen közösségünk védelmében”. 

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének a Szövetségi Állandó Tanács által is jóváhagyott parlamenti jelöltlistáin a következő személyek szerepelnek. 

Képviselőházi lista: 1. Kolcsár Anquetil-Károly; 2. Csép Éva-Andrea; 3. Kulcsár-Terza József; 4. Vass Levente; 5. Birtalan István; 6. Hamar Alpár-Beniamin; 7. Tudor Veronka; 8. Tamási Zsolt; 9. Fodor Sándor-József; 10. Csibi Attila-Zoltán

Szenátusi lista: 1. Császár Károly-Zsolt; 2. Novák Csaba-Zoltán; 3. Novák Levente; 4. Szász Izolda; 5. Tóth Sándor; 6. Barabási Csaba Attila

 Az RMDSZ  Maros megyei szervezetének sajtóirodája

Fotó: Maros megyei RMDSZ