2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Petőfi Sándorra emlékeznek

A magyar Országgyűlés Petőfi Sándor – a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja – születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította. A hagyományoknak megfelelően január elsején, szombaton 12.30-kor az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete emlékünnepséget tart Marosvásárhelyen, a Kossuth utcai Petőfi-szobornál, a költő születésére és szellemiségére emlékezve. A szervezők a járványügyi szabályok betartására kérik a jelenlevőket.

Rendkívüli új évi hangverseny

Január 6-án, csütörtökön 19 órától a Der Wiener Walzer lässt uns grüssen (Köszöntés a bécsi keringővel) című rendkívüli új évi hangversennyel kezdődik a szórakoztató zenei fesztivál a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Pablo Boggiano ausztriai karmester vezényli. Műsoron: Johann Strauss és Josef Strauss híres polkái, keringői és indulói. A koncertet január 7-én, pénteken 19 órakor megismétlik. 

Szilveszteri koncertek a Győzelem téren

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szervezésében december 31-én, ma szabadtéri szilveszteri mulatságra kerül sor a Győzelem téren. Este 10 órától a kolozsvári Desperado együttes koncertezik, 11 órától a marosvásárhelyi Vizi&Band szórakoztatja a jelenlevőket. 23.45-kor lézershow kezdődik, majd a hagyományokhoz híven tűzijátékkal zárul az év. Az új esztendőt köszöntő rendezvényen a maszkviselés és a közösségi távolságtartás kötelező.

Forgalomkorlátozás a központban

 Marosvásárhelyen december 31-én, ma 17 órától szombaton reggel 9 óráig korlátozzák a gépkocsiforgalmat a városközpontban, illetve a főtérre vezető mellékutcákban. A szabadtéri szilveszteri ünnepség teljes ideje alatt a polgármesteri hivatal épülete előtti utca is zárva lesz – tájékoztat a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal.

A közszállítási vállalat szilveszteri programja 

A marosvásárhelyi Közszállítási Rt. autóbuszai szilveszter napján csak este 8 óráig, január elsején és másodikán ünnepi, vasárnapi program szerint közlekednek, annyi különbséggel, hogy január elsején az első busz 13 órakor indul. 

A személynyilvántartó nyitva lesz

A marosvásárhelyi személynyilvántartó hivatalban január elsején, szombaton 9-12 óra, január másodikán, vasárnap 9-11 óra között lehet bejelenteni a haláleseteket. Tájékoztatást a 0265/268-330-as telefonszám 172-es mellékállomásán nyújtanak. A hivatal január 3-ától a megszokott program szerint működik – közölte Caludia Trif ügyvezető igazgató. 

Eltörlik a késedelmi kamatokat

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal felhívja az adófizető jogi és magánszemélyek figyelmét, hogy a városi tanács ez év október 28-i 325-ös határozata értelmében eltörli a késedelmi kamatot azok számára, akik a járvány okozta anyagi gondok miatt nem tudták időben törleszteni a helyi adókat és illetékeket. Azok, akik igénybe veszik a kedvezményt, legkésőbb 2022. január 31-ig nyújtsanak be igénylést, kérjék a késedelmi bírságok érvénytelenítését, és fizessék be az elmaradt összegeket.

Hírszerkesztő: Mezey Sarolta