2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Virágvásár a Rózsák terén

Október 28-ától, csütörtöktől november 7-éig, vasárnapig virágvásárt tartanak Marosvásárhelyen, a Rózsák terén, a virágóra környékén. A vásáron a járványügyi szabályok betartásával lehet részt venni. 


Folytatódik a nagytakarítás Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által indított őszi nagytakarítás az alábbi ütemterv szerint folytatódik: október 26., kedd (ma) – T. Vladimirescu utca a Budai utcától, Cserealja, Királykút, Brassó, Arató, Moldova, Năvodari, Szelistye, Păltiniş, Bazsalikom, Vadász, Bucsin, Kovászna, Hátszeg, Vrancea, Sellemberk; október 27., szerda – Pandúrok, Erdély, Bánát, Cernavodă, Máramaros, Munténia, Zsidó Vértanúk, Bodoni Sándor, Eke, Szorgalom, Gyömölcsös, Dombköz utcák; október 28., csütörtök – 1918. December 1., Tisztás, Ferdinánd király, Erzsébet királynő, Jedd, Szent István, Szent János, Ágacska, Rügy, Negoiului, Erdőalja, Gyémánt park, Merészség, Áldás, Haladás, Munka, Jövő, Testvériség, Harmónia, Dicsőség, Tulipán, Barátság, Semenic utcák. A takarítás november 19-éig tart. Bővebb tájékoztatás a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Facebook-oldalán, illetve a www.tirgumures.ro honlapon. 


A Máltai Szeretetszolgálat segítőhálója

A marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei továbbra is várják azon idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek telefonhívását, akik segítségre szorulnak a bevásárlásban, a számlák kifizetésében, gyógyszereik kiváltásában és egyéb dolgokban. Tel.: 0772-034-410, munkanapokon 9–13 óra között. 


Interkulturális utazás

A Marosvásárhelyi Rádió Kotta című műsora interkulturális utazásra hívja a hallgatókat a Balkan Silk Road zenekarral. A különleges hangzásvilág egyedien ötvözi a román, magyar, szerb, bolgár, macedón, török népdalokat, sajátos zenei harmóniákkal, rock és dzsessz ihlette elemekkel, tiszteletben tartva a néptáncok sajátos dinamikáját. A zenekar tagjai: Ciprian Dancu – klarinét, szaxofon, népi furulya, tilinkó, Ambrus László – trombita, flugelhorn, Apostolache Kiss Zénó zeneszerző, hangszerelés, harmonika, Fazakas Attila – basszusgitár, nagybőgő, Gombocz Avar – dob, ütőhangszerek. A koncertet élőben közvetítik, illetve online a Marosvásárhelyi Rádió Facebook-oldalán. A járványügyi szigorítások miatt a stúdióban nem fogadnak közönséget. Hallgatható október 31-én 18 órától. 


Ideje az építésnek – vándorkiállítás

A Maros Megyei Múzeum szervezésében október 26-án, kedden (ma) 18 órától a múzeum várbeli épületében megnyílik a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című vándorkiállítása. A tárlat erdélyi műemlékek restaurálási folyamatait mutatja be. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek. A bemutató számos interaktív elemet is tartalmaz, így a látogatók maguk is megtapasztalhatják a restaurátori munka nehézségeit és szépségeit. A kiállítás december 5-ig marad Marosvásárhelyen, keddtől péntekig, naponta 9–16 óra között, illetve hétvégén 9–13 óra között látogatható.


Fesztiválzáró hangverseny

Rendkívüli vokálszimfonikus hangversennyel zárul október 28-án, csütörtökön a XXXI. Constantin Silvestri nemzetközi zenei fesztivál. A marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében 19 órakor kezdődő hangversenyen a helyi filharmónia szimfonikus zenekarát Steffen Schlandt vezényli, szólista Borsos Edith szoprán. Műsoron: Haydn-művek. Jegyek a filharmónia jegypénztáránál, online az Eventbook honlapján kaphatók. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia koncertjein a 12 év fölöttiek kizárólag QR-kóddal ellátott oltásigazolással, illetve a fertőzésen való átesésről szóló igazolással vehetnek részt. 


Operettest a Kultúrpalotában

Hármas ünnepre készül a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület: az egyesület fennállásának 30. évfordulójára és a 15 éve megszervezett első marosvásárhelyi operettestjére emlékezik, ugyanakkor a hungarikumnak minősített magyar operett napja, október 24-e előtt is tiszteleg. Ez alkalomból október 27-én, szerdán 18 órától operettest lesz a Kultúrpalota nagytermében. Fellépnek: Buta Árpád, Trozner Kincső, Szabó Levente, valamint két fiatal tehetség: Tasnády Ádám és Portik Viktor. Meghívott: Lévai Enikő, a Budapesti Operettszínház énekművésze. Zongorán Sántha Huba József, hegedűn Fülöp Alajos, ütőhangszereken Gombocz Avar, nagybőgőn Kostyák Márton kísér. A részvétel díjtalan, a szervezők adományokat köszönettel elfogadnak. A rendezvényen az érvényben levő járványügyi szabályok betartásával, oltási igazolással vagy a betegségen való átesést bizonyító igazolással lehet részt venni. 


Csütörtök a múzeumban

A Maros Megyei Múzeum Csütörtök a múzeumban című programsorozata október 28-án a múzeum művészeti osztályán, a Kultúrpalota III. emeletén található Ion Vlasiu Galériában folytatódik. 17 órától Cora Fodor tudományos kutató román nyelven, 18 órától Oniga Erika muzeológus magyar nyelven tart itt tárlatvezetést. A belépő 16 lejbe, diákoknak 4, nyugdíjasoknak 8 lejbe kerül, fogyatékkal élők számára ingyenes. Az eseményen a résztvevőknek fel kell mutatniuk az oltási igazolást vagy a betegségen való átesés bizonyítékát. 


Tizenéves lányt gázolt el

Október 24-én, vasárnap Marosvásárhelyen, a Bodoni utcában egy 46 éves marosszentannai gépkocsivezető elütött egy 15 éves helyi lakost, aki megpróbált átkelni az úton. Az ügyben rendőrségi eljárás indult a baleset pontos körülményeinek kiderítése érdekében.


Közúti szabálysértések

Szintén vasárnap Mezőbergenyében egy ittas gépkocsivezető okozott anyagi károkkal járó balesetet. Aznap Nyárádtőn egy személygépkocsival közlekedő megyeszékhelyi férfit igazoltattak a rendőrök. Az ellenőrzés során kiderült, hogy az illető lejárt forgalmi rendszámú autóval közlekedett. Mindkét esetben rendőrségi kivizsgálás indult.